galenika 3БЕОГРАД – Полиција је данас привела осам особа због сумње да су оштетили компанију „Галеника” за око 75 милиона евра, а осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и у току је њихово саслушавање у Тужилаштву за организовани криминал.

Слободе су лишени бивши генерални директор „Галенике” Ненад Огњеновић (60), председник УО „Галенике” Дејан Бацковић (39), бивши генерални директор и председник УО „Велефарма” Драгољуб Вучићевић (66) и помоћник генералног директора за економске послове „Галенике” Драган Шебрек (56).

Слободе су лишени и директор маркетинга у „Велефарму” Раде Лазаревић (45), директор и овлашћено лице за заступање те компаније Момир Вуковић (64), руководилац управљања финансијским средствима „Велефарма” Љубица Капор (58) и директорка рачуноводства „Велефарма” Татјана Вучетић (57).

Против наведених лица полиција је поднела кривичну пријаву због сумње да су од 2008. до краја 2012. године, оштетили „Галенику” за више од 75 милиона евра и за тај износ прибавили противправну имовинску корист за „Велефарм”, „Велефарм холдинг а.д.„ и друга повезана правна лица.

За директором Дирекције финансијских послова „Велефара” Мирославом Миловановићем полиција интезивно трага.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић објаснио је да се приведени терете да су омогућили „Велефарму” да добије кредит у висини од 2,246 милиона евра, који та компанија није могла да врати, већ је то „Галеника” у целости преузела на себе.

Он је навео и да је „Галеника” упутила „Велефарму” већу количину лекова за коју је „Велефарм” као средство плаћања дао менице, иако се у моменту извршења посла знало да ће та веледрогерија ићи у ликвидацију и стечај и да менице неће бити наплаћене.

Стефановић је поручио грађанима да могу да очекују да ће истрага показати и тачну кривичну одговорност, али и токове новца.

Министар је назначио да је ово још једна од истрага у оквиру 24 спорне приватизације и подвукао да је у тим случајевима до сада приведено 135 особа и да су за све оптужнице потврђене, што показује и потврђује добар и квалитетан рад полиције.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић је изразио очекивање да ће саслушања бити завршена ако не данас, онда сутра пре подне.

Радисављевић је додао да је за сва лица која су приведена донето решење о задржавању, а да ће Тужилаштво одлуку о даљем вођењу поступка донети након саслушања и анализе кривичне пријаве и доказа који буду поднети уз кривичне пријаве.

„Након тога ћемо одлучити да ли има основа за доношењем наредбе о спровођењу истраге”, рекао је Радисављевић, додајући да ће потом судије за претходни поступак предложити да се осумњиченима одреди притвор или нека друга мера.

Као најзначајнија спорна активност осумњичених, у наведеном периоду, рекао је Радисављевић, означена је продаја производа, пре свега лекова „Галенике” „Велефарму”.

„Та активност је одрађена мимо стандардних процедура које су постојале у Галеници, а одступање од тих процедура тиче се пре свега неадекватног обезбеђења продате робе и њене наплате”, објаснио је тужилац.

Акцију су спровели полицијски службеници Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије, у сарадњи са припадницима Сектора пореске полиције и Тужилаштва за организовани криминал из Београда, а у наставку акције на сузбијању корупције.

Истрага у афери Галеника почела је средином маја 2013. када је ухапшен бивши генерални директор Ненад Огњеновић, а Специјални суд у Београду потврдио је, крајем јануара ове године, оптужницу против њега и још девет осумњичених за наношење штете том предузећу у износу већем од 900 милиона динара.

Оптужница од 20. новембра прошле године подигнута је, поред Огњановића, и против некадашњег директора „Велефарма” Драгољуба Вучићевића, као и директора „Фарматрејда” Радослава Секулића.

Оптужени су и власник занатске радње и привредног друштва „Ливница Јеремић” Миодраг Јеремић, заменик генералног директора Галенике Горан Орлић, власник радње „Павловић” Драган Павловић, одговорна лица у привредним друштвима „Фарманари” и „Унихемком” Жељко Јововић и Љубица Прица, одговорно лице у привредном друштву „Тргошпед-транс” Милан Владовић, као и судски вештак и овлашћени проценитељ Жељко Бирманчевић.

Оптужница је подигнута због оправдане сумње да су као саизвршиоци извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Бирманчевићу је стављено на терет кривично дело фалсификовање службене исправе, а Владовићу и кривично дело пореска утаја.

Огњеновићу, Вучићевицу и Секулићу ставља се на терет да су од 2008. до 31. децембра 2009. године, искоришћавањем својих положаја одговорног лица и прекорачењем граница својих овлашћења прибавили противправну имовинску корист предузећу „Пхарматраде” са Маршалских острва у износу од 4.990.000 евра односно 434.506.745 динара и прицинили штету АД Галеника у износу од 5.224.383 евра односно 594.107.953,31 динара.

Огњеновић и Јеремић се терете да су од априла 2009. до краја децембра 2010. године искоришћавањем овлашћења на штету Галенике прибавили противправну имовинску корист занатској радњи и уметницкој ливници „Јеремић” из Врчина у износу од 140.184.493,11 динара приликом набавке скулптура, а занатској радњи Павловић за израду постамената за наведене скулптуре у износу од 4.286.648,03 динара.

Прва сазнања о злоупотребама у тој компанији добијена су кад је почела провера пословања „Агробанке”.

Галеника, која је и на списку спорне 24 приватизације, водила је пре десетак година спор око куповине са америчком фирмом ИЦН Фармацјутикалс, који је био власништво српског бизнисмена Милана Панића и враћена је у власништво Србије.

Међународни арбитрарни суд је 2004. донео одлуку којом је ИЦН овлашћен да поврати основни новчани улог у ИЦН Галенику до износа од 50 милиона америчких долара и да ово право ИЦН-а треба да се обезбеди путем ликвидације те компаније.

Влада Србије је крајем децембра 2009. расписала тендер за стратешког партнера „Галеници”, али је у пролеће 2010. одустала од приватизације због неадекватних понуда.

Нови тендер је расписан крајем 2012. године и продужен је са крајњим роком за пријаву до 30. априла ове године, јер је само једна компанија доставила писмо о намерама – америчка компанија Валеант Пхармацеутицалс.

Влада Србије је 13. децембра 2013, после консултација коалиционих партнера, закључила да је финансијска позиција Галенике неодржива и дала налог да се крене у проналажење стратешког партнера том предузећу.

Рачун „Галенике” био је у блокади 90 дана, од 26. маја до 24. августа 2011. године, а некада успешна државна фирма из Земуна прошлу годину је завршила губитком од око 1,432 милијарду динара и смањеним пословним приходом.

У априлу 2014. године је саопштено да је први пут после три године узастопно негативних резултата у пословању „Галеника” за прва три месеца ове године остварила добит из редовног пословања вредан 11 милиона динара.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Привођења због Галенике

* Обавезна поља