poplava-5-stranaУ источној Србији процењује се штета од најновијих поплава у општинама Кладово, Неготин и Мајданпек, у којима је изгубљен један живот и разорено више стотина кућа. Киша је стала, а последице се санирају: јуче је почело испумпавање воде у најугроженијим крајевима кладовске општине: овде се, кажу стручњаци, у поплавама слило око три милиона кубних метара воде.

Најтеже је у кладовској општини – Текија се више не може препознати, улице, дворишта и ниже куће прекривени су блатом и муљем јер је „клизиште” поред овог места, страдала су села Подвршка, Грабовица, Манастирица… У овим местима становницима који су остали у својим домовима, без струје, воде и телефонске везе, намирнице и воду за пиће достављају спасиоци и чланови Црвеног крста Србије.

– Успели смо да пробијемо пут до Текије, али Грабовица је и даље одсечена, па помоћ угроженима допремамо бродићима – каже за „Политику” Радован Арежина, председник општине Кладово.

Бујичне воде изазвале су померање клизишта изнад Текије и околних места, што је донело веће проблеме, јер се земља обрушила на куће. Арежина процењује да је штета око три милиона евра, а на сајту општине од јуче је и жиро-рачун на који грађани могу да уплате помоћ за угрожене.

Поплављене је јуче посетио министар полиције Небојша Стефановић који је мештанима обећао помоћ. Текију је обишао и министар одбране Братислав Гашић који је најавио ангажовање 500 војника и све расположиве механизације у рашчишћавању последица поплава.

Последице поплава су велике и у мајданпечком и неготинском крају. Више од 15 домаћинстава у Душановцу, месту у општини Неготин, потопио је набујали поток, који током врућих лета готово пресуши. По речима Зорана Тодоровића, референта у Месној канцеларији Душановац, водена стихија протутњала је кроз место уништавајући све пред собом.

– Све се десило за сат-два у понедељак по подне. Вода је носила балване, муљ и кретала се великом брзином. Недавно реновиран Дом културе буквално је уништен, људима су потопљене куће, имања – објашњава Тодоровић.

Старији мештани кажу да се слична несрећа десила педесетих година прошлог века.

Међу пострадалима је и Нада Чучуловић:

– Таман сам ушла у кућу када се чуо необичан хук. Мајка и ја смо тада спазиле огроман водени талас који се примицао изузетно брзо. Комшија је викао да отворимо капију, како је вода не би развалила и направила још грђу невољу. Само то сам успела да урадим и да се склоним кад је вода кренула да надире – прича за „Политику” Нада Чучуловић.

За само неколико минута комплетно домаћинство, електрични уређаји, намештај, гаража, штала, нашли су се под водом висине око 70 сантиметара, каже Нада Чучуловић.

poplave-boljetin-majdanpek-foto-tanjug-printscreen-1410850663-568863

„Ђердап” стабилизован, производња „у плусу”

Хидроелектрана „Ђердап” неће бити принуђена да још више смањи производњу електричне енергије. Повукли су се планински бујични токови који су оштетили погоне. И у наредним данима ће највероватније бити кише, али много слабије, тако да су шансе да оне опет помаме бујичне токове са планине Мироч минималне, кажу у хидроелектрани.

И претходних дана је енергетски биланс „Ђердапа” био позитиван. Производња јесте смањена за 30 одсто, али само у погону „Ђердап 2”. Непосредно пре тога, „Ђердап 1” је, због већег водостаја Дунава, производио 50 процената више него што план предвиђа за ово доба године, а и сада незнатно премашује норму. При томе је „Ђердап 1” много снажнији од „Ђердапа 2”. Кад се то прерачуна, енергетски смо укупно „у плусу”.

У коликом ће новчаном минусу бити хидроелектрана због штете од бујица, још се не зна, али целокупно постројење је осигурано, каже Горан Кнежевић, директор „Ђердапа”. За четири до пет дана би пет агрегата „Ђердапа 2” који су морали бити искључени требало опет да буде спремно за рад.

– Агрегати су искључени превентивно. Никаква штета није нанесена њима, него решеткама које их штите. И црпна станица Косовица, која водом снабдева хидроелектрану и околна места, потопљена је и уништена. Мораћемо да саградимо нову. Али, важно је да се киша, као што се прогнозира, заиста смири и да не буде нових штета. За сада још не скидамо поглед с неба – наводи Кнежевић.

Небо је у понедељак „пало” на „Ђердап” и источну Србију. Слило се 150 литара кише по квадратном метру. Речице и потоци с Мироча и околних брда претворили су се у мора и обрушили се ка подножју, носећи муљ и ишчупана стабла. Вода је успут прекрила село Грабовицу, које је сада језерце дубоко 1,5 до два метра, као и оближњу црпну станицу којој је иначе задатак управо да штити тамошња насеља од излива. Два велика дрвена моста која се налазе на потезу између „Ђердапа 1” и „Ђердапа 2” просто су збрисана. И њихови трупци су се, заједно са деблима са брда, сјурили у Дунав, који их је понео ка „Ђердапу 2”, где су се навалили на решетке испред агрегата.

– „Ђердап 1” је та бујица мимоишла, али пораст Дунава је са дна корита подигао и стабла и фрижидере и још свакакав кабасти отпад који је ту донео катастрофални поплавни талас у мају. Тог месеца смо, након што се смирила поплава, код „Ђердапа 1” из воде извукли 20.000 кубика дрвеног отпада. Ни то није било све. И пре него што је сада водостај опет скочио, нама су до „Ђердапа 1” стално стизали остаци ђубрета из маја. До данас ми сваку ноћ морамо зауставити на сат-два агрегате како бисмо очистили наносе – каже Кнежевић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Поплаве и клизишта остављају нови хаос

* Обавезна поља