Pad-helikoptera-sruseni-helikopter-1-620x350Више тужилаштво закључило је, целих 475 дана од пада хеликоптера, да нико није крив за трагедију у којој су при паду војне летелице на цивилном задатку у Сурчину погинула четворочлана посада, двојица медицинара и једна беба?!

У трагедији која се догодила 13. марта прошле године животе су изгубили мајор Омер Мехић, капетан Милован Ђукарић, механичари заставници Небојша Драјић и Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић и техничар Мирослав Веселиновић, као и петодневно новорођенче породице Адемовић.

Тужилаштво је у саопштењу навело да је “предистражни поступак обухватио изјаве више десетина сведока, вештачење, налазе две комисије, али да нема места покретању кривичног поступка у односу на оне који су учествовали у припремању и извршењу задатка“.

– Није утврђено да су са умишљајем или из нехата у конкретном случају предузете радње које би представљале елементе бића било ког кривичног дела. Утврђено је да је у ланцу командовања дошло до пропуста који немају кривичну, већ евентуално дисциплинску тежину – наведено је у саопштењу.

Скандалозну вест о прекиду истраге породице погинулих дочекале су с муком.

– Шта да вам кажем? Знала сам од почетка да ће се овако завршити… Криви су они којих више нема, они који су погинули. Они су им, изгледа, једини кривци – каже Недељка Ђукарић, мајка настрадалог копилота Милована.

Poginuli-u-helikopterskoj-nesreci

Бора Драјић, мајка погинулог заставника Небојше, каже да је више од годину дана чекала да држава именује кривце.

– Како нико није крив? Што је онда пао хеликоптер? Што погибоше онолики људи? Прво су ми убили сина у несрећи, други пут кад су рекли да је пилот био пијан, сад га убијају опет. Ово је брука за државу и војску којој је мој Небојша одано служио. Имамо право да сазнамо ко нам је побио децу. После Небојшине погибије и сама једва чекам смрт – каже неутешна Бора.

Вест, међутим, није изненадила бригадног генерала Предрага Бандића, једног од актера неуспеле акције спасавања.

– Као што знате, вођене су две истраге. У овакав резултат и једне и друге сам био убеђен од почетка. Желим да вас подсетим да је и војни дисциплински суд поништио првостепену пресуду којом је мени и генералу Живаку због дисциплинског преступа забрањено напредовање у служби. Сада, коначно, овај случај добија неку праву слику… а о стварном догађају, стварним узроцима несреће – још ћемо говорити – каже Бандић.

Војни хеликоптер који је превозио бебу из Новог Пазара срушио се на њиву поред аутопута након два неуспешна покушаја слетања на београдски аеродром.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Породице страдалих у шоку

* Обавезна поља