petro-porosenko-glasanje-1КИЈЕВ – Украјински олигарх Петро Порошенко (48) победио је у првом кругу председничких избора, освојивши више од половине гласова, саопштила је украјинска Изборна комисија.

„Неће бити потребе за другим кругом (гласања). У Украјини је 25. маја 2014. године изабран нови председник”, изјавио је председник Изборне комисије Михаило Охендовскји новинарима.

Порошенко, познат као „краљ чоколаде”, синоћ је прогласио победу пошто је, према прелиминарним резултатима, освојио 54 одсто гласова.

Овај дугогодишњи политичар, чије се богатство процењује на 1,6 милијарди долара, поздравио је победу „уједињене Украјине” и њен сигуран пут ка Европи као резултат јучерашњих избора.

Порошенко је најавио и да ће задржати садашњу украјинску владу и премијера Арсенија Јацењука, као и да ће његова прва посета иностранству у својству председника бити одлазак у Пољску 4. јуна, на прославу 25. годишњице независности те земље.

Он је поручио да неће дозволити да источна Украјина постане друга Сомалија и најавио да ће украјинска војска наставити са офанзивом како би сломила проруске сепаратисте, упркос опоменама Москве да би то представљало „огромну грешку”.

Немири на истоку земље, у којима је страдало најмање 150 људи, спречили су одржање избора у 24 изборне јединице, а побуњеници у тим областима одбили су да признају резултате гласања.

Порошенко, бивши министар у украјинској влади, обећао је и да ће радити на опоравку привреде пред банкротом и притиснуте рецесијом.

Нови председник Украјине, чија се огромна пословна империја протеже не само на кондиторску индустрију, већ и на производњу аутомобила и изградњу бродова, био је шеф дипломатије од 2009. до 2010. и министар трговине и економског развоја 2012. године, а од фебруара 2007. до марта 2012. налазио се на челу Савета Националне банке Украјине.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Порошенко нови председник Украјине

* Обавезна поља