marko djuricБЕОГРАД – Влада Србије поставила је на данашсњој седници саветника за спољну политику председника Србије Марка Ђурића за директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је од 1. јуна 2012. године саветник за спољну политику председника Србије Томислава Николића.

У Председниковом кабинету је задужен и за Косово и Метохију.

Учесник је дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

Пре именовања на саветничко место, био је истраживач у Институту за политичке студије у Београду.

Учланио се у СНС на јесен 2008. године, на самом оснивању, а пре тога није био члан било које странке. Члан је Главног одбора и Председништва СНС.

Говори хебрејски, енглески и француски језик.

Његов деда по мајци био је професор ФПН др Најдан Пашић, рођен у породици познатог српског политача и државника Николе Пашића.

Рођен је 1983. године у Београду, а дипломирао је право 2010. године.

Дејан Ристић поново државни секретар

БЕОГРАД – Влада Србије на данашсњој седници донела је решење о постављењу досадашњег државног секретара Министарства културе и информисања Дејана Ристића на ово место.

Ристић (42) је прошле године у септембру дошао на положај државног секретара са места в.д. управника Народне библиотеке Србије, на коме је био од почетка 2012.године.

Од новембра 2003. до јануара 2012. године био је саветник у Министарству рада и социјалне политике на пословима заштите војних меморијала и места страдања на подручју Србије и других држава и радио на организовању програма посвећених афирмацији културе сећања.

По образовању историчар, дипломирао је и докторирао на Филозофском факутету Универзитета у Београду, одсек историја, Ристић је учествовао на бројним међународним научним скуповима у Београду, Лондону, Трондхајму, Јерусалиму, Бечу, Хагу, Тел Авиву, Братислави, Прагу, Москви.

Превео је дела проф. др Јана Кершоа „Хитлер – Хибрис; 1889-1936” и „Хитлер – Немезис; 1936-1945”, као и Филипа К. Хитија „Творци арапске историје” (као копреводилац). Бавио се истраживањима дипломатске историје у 19. веку (посланства Србије у Лондону и Паризу), као и односа југословенских власти и СПЦ од 1944. до 1953. године.

Похађао специјализоване едукације у Јерусалиму и Лондону из области државне управе и истраживања Холокауста. Посебну пажњу посветио истраживању Холокауста, као и његовој перцепцији у поратном периоду.

Иницијатор је и стручни консултант више међународних научних скупова и изложби, попут Међународног научног скупа посвећеног обележавању 90. годишњице окончања Првог светског рата у Београду 2008.године и међународне изложбе „Холокауст у Србији 1941-1944.„ у Музеју историје Југославије, 2012.године организоване под покровитељством УНЕСКО.

Поред учешћа на бројним међународним скуповима Ристић је објавио и бројне стручне радове.

Милосав Миличковић именован за државног секретара у МУП-у

БЕОГРАД – Влада Србије поставила је на јутрошњој седници председника београдске општине Раковица Милосава Миличковића за државног секретара у Министарству унутрашњих послова.

Миличковић је рођен 4. јуна 1959. године, а дипломирао је на Машинском факултету у Београду.

Добитник је низа признања и награда из области машинства, попут Прве награде Привредне коморе за иновације и техничка унапређења из области машинства, наведено је на сајту општине Раковица.

Биран је за народног посланика и градског одборника у више наврата, а био је члан скупштинских обора за привреду, за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације, као и члан више парламентарних делегација.

Изабран је за члана Председништва Српске напредне странке на Првој Изборној скупштини 2009. године, а за потпредседника Београдског одбора СНС 2011. године.

Председник је Општинског одбора СНС Раковица од 2008. године.

На конститутивној седници Скупштине Градске општине Раковица, која је одржана 5. јула 2012. године, Миличковић је изабран за председника општине убедљивом већином одборника.

Ожењен је и са породицом више од три деценије живи у Раковици, наведено је на сајту општине.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ђурић директор канцеларије за КиМ

* Обавезна поља