EU-GrckaБРИСЕЛ – Министри финансија еврозоне постигли су вечерас договор да се пакет помоћи Грчкој продужи за још четири месеца, а Грчка се заузврат обавезала да ће наставити са реформама и са програмом штедње.

„Имали смо врло интензивну дискусију”, рекао је новинарима у Бриселу председник еврозоне Јерун Дајселблум након драматичне седнице, која је почела са више од три сата закашњења због билатералних консултација и завршила се нешто пре девет вечерас.

Према саопштењу издатом након састанка, Грчкој је одобрено продужење финансијске помоћи за отплату јавног дуга до краја априла, под истим условима који су важили до сада, што подразумева структурне реформе и мере штедње.

„Грчка се обавезала да ће спровести широк процеш реструктуирања и на време измиривати све обавезе према кредиторима”, казао је Дајселблум.

Грци ће у понедељак доставити Бриселу план реформи које ће, уколико буду позитивно оцењене, омогућити да се до краја априла изврши ревизија важећег програма и направе корекције.

Практично једини уступак који је Грчка добила је што је досадашњи термин „тројка”, који укључује представнике Европске комисије, Европске централне банке и Међународног монетарног фонда замење термином „институције”.

„Институције ће у уторак оценити да ли је план грчке владе добра стартна основа за ревизију у априлу”, рекла је после седнице Кристин Лагард, шефица ММФ.

Грчка је након формирања левичарске владе на челу са Алексисом Ципрасом прекинула односе са „тројком” и најавила напуштање програма штедње, али је под усредсређеним притиском осталих чланица еврозоне на челу са Немачком била принуђена да попусти.

„Знао сам да ћемо успети да постигнемо договор”, рекао је новинарима европски комесар за привредна и финансијска питања Пјер Московиц.

Он је додао да су интензивни преговори који су вођени последњих недеља довели до тога да се учесници у дебате боље упознају и успоставе поверење.

„Поверење се тешко гради, а лако губи”, упозорио је он.

Раније уговорен програм финансијске помоћи за отплату 320 милијарди евра грчког јавног дуга истиче 28. фебруара, а да вечерашњи састанак није успео, отворила би се могућност да Грчка напусти еврозону, са несагледивим последицама по заједничку европску валуту.

Оланд – Добар компромис

ПАРИЗ – Француски председник Франсоа Оланд оценио је данас да је договор Брисела и Атине о продужетку пакета помоћи Грчкој „добар компромис”.

Министри финансија еврозоне постигли су синоћ договор да се пакет помоћи Грчкој продужи за још четири месеца, а Грчка се заузврат обавезала да ће наставити са реформама и са програмом штедње.

„Постигнут је добар компромис и за Европу и за Грчку”, рекао је Оланд новинарима на маргинама Сајма пољопривреде у Паризу и додао да је то најбољи могући исход, преноси АФП.

„Право решење је продужење финансијске помоћи Грчкој како би јој се омогућило да испоштује своје обавезе. Право решење је и да се Грчкој да довољно времена да спроведе реформе, али и да задржи поверење грчких бирача”, додао је Оланд.

Раније уговорен програм финансијске помоћи за отплату 320 милијарди евра грчког јавног дуга истиче 28. фебруара, а да јучерашњи састанак није успео, била би отворена могућност да Грчка напусти еврозону, са несагледивим последицама по заједничку европску валуту.

Блумберг – Пораз Грчке

Упркос томе што је њен министар финансија Јанис Варуфакис прогласио своју „победу“ у „борби“ са осталих 18 министара земаља зоне евра, Грчка је на састанку у петак у Бриселу претрпела пораз, пише америчка агенција Блумберг.

Варуфакис је на Фејсбуку написао после преговора с колегама из еврозоне: „Прво те игноришу, онда ти се смеју, потом се боре против тебе, а затим победиш“.

Грчка се, пише Блумберг, одмеравала са чак „18 противника“, те су они, што се и очекивало, изашли са састанка као „велики победници“. Еврогрупа је одлучила да ЕУ, Централлна еврпска банка и ММФ и даље буду надзорници Грчке у спроводјењу споразума о међународној кредитној помоћи, а Грчка је добила само то што се они убудуће неће називати „тројка“.

Еврогрупа је обезбедила сагласност Грчке за продужавање постојећег програма мера које прате споразум о међународној кредитној помоћи, а Грчка је успела да се то више не назива „програмом“. Еврогрупа је Грчкој поставила рок до понедељка да предложи низ финансијских мера чије ће успешно спровођење бити услов за ревизију споразума о међународној кредитној помоћи, коју је она тражила.

Уколико те мере штедње које Грчка може да одабере сама, буду успешне, она би можда могла да добије сагласност еврогрупе да јој се умањи обавеза да ове године повећа суфицт буџета на три одсто колико је раније утврђено.

Еврогрупа је у петак у Бриселу одлучила да новац који је до сада био Грчкој на располагању у Фонду за финансијску стабилност, убудуће буде под надзором Централне европске банке, да би се осигурало да ће бити дат само грчким банкама, за рефинансирање, али не и грчкој држави. Грчка држава ће у том погледу бити „само посматрач“, пише Блумберг.

Иако може изгледати да је Грчка од Еврогрупе добила веома мало, министар Варуфакис је добио могућност да код куће каже да је постигао све што је било могуће, а то је, закључује Блумберг, ипак много за земљу која сматра да је последњих година „добила много удараца“ од својих европских партнера.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Договор Грчка-ЕУ и прве реакције

* Обавезна поља