keri i lavrovЖЕНЕВА – САД и Русија постигле су договор о контроли сиријског хемијског оружја који предвиђа да оно буде потпуно уништено до средине следеће године, саопштили су шефови дипломатија две земље Џон Кери и Сергеј Лавров на заједничкој конференцији у Женеви.

Договорено је да Сирија мора да преда потпуни списак свог хемијског оружја у року од седам дана, а да инспектори морају бити на терену најкасније до новембра, а да уништење хемијског оружја мора да се оконча до половине 2014. године.

Амерички државни секретар Кери је, после тродневних разговора са руским шефом дипломатије Лавровом, рекао да свет сада очекује да ће режим сиријског председника Башара Асада испунити јавно дата обећања, пренела је агенција Ројтерс.

Лавров је казао да тело УН за контролу хемијског оружја најпре мора да одобри америчко-руски предлог, након чега ће се успоставити временски оквир за уништење сиријског хемијског наоружања.

Према његовим речима, Москва је спремна да усвоји нову резолуцију Савета безбедности УН која ће садржати мере против оних који прекрше забрану употребе хемијског оружја.

У случају неуспеха или евентуалне употребе хемијског оружја, прибећи ће се мерама предвиђеним Седмим поглављем Повеље УН којим је 15-чланом Савету безбедности дато овлашћење да предузме кораке почев од санкција до војних интервенција.

То међутим, како је Лавров прецизирао, не значи да ће свако наводно кршење забране употребе хемијског оружја „бити узето здраво за готово”, већ ће се захтевати комплетна истрага, пренео је Итар Тас-с.

„Предложени договор не садржи ништа о евентуалној употреби силе или било каквим аутоматским санкцијама. Сва кршења договора мора да испита Савет безбедности”, додао је он.

Кери је међутим, рекао да не постоји прелиминарни договор о томе какву акцију би могао да предузме Савет безбедности УН уколико Сирија не прихвати план о потпуном уништењу сиријског оружја.

Према његовим речима, употреба војне силе против Сирије биће могућа уколико Дамаск не буде прихватио услове резолуције СБУН која ће, како је навео, бити усвојена на основу овог договореног плана.

Кери ипак није искључио могућност да се извесне количине хемијског оружја у Сирији налазе у рукама снага сиријске опозиције.

Француска је поздравила договор у Женеви као „важан корак напред” и навела да ће се разговори шефова дипломатије Француске, Британије и САД у понедељак у Паризу фокусирати на његовој имплементацији, пренео је Ројтерс.

Сиријске власти још увек се нису огласиле тим поводом, док је Слободна сиријска армија већ одбацила данашњи договор.

Војни опозициони лидер генерал Салим Идриш каже да руска иницијатива има за циљ да сиријска влада добије на времену, али је за Ројтерс ипак рекао да ће пружити помоћ међународним инспекторима на терену.

———————————————-

Фабијус поздравио договор о сиријском хемијском оружју

Министар спољних послова Француске Лоран Фабијус поздравио је договор САД и Русије о стављању сиријског хемијског оружја под међународну контролу.

„Договор представља важан напредак”, наводи се у саопштењу француског министра.

Додаје се да ће Француска узети у обзир извештај инспектора УН о Сирији, који треба да буде објављен у понедељак, како би дефинитивно заузела став о Сирији.

Фабијус, амерички државни секретар Џон Кери и британски министар спољних послова Вилијам Хејг разговараће у понедељак у Паризу о постигнутом договору и о условима које треба испунити како би он био спроведен.

Француски министар ће у уторак отићи у Москву, а сутра ће се у Пекингу састати са својим кинеским колегом Ванг Јием како би са њим разговарао о ситуацији у Сирији.

———————————————-

Немачка поздравља руско-амерички договор

БЕРЛИН – Шеф немачке дипломатије Гидо Вестервеле оценио је у Берлину да су могућности за политичко решење сиријског конфликта све веће после руско-америчког договора о уништавању сиријског хемијског оружја.

„Ако се са речи пређе на дело, могућности за политичко решење сиријског конфликта су знатно веће”, рекао је Вестервеле у кратком саопштењу.

Немачки министар је поздравио руско-амерички договор, премда се Немачка категорично супротставља страној војној интервенцији у Сирији.

Према његовим речима, трајни мир у Сирији не може бити уведен војном интервенцијом, већ једино политичким решењем.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Постигнут договор о сиријском наоружању

* Обавезна поља