jakunjin sava centar(1)БЕОГРАД – Бивши предсједник Чешке Вацлав Клаус изјавио је данас на међународној конференцији о Првом светском рату да Србија није почела Велики рат, већ га је изазвала Аустрија уз невољни пристанак Мађарске, а да је у томе улогу имала и Немачка и њене амбиције да поново исцрта границе Европе.

Клаус каже да је Други свјетски рат било релативно лако објаснити – зло нацизма на једној страни, они који се боре против њега на другој, док је Први свјетски рат био различит.

Он сматра да ће потенцијални будући ратови више личити на Први него на Други свјетски рат и да „неће бити базирани на грандизоним плановима и неће их изазвати терористи“.

„Изазваће их људи са краватама у скупим оделима. Почеће у Европи ако Европљани наставе да затварају очи“, закључио је Клаус.

Заменик руског министра спољних послова Алексеј Мешков истакао је да треба извући поуке из прве глобане катастрофе човечанства, нарочито у контексту све чешћег искривљавања историје.

Мешков је оцијенио да поуке Првог светског рата шаљу упозорење онима који слабе постојеће системе безбедности и поткопавају активност УН, те „покушавају да се Русија искључи из светске игре“.

Он указује да су опасни сви покушаји изолације међународних партнера с циљем да се натерају да одустану од самосталне политике, као и „покушаји да се Русија стави на маргине европске политике“.

„Међутим, иако је очигледно да неће бити повратка на старе моделе сарадње, Русија је отворена за дијалог и сарадњу“, закључио је Мешков.

Он је истакао важну улогу Србије као предстојећег председавајућег ОЕБС-а 2015. године.

Предсједник Фонда „Андреј Првозвани“ Владимир Јакуњин рекао је да су САД једине имале корист од оба свјетска рата које су искористиле за економски раст и заузимање геополитичког врха на ком се данас налазе.

„Треба скренути пажњу да је свет у стању сталних криза и ако се сетите догађаја у вези са рецимо Косовом, ко може да каже да неко други нарушава међународно право ако је Косово било искоришћено као легитимизација нарушавања тог права? А како оценити тврдњу о ексклузивности права САД да примени силу – у Ираку, Либији, Сирији?“, упитао је Јакуњин и навео као пример случај Украјине.

 

Он је упозорио да Европа која је преживела два тешка рата не види да се одвија фашизација у Европи.

„Другачије се то не може назвати“, навео је Јакуњин и додао да је немогуће подржавати Косово и Метохију, а одрицати право другим нацијама на самоопредељење, што је додатни фактор за кризу.

На дводневном скупу учествује 100 учесника из 15 земаља.


Извор: Срна

Коментари

Један коментар на Поуке Великог рата шаљу упозорење

Оставите коментар

Оставите коментар на Поуке Великог рата шаљу упозорење

* Обавезна поља