maja-kocijancic-07-06-protest-sarajevoБРИСЕЛ –Радне групе Београда и Приштине постигле су вечерас договор о слободном кретању који се односи на аеродром Никола Тесла и још пет граничних прелаза између Србије и трећих земаља, саопштила је Маја Коцијанчић, портпаролка шефице европске дипломатије.

„Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон поздравља одлуку Београда да прошири споразум о слободном кретању на међународни аеродром Никола Тесла и пет прелаза са Хрватском и Мађарском”, пише у саопштењу за медије из Европске службе за спољне послове које је потписала Коцијанчич.

Како Танјуг сазнаје из европских дипломатских извора, грађани Косова ће од сад на основу привремених путних докумената моћи да преко Србије путују у треће земље преко аеродрома и копнених граничних прелаза са Хрватском и Мађарском.

Према саопштењу, споразум би требало да буде спроведен у року од два месеца.

Чланови радних група који су данас у Бриселу преговарали на ову тему нису се обраћали јавности, а у саопштењу ЕЕАС са наводи да је ово још једна мера која треба да допринесе нормализацији односа и слободном кретању грађана.

Ештон поздравила „споразум“

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон поздравила је у уторак одлуку Београда да се у наредним данима прошири слобода кретања за људе с Косова преко аеродрома „Никола Тесла“ и додатних пет граничних прелаза у наредна два месеца.

„Ова одлука је донесена у контексту даљег напретка у спровођењу слободе кретања. Последни развој у дијалогу о нормализацији односа Београда и Приштине уз посредовање ЕУ ће донети нове користи народу и унапредити слободу кретања у региону“, наводи се у саопштењу прес службе Кетрин Ештон.

Ова одлука уследила је после „претходних аранжмана“ на два гранична прелаза Србије с Мађарском и Хрватском, додаје се у саопштењу.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија de facto признала пасоше Косова

* Обавезна поља