mate-granicПредседница Хрватске, госпођа Колинда Грабар-Китаровић је ту скоро признала да је за своју каријеру обавезна бившем министру иностраних послова Мати Гранићу. Јер, он не само да је њу примио на посао у хрватски МИП, већ јој је помагао и у напредовању у служби. ’90-х  година Гранић је био један од најутицајнијих чланова ХДЗ и пријатељевао је не само са Фрањом Туђманом, већ и са комплетном политичком елитом Немачке, Француске и САД.  И данас њега називају „најбољи хрватски лобиста“ који за „велики хонорар“ извршава чак и најтеже задатке. Не једном он је отворено говорио новинарима да су у великој политици „новац и везе“ најбоље оружје.

Најважније је да постоје „верни пријатељи“ који ће увек када затреба подржати Загреб. Међу пријатељима господина Гранића је и утицајни амерички дипломата, бивши амбасадор  САД у Хрватској, Питер Галбрајт. Он је био тај који је 1995.године био „главни диригент“ у операцији „Олуја“, дајући налоге Туђману, Гранићу, Шушаку и другим хрватским политичарима, који нису могли да направе ни један корак а да се пре тога не договоре са америчким Стејт департментом.

Тако да уопште не треба ни да се помишља да је, како онда, тако и сада, постојала самостална спољна политика Загреба. Недавно је Мате Гранић, а он је сада саветник госпође Грабар-Китаровић, почео све чешће да се појављује на телевизији у интервјуима. Очигледно је да му је дозвољено да  оглашава „спољнополитички правац“ Загреба и да објашњава београдским комшијама шта у овом или оном тренутку треба да учине у билатералним односима са Хрватском. Сама председница не жели да се тиме посебно бави. Ако већ Мате Гранић такав какав је постоји, само му треба дати заставу у руке! Он је човек са искуством, плата му је солидна, па нека ради…

Пошто је добио „карт-бланш“  екс-министар, а сада саветник председника Хрватске, је  садашње односе са Србијом  означио као „хладне, па чак и ледене“. Шта више, он је изјавио да председник Србије Томислав Николић не би требало у скорије време да путује у Загреб. Интересантна препорука, посебно што је дата уочи балканског самита у Бечу. Јер тамо би требало да се разговара о изградњи нових цивилизованих балканских веза, а не о разјашњавању  односа. Зачуђујуће је, али искусни Мате Гранић никада ништа не ради тек тако. У ствари, Београду је по ко зна који пут поручено: „Хрватска је чланица ЕУ и она ће се потрудити да цео регион потчини.“  „Сада нам леђа чувају НАТО, САД и Пентагон. Они су јаки  и свакако ће нам, уколико затреба, притећи у помоћ“. Ето тако размишља савремена политичка елита са Пантовчака.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Повратак Мате Гранића

* Обавезна поља