Oliver IvanovićКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Апелационо веће суда у Косовској Митровици одбацило је решење о продужетку притвора лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановића до 6. октобра и на снагу вратило претходно, по коме притвор Ивановићу истиче 26. августа, изјавила је данас његова супруга Милена Ивановић Поповић.

„Суд је одбацио решење о продужетку притвора до 6. октобра и на снагу вратио претходно решење према коме Оливеру притвор истиче 26. августа. Они ће да преиспитују притвор непосредно пре 26. октобра“, рекла је Ивановић Поповић Танјугу.

Додала је да је лекарски тим тренутно код Ивановића и да ће за неколико минута на конференцији за новинаре саопштити податке о његовом тренутном здравственом стању.

Ивановић је јуче, након осам дана штрајка глађу у затвору, пребачен у болницу у Косовској Митровици.

Ивановић је штрајк глађу у затвору у Косовској Митровици започео 7. августа са захтевом да му се омогући одбрана са слободе у процесу који се води против њега пред међународним судским већем Основног суда у овом граду.

Он је започео штрајк глађу након што је Еулексово судско веће донело одлуку да му продужи притвор за још два месеца, до 6. октобра.

Ивановић је ухапшен 27. јануара прошле године и ово је други пут да се одлучује на овакав корак. Претходно је штрајковао глађу недељу дана у Приштини, захтевајући премештање из приштинског у митровички затвор, што му је на крају и омогућено.

Ивановић је оптужен да је 14. априла 1999. године и 3. фебруара 2000. године починио ратни злочин против цивилног становништва и подстицао на тешко убиство више Албанаца у Косовској Митровици.

Његов случај повезан је са још четворицом Срба – српским полицијским пуковником Драгољубом Делибашићем, којем је Еулекс у среду такође продужио притвор за још два месеца.

Случај је повезан и са оцем и сином Илијом и Небојшом Вујачићем и Александром Лазовићем који су оптужени за убиство и покушај убиства а којима је Еулекс омогућио да се бране са слободе.

Суђење овој петорици Срба, који су негирали кривицу, званично је почело 18. децембра, до сада је саслушано близу 50 сведока тужилаштва а наставак суђења у Основном суду у Косовској Митровици заказан је за 10. септембар.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нада за пуштање Ивановића

* Обавезна поља