boris-tadicБЕОГРАД – Бивши председник Србије и почасни председник Демократске странке (ДС) Борис Тадић рекао је да није искључено да се врати у домаћу политику и да ће о томе разговарати с лидерима опозиционих странака.

– Ја ћу о томе разговарати с људима из ДС-а или политичког блока који ће наступити на наредним изборима. Ја сам спреман да помогнем. Као што сам рекао, потребно је да се изгради симетрија између власти и опозиције. Ако не постоји могућност да садашњи лидери ту симетрију обезбеде, морамо да пронађемо друга решења – рекао је Тадић за Радио С.

На питање да ли је могуће уједињење Демократске странке и Либерално демократске партије, он је навео да о томе није било говора, и да је то медијска интерпретација.

– Важно је да странке имају заједничке акције, да у том заједничком деловању странке не уносе своје појединачне проблеме. Морају да се договарају око заједничких решења. Нема стабилне државе без јаке опозиције и зато је потребна симетрија власти и опозиције. У данашњим околностима је јасно да та симетрија није обезбеђена – навео је почасни председник демократа.

Према његовим речима, неопходно је променити политику према Косову и Метохији, јер замрзнути конфликт никоме не иде у корист.

– Такво стање урушава српске националне интересе и неодрживо је да Србија на овај начин носи терет Косова. Србија нема економију која тако нешто може да учини, нема ни међународни утицај као у време бивше Југославије. Треба реално сагледати тренутне политичке потенцијале да се избори са великим косовским искушењем – рекао је Тадић.

Почасни председник Демократске странке оценио је да Бриселски споразум нуди одређена решења, али да није сигуран колико су она добра.

– На Косову је у питању конфликт идентитета, национални конфликт, али не видим да у Бриселском споразуму има довољно механизама да се заштите легитимни интереси свих оних који учествују у том конфликту. Треба помоћи да се кроз тај споразум, кроз његово појачање, евентуално поправе ствари у будућности – навео је Тадић.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Повратак Тадића – Брисел меша карте

* Обавезна поља