Председник Србије Александар Вучић и патријарх српски господин Порфирије састали су се Патријаршији како би разговарали о ситуацији на Косову и Метохији.

Вучић и патријарх Порфирије обратили су се јавности након састанка.

Патријарх Порфирије

Патријарх Порфирије је упозорио и домаћи и светску јавност и указао на озбиљност ситуације на Косову и Метохији.

„Тамо је ситуација заиста веома озбиљна и тензије су досегле тачку из које могу да се отворе у путеве које нико од нас не жели. Ја наравно немам много тога што бих рекао, а посебно после јучерашњег дана који је за мене био истински тужан, али и за наше браћу и сестре на Косову и Метохији, за наше монахиње и монахе који су са радошћу ишчекивали да поглавар у оквиру својих програма дође у Пећку патријаршију, да се са њима помоли Богу за све наше људе којима нимало није лако. Сигурна је чињеница да само ми између себе, својим напорима можемо боље разумети једни друге, вековима на Косову и Метохији живе заједно Срби и Албанци. Срби су на Косову и Метохији 15 векова, са Албанцима живе заједно 5 векова. Ако постоји добра воља може се наћи пут у заједнички живот. У овом тренутку ћу, без обзира што ми је био забрањен улазак на Косово и Метохију, не чекајући много, бити са њима заједно. Пећка патријаршија је за нас оно што је Ватикан за Католичку цркву. Замислите да неко без икаквог разлога, са неким комичним објашњењима забрани папи да дође у Ватикан. Читав свет би устао на ноге”, рекао је патријарх Порфирије.

Како каже поглавар СПЦ, он је покушао да учини све како би забрана била уклоњена.

„Ја сам покушао и јуче у неким директним контактима, да таква једна бесмислена забрана буде уклоњена. Апелујем на оне за које мислим да сигурно могу да утичу на оне који у Приштини доносе одлуке, да се одлука промени. Што се тиче ситуације, у разговору са председником имали смо многа питања. Морамо учинити све да се по сваку цену сачува мир. Молио сам лично и председника и читаву владу да учине све да се сачува мир, да не дође до оружаних сукоба. У исто време, то молим и оне који имају власт у Приштини, али и велике силе, важне институције у центрима моћи, да и они дају све од себе да помогну да се сачува мир и да људски животи буду интерес већи од сваког интереса. Молим се Богу да он својом љубављу дотакне и умове и срца свих људи, нарочито оних који живе на Косову и Метохији. Да Бог да мира између Албанаца и Срба. Да нам Божић буде дан радости, мира и љубави”, поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије и председник Вучић после састанка у Патријаршији – Фото: Милош Миливојевић/Танјуг

Председник Александар Вучић

Председник Вучић је навео да се иза свих забрана и потеза Приштине крије намера да се Срби протерају са својих огњишта.

„Хвала његовој светости на гостопримству, прилици да говоримо о важној теми. Разговарали смо ноћас, упознао сам патријарха са свеукупном ситуацијом. Забрана уласка на Косово и Метохију патријарху најбоље говоре о онима који су то организовали. То је само делимично оно што приштински режим жели. Довољно је било да погледате саопштења, осуде, то је једна од највећих срамота. Важно је да видимо какав је однос оних који одлучују са Запада. Видели сте да они у саопштењу говоре о слободи кретања, то је важније од забране поглавару СПЦ да уђе на Косово и Метохију. Због чега неко хистерично заговара уклањање барикада? Зато што хоће Србе да протерају. Тим путевима не иду Албанци. Оно што се сада дешава, водимо тешке разговоре са представницима међународне заједнице. Нису Срби на барикадама, зато што им је тако пало на памет, нити зато што воле да се смрзавају и буду на киши”, рекао је Вучић.

Вучић је навео да ниједан договор није испоштован и да је коначан циљ терора и претњи избацивање Срба и Србије са територије Косова и Метохије.

„Зашто су Срби изашли на барикаде? Рекли сте да ће да се формира ЗСО, па ништа. Рекли сте им да ће да изађу на референдум, на изборе и ништа. Ухапсили Срђана Трајковића под оптужбом за ратне злочине, а није био ратни злочинац док је био у косовској полицији? Само тражимо да не хапсите Србе који су на барикадама. Немојте да хапсите Србе зато што вам се не свиђају. Ми радимо и разговарамо са међунардоним представницима, Лајчаком, Ескобаром. Те хистеричне претње, Курти ће да вас нападне, цури вам време. Срам вас било све заједно, лажови једни! Наставићемо да се боримо за мир. И ноћас сам дуго разговарао са Србима на КиМ, и данас ћу и кад год треба да одем у Рашку, да разговарам са нашим народом. Шта хоћете са тим уклањањем барикада? Њихов циљ је избацивање Срба и Србије за територије КиМ”, упозорио је Вучић.

Председник Србије се на крају обраћања захвалио Републици Српској и Милораду Додику на подршци.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Председник Вучић и патријарх Порфирије се обратили нацији

* Обавезна поља