Чувени дечији песник, прозни и драмски писац Добрица Ерић преминуо је у 82. години после дуге и тешке болести.

Добрица Ерић је рођен 1936. године у селу Доња Црнућа у Горњој Гружи (код Горњег Милановца).

Прву збирку песама објавио 1959. а до данас више од стотину књига. Аутор је више романа, пет књига лирске прозе, 23 збирке песама, пет позоришних драма, више од 40 књига за децу.

Песме су му ушле у читанке, антологије, школске лектире.

Заслужни је уметник града Београда, а дела су му продата у тиражу од милион примерака. Доста их је преведено на стране језике.

Управни одбор Удружења књижевника Србије га је 30. марта 2012. предложио за дописног члана Српске академије наука и уметности.

Ерић је завршио четири разреда основне сколе у Враћевшници и опробао срећу – како је сам рекао – у многим занатима.

Својим богатим стваралаштвом на својеврстан начин обележава живљење на шумадијском и српском простору. Он је био песник, прозни и драмски писац, лирски здравичар Груже, сликар природе, села, детињства и љубави, писац песама за децу.

Написао је и текст за једну од најпознатијих народних песама „Девојка из града“, коју је отпевао Мирослав Илић.

Добитник је низа значајних награда и признања: Младо покољење, Горанов венац, Награда Змајевих дечјих игара, Невен, Вукова Награда.

Отишао великан по којем се наша култура препознаје

Отишао је велики песник чије опус обогатио животе различитим генерацијама које су живеле на овим просторима, сагласили су се у изјави за Танјуг дечији писац Љубивоје Ршумовић и телевизијски водитељ и композитор Миња Субота.

Ршумовић каже да је Ерић са правом имао титулу „Сарадник сунца“ коју су носили сви који су били на трагу стваралаштва Душка Радовића.

„Добрица је био један од темеља наше културе из чије поезије су деца учила најбоље о животу. Био је песник и приповедач, врхунски наратор и човек којег су школарци обожавали. Ово је велики губитак за нашу културу, а нарочито за нас његове пријатеље“, рекао је Ршумовић.

Миња Субота је са великом тугом примио вест да је преминуо песник Добрица Ерић.

„Компоновао сам музику за много његових песама. Он је писао школске химне уз које су стасавале генерације ђака у Југославији. Све своје стихове је знао напамет и дешавало се да на школским приредбама деца траже бис када би завршио рецитовање својим песама. Добрица је био један од великана по којима се наша култура препознаје“, рекао је Миња Субота.

Телеграм саучешћа породици Добрице Ерића упутио је и председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић.

„Рођени Милановчанин, који је одрастао и живот провео у Београду, остаће упамћен пре свега као пријатељ, дечији песник, драмски и прозни писац који је пленио одмереношћу и достојанством“, навео је Ковачевић.

„Добрица Ерић је био живи лирски извор нашег народног духа, неодољиви песник завичајних шумадијских предела, одушевљени глас у славу живота и рађања, али и горки глас побуне против неправде учињене његовом слободарском народу. Пленио је и дотицао душе слушалаца и читалаца свих нараштаја, уз његову песму сви су постајали непосреднији и безазленији. Памтићемо његове речи као израсле из наше родне и рођене земље“ – каже се у телеграму саучешћа који је упутио министар културе Владан Вукосављевић.


Извор: Танјуг/РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Преминуо Добрица Ерић

* Обавезна поља