Представници дела српске опозиције пренели су европском комесару Јоханесу Хану своје ставове о томе да у Србији нема демократије и да се неће вратити у парламент.

Посланица Демократске странке Александра Јерков изјавила је новинарима након састанка да су Хана упознали са основним проблемима у Србији и захтевима градјана који месецима протестују широм земље.

Она ја казала да су му пренели да постоје озбиљни проблеми са демократијом, институцијама, владавином и стањем људских права, као и слободом медија.

„Они веома помно прате ова дешавања и ми смо им рекли да ћемо бити партнери у решавању. Када је у питању евентуални дијалог са представницима власти за који је ЕУ веома заинтересована – рекли смо да тај дијалог може бити искључиво о изборним условима. Упознали смо га и са иницијативом невладине организације ЦРТА, која је изашла са 20 препорука које могу бити усвојене до наредних избора ако буду 2020. године“, казала је Јерков.

Наводећи да једини дијалог који опозиција са представницима државе може водити је о томе да избори буду фер и поштени, Јерков је новинарима пренела да је Хан на састанку још једном истакао потребу да дијалог мора бити водјен у институцијама, пре свега, како је рекла, мислећи на повратак посланика у парламент.

Јоханес Хан – Комесар ЕУ за добросуседске односе и проширење

„Ми смо још једном рекли да нисмо напустили парламент зато што смо тако желели, него зато што је било немогуће да у њему останемо, јер смо били онемогућени да представљамо градјане, што је наш једини посао у парламенту. Не можемо се у парламент вратити ако се у њему ништа не промени“, казала је Јерков.

Лидер Левице Србије Борко Стефановић казао је да су представници опозиције Хана информисали о томе шта се заиста дешава у Србији и да су спремни једино на договор и дијалог са државом и надлежним институцијама о томе на који начин ће се што пре доћи до слободних избора и медија.

Он је казао да се морају спровести препоруке организације ЦРТА око изборне процедуре и захтеви градјана на улицама да постоји одредјен паритет у представљању различитог мишљења на телевизијама са националном фреквенцијом.

„Спремни смо на дијалог и договор са државамо, не са појединцима из врха власти, већ са државним институцијама о томе да створимо услове за слободне и фер изборе и слободне медије минимум шест до девет месеци пре одржавања слободних избора“, казао је Стефановић.

Он је рекао да је то оно што народ на улицама тражи, додајући да опозиција од европских званичника не очекује ништа, већ се самостално бори за своју слободу.

„Сви окови ће бити скинути нашом сопственом снагом. Нико други нам у томе неће помоћи. Једино нам могу помоћи је виши степен разумевања шта се заиста дешава у Србији и медјусобно информисање и нада да ЕУ поново неће бити на репу догадјаја, као што је била на многим другим догађајима“, казао је Стефановић.

Он је рекао и да опозицији не пада на памет да се врати ни у републички ни у локални парламент где се опозцији на „озбиљан и бруталан“ начин нарушава право да говори или право на другачије мишљење што траје већ седам година.

„Људи у Србији су очајни не само недостатком слободе, већ и недостатком перспективе и због насиља“, казао је Стефановић.

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић казао је да је Хану пренео да се у Србији дешава слом демократије и да је, као пример тога како се манипулише, навео случај да председник Србије Александар Вучић покушава да јавни дијалог о разбијеној глави Борка Стефановића замени причом о разбијеном стаклу у згради Радио-телевизије Србије током демонстрација.

Бивши председник Србије Борис Тадић

Тадић је казао да се у Србији тренутно све што је добро проглашава злим, а све што је зло проглашава се добрим.

„Рекао сам Хану да сам сигуран да канцеларија Представништва Европске комисије у Србији и на Балкану коју сам ја отварао са Оли Реном сигурно европским званичницима шаље реалне информације о томе шта се стварно у Србији дешава – какав је ниво криминала, повезаност власти са организованим криминалом, какав је третман опозиције, градјана који не мисле као режим Александра Вучића“, казао је Тадић.

Он је пренео да и да је Хану рекао да му је занимљиво то што је из Брисела пет сати пре краја избора 2012. године дошла честитка тадашњим напредњацима када нико није знао какав ће бити резултат избора.

„Да ли је то због тога што су очекивали да ће људи сада на власти испоручивати оно што ми нисмо хтели, јер то нису била наша уверења на Косову и Метохији, или је неки други разлог? Рекао сам да постоји могућност да ће неки европски званичници на крају свог мандата можда остати забележени као они који су учествовали у урушавању демократије у Србији“, казао је Тадић.

Тадић је, какао је казао, Хану рекао да је ново насиље у Србије поново могуће, јер када се уруши демократија нема више ни економије ни сигурности за људски живот.

„Нисам добио одговор, састанак је прекинут на брзу брзину. Добили смо информацију да је Србија добродошла у ЕУ“, рекао је Тадић.

Састанак Хана са делом опозиције завршен је нешто после 10.30 а присуствовали су и лидер Народне странке Вук Јеремић и председник општине Шабац Небојша Зеленовић.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Српска опозиција у Бриселу код Јоханеса Хана

* Обавезна поља