bojovic620БЕОГРАД – Директор београдског Зоолошког врта Вук Бојовић, који је преминуо данас у Београду, водио је Зоолошки врт „Добре наде” 28 година, од 1986 и у том периоду „животињско царство” је било обогаћено са више од 2.500 животиња.

Рођен је у Пљевљима, Црна Гора, 1940. године. Дипломирао је и магистрирао вајарски одсек Факултета ликовних уметности Универзитета уметности у Београду. Радио је као слободан ликовни уметник, аутор је око 30 бисти, међу којима и неколико народних хероја.

Био је и професор у основним и у средњим школама, а у Вишој трговачкој школи у Београду био је професор и потом директор.

Написао је монографију Зоолошког врта која је објављена 2010. године, а идуће 2011. године Бојовићу је уручен сертификат о стандарду ИСО 9001, као доказ квалитета рада те институције, који има мало која установа тог типа у свету.

У интервјуу Танјугу, пре пет година, изјавио је да је развој Зоолошког врта текао полако, јер никада није било много пара, и да се радило мало по мало тако да се ни он не сећа како је изгледао када је почео.

Зоолошки врт је утицао на многе људе из града који нису знали шта би студирали да се определе за природне науке, многи од њих су завршили биологију и ветерину, истакао је Бојовић.

Садашњи Зоо врт, како је казао, само је резервација за нека боља времена када се „буде имало пара”, јер ће тада цео простор бити изграђен на другачији начин.

Београдски врт у склопу успешне сарадње са вртовима у Лондону, Бечу, Минхену, Антверпену, Москви годинама размењује животиње, али и помаже оснивање вртова, попут јагодинског Зоолошког врта у коме су све животиње потекле из Боо Зоо врта, казао је Бојовић.

Први Зоолошки врт у Београду основан је на Петровдан, 12. јула, 1936. године на Малом Калемегдану и простирао се на 14 хектара, а са 1.200 животиња био је први такве врсте у Европи.

Тадашњем градоначелнику српске престонице и оснивачу Зоолошког врта Влади Илићу, захваљујући Бојовићевој иницијативи, подигнута је биста која је постала стални део врта који је основао.

Vuk-Bojovic

Отишао човек који је Врту добре наде давао доброту

Врт добре наде остао је без човека који му је 28 година давао и доброту и наду, Вук Бојовић више није међу нама, саопштио је данас Бео зоо врта поводом смрти директора Вука Бојовића.

Они наводе да је Бојовићев животни пут познат грађанима Београда, посетиоцима зоолошког врта из свих крајева Србије и света, као и целокупној јавности и да је пре скоро три деценије „један вајар, рођен у лепотама Жабља, љубав према уметности допунио љубављу према животињском свету и архитектури”.

„Од тада је свих ових година Вук Бојовић на специфичан начин вајао и извајао истински најживотнији део београдске Калемегданске тврђаве. Данас тог вајара више нема”, наводи се у саопштењу.

Колектив Зоолошког врта у Београду наводи да су међу небројенима који жале због одласка Вука Бојовића, а да запослени и волонтери београдског Врта добре наде жале за одлучним, виспреним, енергичним човеком кога је јавност знала.

„Ми смо нашег директора познавали као човека који целим својим бићем, својом снагом и својом мудрошћу инспирише на рад, преданост и стручност”, наводе запослени.

Они додају да су радни дани са Вуком Бојовићем били богатство којим се ретко ко може похвалити, а да се они који су са њим радили тиме могу поносити.

„Данас је тужан дан у Зоолошком врту. Живот и смрт се на оваквом месту често преплићу, свест о природности постанка и нестанка је нешто са чиме се срећемо сваки дан”, наводи се у саопштењу.

Колектив се захваљује свима који су током данашњег дана звали да изразе искрено саочешће због смрти Вука Бојовића.

О дану када ће се одржати комеморација поводом смрти директора Зоолошког врта Београда јавност ће бити ускоро обавештена, као и датуму и месту одржавања сахране.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Преминуо Вук Бојовић

* Обавезна поља