imeriПРИШТИНА – Србија мора да промени приступ према Косову, не треба да настави да буде препрека Републици Косово, једнакости и суживоту унутар Косова, и не треба да буде препрека једнакости Косова са осталим земљама. Она не може одлучивати о саставу Владе Косова и трајању формирања институција наше републике, каже за Данас Висар Имери, потпредседник покрета Самоопредељење, који води Аљбин Курти. Ово је Имеријев одговор на питање какву реакцију Србије очекује на то што ће Самоопредељење можда водити технички дијалог Београда и Приштине, уколико садашње опозиционе партије формирају нову владу без Хашима Тачија.

У чему ће се разликовати дијалог који је водио Хашим Тачи и технички дијалог који ћете ви водити?

– Почећемо са отвореним демократским дијалогом са грађанима Косова српске националне припадности, унутар парадигме економског и друштвеног развоја, као јединог здравог пута према њиховој интеграцији у косовско друштво. Овај дијалог би поставио државне институције у функцији економског развоја и посебна пажња би била усмерена на регије и њихове економске и развојне посебности. До сада смо имали многе јалове покушаје усредсређене на институционалној интеграцији грађана српске националне припадности. Ти јалови покушаји су резултирали институционалном интеграцијом политичких представника (од којих је већина, како Албанаца тако и Срба, завршила као корумпирани политичари), али и сарадњом и суживотом кријумчара и осталих делова организованог криминала. Са друге стране, грађани су подељени.

Отворићете, дакле, дијалог за јавност?

– Не треба да разматрамо досадашњи дијалог да би дошли до истине која стоји иза њега. Као што знате, ово је био затворени дипломатски дијалог, који се водио далеко од очију јавности, и на основу крајње нездравих и непринципијелних политичких и правних позиција Србије према Косову. То није пут у правцу нормализације односа. Све што је нормализовано јесу састанци између одлазећег премијера Хашима Тачија и оног прошлог у Србији, Ивице Дачића.

Бриселски споразум…

– Треба евалуисати договор постигнут 19. априла у односу на међународне стандарде демократије и једнакости и сходно уставности Републике Косово. Овај договор има отворен нацистички приступ према Албанцима – командант полиције на Северу који према договору мора да буде припадник српске националне заједице! Садржи и опасан приступ (Асоцијација општина са српском већином) који практички дели Косово по етничким линијама слично као Република Српска у Босни и Херцеговини. За ово ћемо, између осталог, употребити механизам Венецијанске комисије.

Је ли то све?

– Као четврто, морамо да интензивирамо дијалог са Европском комисијом и другим институцијама ЕУ око чланства Републике Косово у Унији. Један од критеријума чланства су и односи са суседима. У овом правцу, ангажоваћемо се за добре односе са свим суседима, на основу принципа обостраног уважавања суверенитета и територијалног интегритета као и међународног субјективитета држава.

Да ли ће Листа Српска бити део дијалога и у којој улози?

– Као што знате, уставна обавеза је да у Влади Косова имамо представнике свих мањинских националних заједница које живе на Косову. Ова уставна обавеза проистиче из истог принципа који је употребљен на погрешан начин и веома штетно у целом Ахтисаријевом плану, и који сматра да су проблеми на Косову етнички. Историја Косова је била историја покушаја ослобођења од колонијалног окупатора Србије, а не борба против Срба. Ми сматрамо да су ове уставне обавезе неправедне зато што се базирају и одржавају на неједнакости међу грађанима. Али, наравно, ми смо свесни да је у овој ситуацији то Устав и то ће бити обавезе.

Српска листа, због ваших ставова, сада можда неће подржати опозициони блок, а самим тим неизвесно је и да ће учествовати у Влади?

– Косовски Срби имају потребу за аутентичним политичким представљањем заснованим на њиховим интересима да се смањи незапосленост и сиромаштво, као једнака дистрибуција добара. Оваква политика аутентичног представљања грађана Косова је потребна за све. Српска листа је створена у Београду и диктирана је из Београда. То је отелотворење оне инструментализирајуће политике Београда према косовским Србима са хегемонистичким и експанзионистичким циљевима. Зар није доказ изјава представника ове листе да они немају проблем са Самоопредељењем, већ Самоопредељење има проблем са Србијом? У ствари, Србија има проблем са Самоопредељењем, које је кристализација аутентичне политике деколонизације и еманципације Косова.

Интеграција

Убеђени смо да ћемо постићи интеграцију радника, пољопривредника, студената, рудара, учитеља, лекара… Само таква врста интеграције гарантује суживот и сарадњу, а сходно томе и мир.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Приштину више не интересује бриселски споразум

* Обавезна поља