Међународни суд у Хагу данас је правоснажно осудио бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС) Ратка Младића на доживотни затвор због геноцида и злочина против човечности над Муслиманима и Хрватима током рата у БиХ, 1992-95. Одлуком апелационог већа суда, уз противљење председавајуће судије Приске Матимбе Нијамбе, потврђена је првостепена пресуда коју је Хашки трибунал изрекао генералу Младићу 22. новембра 2017, а одбачене су жалбе и одбране и оптужбе, пренела је Бета.

Одбијајући девет основа жалбе одбране, суд је генерала Младића (78) правоснажно прогласио кривим као главног актера четири удружена злочиначка подухвата – геноцида у Сребреници, прогона Хрвата и Муслимана широм БиХ, терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимања припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Младић је, по 10 тачака оптужнице, осуђен за геноцид у Сребреници и за злочине против човечности у 15 босанских општина: прогон, истребљење, убиства, депортацију и присилно премештање.

Суд је утврдио Младићеву кривицу и по четири тачке оптужнице за кршење закона и обичаја рата: убиства, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца.

Како је саопштила судија Нијамбе, жалбено веће је, одбијајући жалбу тужилаштва, правоснажном пресудом Младића ослободило оптужбе за геноцид у још пет босанских општина – Фочи, Котор Вароши, Приједору, Санском Мосту и Власеници.

За усвајање жалбе тужилаштва гласало је двоје од петоро судија – Амината Енгум и Сејмор Пентон.

Према пресуди, Младић је био протагониста свеобухватног удруженог злочиначког подухвата са циљем трајног и насилног уклањања Муслимана и Хрвата са великог дела територије БиХ ради остваривања српске доминације.

Као учесници у том злочиначком удружењу, пресудом су, поред Младића, означени и бивши председник РС Радован Караџић, чланови руководства Момчило Крајишник, Биљана Плавшић, Никола Кољевић и други.

Генерал Младић је у судници мирно пратио изрицање пресуде.

Генерал Младић у судници пре изрицања пресуде, Хаг 08.06.2021 – Фото: АП/Бета

СУДИЈА НИАМБЕ ИЗУЗЕЛА МИШЉЕЊЕ И ЗАТРАЖИЛА ПОНАВЉАЊЕ СУЂЕЊА

Жалбеним већем Механизма за кривичне судове у Хагу, које је данас потврдило казну доживотног затвора некадашњем главном команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу, председавала је судија Присца Матимба Ниамбе, која је имала супротно мишљење од осталих чланова Већа.

Судија Ниамбе у свом издвојеном мишљењу навела је да би она наложила да се Младићу понови суђење пред другим судским већем.

„Имајући у виду природу и тежину правних грешака уочених у овом предмету, за разлику од других чланова Жалбеног већа, ја бих наредила да се Младићу понови суђење пред другим првостепеним судским већем, по свим тачкама оптужнице, изузев оптужбе 6, за узимање талаца у удруженом злочиначком подухвату”, навела је судија у издвојеном мишљењу написаном на 60-ак страна, пренео је Танјуг.

Напоменула је да је Младић у својој жалби задовољио високе стандарде и указао на главне грешке претресног већа, према којима би она усвојила готово све основе његове жалбе.

Ниамбе је указала да се због ограничености времена, а и с обзиром да ради на даљину, у свом издвојеном мишљењу бавила само најгрубљим грешкама претресног већа.

Поред осталог, она је навела да се, супротно ставовима већине чланова Већа, не слаже са ставом да је међу појединцима у снагама босанских Срба и руководством РС-а постојао удружени злочиначки подухват (УЗП) присилног уклањања становништва босанских муслимана.

Додала је и да не сматра да је постојао заједнички циљ за такав злочиначки подухват, него да је становништво енклава желело да оде и да је, уз помоћ Армије БиХ и Ратног председништва Жепе, постигло споразум о евакуацији људи из разлога ратне нужде.

„Сходно томе, не могу да закључим да је било какво ‘присилно премештање’ допринело закључку о геноциду или удруживању ради вршења геноцида. Као што не могу да закључим, на основу укупних доказа из списа, да су муслиманске цивиле у сребреничкој и жепској енклави прогониле снаге босанских Срба с траженом посебном намером”, написала је Ниамбе у издвојеном мишљењу.

Судија Присца Матимба Ниамбе рођена је 31. децембра 1951. године у Замбији.

За судију Међународног резидуалног механизма за кривичне судове изабрана је 2011. године, док је од 2006. и судија Високог суда Замбије.

Син Ратка Младића, Дарко Младић рекао је за Танјуг да је судија Ниамбе имала храбрости да каже „све сте радили погрешно и ово нису те чињенице”, и на томе јој честитао.

СИН ДАРКА МЛАДИЋА ПРЕНЕО ГЕНЕРАЛОВУ ПОРУКУ

Генерал Ратко Младић поручио је народу Српске да чува своју Републику, те додао да је то најважније, истакао је за РТРС Дарко Младић, син генерала Младића.

– Зна Ратко шта народ мисли о њему. Поручује да се чува Република Српска и да није он битан, већ опстанак Републике Српске – истакао је Дарко.

Истакао је да је да је генерал посебно захвалан предсједнику Судијског вијећа који је имао издвојено мишљење у пресуди.

– Добро је звучао кад сам га посјетио. Држао га је адреналин, видјећемо како ће у наредним данима то све одразити се на његово здравље. Народ је прозрео њихову намјеру, никаква сила не може натјерати да лаж постане истина и то Ратко зна – нагласио је Дарко Младић.

Истакао је да је са генералом разговарао један час.

– Још је рано за информацију гдје ће Ратко Младић служити данас досуђену казну доживотног затвора. Пркосно је расположен, рекао је да поручим свима да би се забринуо да су га ослободили. НАТО пакт га је судио и осудио због тога што је бранио свој народ и спријечио планове НАТО пакта да Србе протјера са својих вјековних огњишта – изјавио је Дарко Младић.

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу изрекло је данас некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу другостепену пресуду којом га је осудило на казну доживотног затвора.

СЕРЖ БРАМЕРЦ: ОВО НИЈЕ ПРЕСУДА СРПСКОМ НАРОДУ

Серж Брамерц – Фото: Снимак екрана/YouTube

Главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Серж Брамерц изјавио је данас, након изрицања правоснажне пресуде бившем команданту Републике Српске Ратку Младићу на доживотни затвор, да то није пресуда српском народу, већ да је та кривица једино његова.

У саопштењу објављеном на сајту Механизма, Брамерц је рекао да је дошло време да прихватимо истину и да се Младић сврстава у ред највећих ратних злочинаца у савременој историји, и да је намерно користио свој положај војног заповедника за нападе на невине цивиле, који су, како је рекао, убијани, мучени, силовани и протеривани без икаквог разлога осим своје националности и ере.

„У тренутку када је имао моћ живота или смрти над хиљадама невиних мушкараца и дечака у Сребреници, наредио је њихово потпуну елиминацију и починио геноцид. Младића би требали да осуде сви одговорни званичници у бившој Југославији и широм света. Његово име требало би уврстити на листу најизопаченијих и најбруталнијих личности у историји”, сматра Брамерц, пренео је Танјуг.

Како је рекао, завршетком овог предмета, жртве и преживели би требало да буду бити у првом плану.

Истовремено, Брамерц се захвалио дипломатској заједници и медијима који су подржавали рад Суда више од две деценије.

„Широм бивше Југославије и даље треба истражити и процесуирати хиљаде осумњичених за ратне злочине на свим странама. Сада је одговорност на домаћим тужиоцима и судијама да наставе овај посао, а Тужилаштво се обавезало да ће им пружити пуну подршку. Заједно, можемо осигурати да све жртве геноцида, злочина против човјечности и ратних злочина почињених у бившој Југославији дочекају да виде како они који су им нанијели неправду одговарају за своје злочине”, закључио је Брамерц.

ПРВЕ РЕАКЦИЈЕ ИЗ СРБИЈЕ

Ана Брнабић – Фото: Танјуг/Снимак екрана

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је за ТВ Пинк да је Србија посвећена истраживању свих ратних злочина, свих злочина, као и за привођење оптужених и кажњавање одговорних за злочине. Ово је Србија, каже, показала у претходне три деценије.

Ову пресуду, каже, сада неће да коментарише јер ће вечерас о њој говорити председник Србије Александар Вучић на седници СБ УН у 21 сат.

„Позивам грађане да прате седницу и из говора председника добиће одговор“, рекла је премијерка.

На питање по ком закону се суди у Хагу, премијерка каже да је о томе већ говорила и искрено коментарисала са представницима међународног суда. Каже да је несумњиво Хаг политички суд, а највећа замерка јој је та што суд није допринео помирењу, већ нас је од њега удаљио.

„Сада смо даље од помирења него што смо били пре 26 година. Сада, чини ми се, имамо гору нетрпељивост међу народима него што смо имали током сукоба. Овоме је Хаг много допринео. Говорили су тада да суд није прављен да би допринео помирењу, а ја се са тиме не слажем јер, да су одговарали сви који су злочине чинили, суд би допринео помирењу“, рекла је Ана Брнабић за „Национални дневник“.

Подсећа да је Србија од 46 оптужених за ратне злочине изручила њих 45, а да Радета и Јојић нису оптужени за ратне злочине, већ само за непоштовање суда.

„Пошто нам сваки дан говоре о владавини права, ми имамо одлуку из 2016. по којој не постоји правни основ да Радету и Јојића изручимо. Потпуно ми је невероватно да, и поред наших инсистирања да нам се овај предмет уручи, он постаје кључна тема. Једну Верицу Радету и једног Петра Јојића траже да изручимо, а ми то не можемо да урадимо јер поштујемо своје законе.

Пресуду којом је некадашњи командант ВРС осуђен на доживотну робију коментарисао је министар унутрашњих послова Србије, као и представници политичких партија у Србији.

Александар Вулин – Снимак екрана

Министар унутрашњих послова Србије и председник Покрета социјалиста Александар Вулин оценио је да је казна доживотног затвора Ратку Младићу, која је потврђена у Хагу, освета, а не пресуда.

„Младић је крив, јер је одговорио на злочине Насера Орића, али Насер Орић није крив за поклане српске цивиле у Подрињу. Младић је крив, јер је командовао војском Срба у српским селима око Сарајева где су његови војници рођени и одрасли, али није крив Изетбеговић, јер у Сарајеву више нема Срба, али има масовних гробница“, навео је Вулин у саопштењу.

Оцењујући да Хашки трибунал није успостављен да би тражио правду и допринео помирењу, већ да би судио Србима, Вулин је истакао да је тај суд „испунио своју сврху“.

Војислав Шешељ, Хашки трибунал (илустрација)

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ каже да је очекивао потврду пресуде Ратку Младићу и додао да је пресуда за геноцид у Сребреници на „лабавим ногама“.

Шешељ, којег је Хашки трибунал раније осудио на 10 година затвора због злочина против човечности, на ТВ Пинк је истакао да је важно то што је Суд одбио и жалбу Тужилаштва за геноцид у шест општина у БиХ.

Појаснио је да је за геноцид потребно да се утврди да је злочин извршен над целом једном верском, расном, етничком групом или знатним делом групе. Како каже, по истом основу требало је да отпадне и тужба за геноцид у Сребреници.

„На лабавим ногама је пресуда за геноцид“, казао је Шешељ.

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић рекао је да Хашки суд није трибунал, већ средство да се западна верзија догађаја према Југославији, односно Србији, запечати и легитимише.

„То нема везе са судом и правдом, већ је једини циљ био да западна политика према Србији оправда и да Срби буду по дефиницији означени као злочинци“, рекао је Јовановић.

Коалиција Национално-демократска алтернатива (НАДА), коју поред ДСС чине ПОКС и 19 удружења грађана, наводи да је Хашки трибунал одавно изгубио легитимитет, ослобађајући највеће терористе и ратне злочинце на Балкану из редова Хрвата и босанских Муслимана.

РЕАКЦИЈА ДОДИКА И ЗВАНИЧНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Додик у свом кабинету – Фото: Снимак екрана/РТРС

Председавајући члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да пресуда генералу Ратку Младићу нема много везе са правом и да Хашки суд није успео да докаже директну, већ само командну одговорност.

„Каква је то пресуда коју са слободе слушају Насер Орић, Анте Готовина, Ејуп Ганић, Атиф Дудаковић?“ – питао је Додик.

Он је нагласио да Хашки суд није успео да докаже директну одговорност Ратка Младића.

„Он је осуђен само по командној одговорности што је новитет у правном систему. Пресудом се покушава да се напише друга историја по којој ће Срби бити искључиви кривци“, рекао је Додик.

„У БиХ је страдало укупно 96.000 људи, од тога Срба преко 30.000, а погледајте пресуде Хашког трибунала. Анте Готовина, Насер Орић, Атиф Дудаковић, и још многи ове пресуде гледају из својих кућа, а знамо какве су злочине починили над српским народом“, нагласио је Додик.

Истакао је да је Хашки трибунал поновио селективну правду и допринео да неповерење међу народима постоји још више.

„Мислим да је само генерал Младић послат у директну легенду, а српски народ ће знати да без његовог духа би била много већа страдања нашег народа“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да је српском народу учињена велика неправда.

„Ми смо народ који је највише страдао у протеклом рату на простору бивше Југославије“, изјавио је Додик.

Додик је рекао да је јасно да се покушава направити мит о геноциду у Сребреници који се није десио.

„Доказ је чињеница да све покушавају да учине и забране причу о негирању разним резолуцијама које САД и Велика Британија и друге земље никада нису донијеле. Фасцинација неправдом међународног фактора никада неће моћи да буде усвојена у српском народу“, поручио је Додик.

Добро у свему је, каже Додик, да овом пресудом коначно нестаје Хашки трибунал.

„Две године муслимани у БиХ нису хтели да прихвате усвајање Стратегије процесуирања ратних злочина, а оспоравају и формирање Надзорног тела. То је само још једна додатна фарса, али међународне обавезе у делу очувања те стратегије треба да се испуњавају“, рекао је Додик.

Истакао је да је Република Српска формирана слободном вољном српског народа.

„И то зато јер је српски народ био угрожен и имао негативно сећање на страдање у Другом светском рату“, истакао је Додик, додавши да Срби нису имали право да буду лаковерни.

Званичници Републике Српске тврде да потврђена пресуда генералну Ратку Младићу нема много везе са правом и правдом већ је још једном доказана антисрпска улога суда.

Жељка Цвијановић – Фото: Снимак екрана

Хашки трибунал остаће упамћен као синоним за неправду и политички суд, чији задатак није да допринесе помирењу, како лицемјерно тврде, већ да хиљадугодишњим пресудама Србима, опере савјест онима који су српском народу деведесетих година, у више наврата, испоручивали крстареће ракете и осиромашени уранијум, каже предсједница Српске Жељка Цвијановић.

– Што се тиче генерала Младића, он је у најтежим временима стао на чело војске која је одбранила Републику Српску и право српског народа на живот и слободу. Ту историјску чињеницу, као ни перцепцију нашег народа о генералу Младићу, не може да промијени ниједна пресуда свијета. Хашки трибунал још једном је потврдио да не суди према доказима, већ према националној припадности – рекла је Цвијановић.

Да пресуда нема много везе с правом и правдом, сматра и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. И данашња пресуда, каже, доказује да основни циљ оснивања трибунала, а то је враћање повјерења међу народима, није остварен.

– У БиХ је страдало укупно 96.000 људи, од тога Срба преко 30.000, а погледајте пресуде Хашког трибунала. Анте Готовина, Насер Орић, Атиф Дудаковић и још многи, заштићени овим механизмом неправде, ове пресуде гледају из својих кућа, а знамо какве су злочине починили над српским народом – навео је Додик.

Додик тврди да Хашки трибунал суди селективно, а многи су на одређеним стереотипима о рату у БиХ, градили каријере.

У Хашком суду се не суди по доказима нити је битан доказни материјал, већ је онако како је неко одлучио да треба да буде, изјавио је предсједник Владе Српске Радован Вишковић. Каже да је увијек за то да сви они који су починили злочин треба да одговарају, али злочине нису чинили само на једној страни, већ их је било и на једној, и на другој и на трећој страни.

– Давно на овим просторима не влада ни право ни правда, јер да влада људи би имали право на правично суђење. Ја сам за варијанту да сви они који су починили злочин за њега одговарају, није само злочин на једној страни. То говоре жртве и на једној и на другој и на трећој страни. Ко је убио 23.000 српских жртава? – истакао је Вишковић.

Потврђивањем доживотне казне затвора, Хашки трибунал донио је сурову пресуду у којој су занемарени докази који генералу Младићу иду у прилог, сматра предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

– И ова пресуда као и многе раније донесене не доприносе међунационалном помирењу него отежавају односе између Срба и Хрвата и Бошњака. Ово је још једна неправда, неправда према Србима. Уз сво саосјећање са свим жртвама рата, али не може се испустити из вида да су пресудама међународног суда Срби једини кривци, па и за оно што се није десило – рекао је Чубриловић.

У осуди пресуде јединствени су и лидери странака у Српској. Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић каже да је Хашки суд потврдио да је суд политике, а не правде. Да су српске жртве остале без правде, сматра и предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац оцијенио је да је међународно право правду претворило у силу. И предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић поручује да ће неправда само ојачати Српску, упркос очекивањима њених противника.

Генерал Младић са војницима УН помаже евакуацију жена и деце из Сребренице – Фото: ЕПА/ЕФЕ

 

У САРАЈЕВУ И ЗАДОВОЉСТВО И РАЗОЧАРЕЊЕ

Потврђивање доживотне казне затвора генералу Ратку Младићу у Сарајеву је дочекано са одушевљењем, али и изразима разочарања што није проглашен кривим и за такозвани геноцид у још шест локалних заједница у БиХ. Разочарање због тога отворено су исказале многе Сарајлије по изласку из Већнице, где су, у организацији Градске управе, пратиле пренос из Хага.

Пресуду Механизма за међународне кривичне судове међу првима су поздравили лидер Странке демократске акције Бакир Изетбеговић, његова страначка колегиница и министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић и хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић.

„Младић сноси велику одговорност за геноцид и друге стравичне злочине почињене током агресије на БиХ, али стотине оних који су окрвавили руке још живе слободно, на територији наше земље или уживајући протекцију суседних држава”, рекао је Изетбеговић напоменувши да је „прихватање истине једини прави пут за успешнију будућност свих нас на овим просторима”.

Изетбеговић је разочаран што и злочини у Фочи, Котор Вароши, Приједору, Санском Мосту, Кључу и Власеници „нису у пресуди означени као геноцид”, јер су за то, каже, постојали сви елементи.

За шефицу дипломатије БиХ другостепена пресуда српском генералу је „историјска” и од немерљивог значаја за будућност БиХ и целе регије. Она сматра да је генерал Младић „један од главних извршилаца геноцида” и да је добио заслужну казну.

„Биће заувек упамћен и препознат као опомена свету и генерацијама које долазе. Верујем да ће ово бити прилика и за власти Србије и политичаре из Републике Српске који негирају геноцид да прихвате истину, одбаце злочиначку идеологију, симболе и политику, те се окрену европској будућности. Суочавање с истином и индивидуализација кривице у њиховом су интересу”, рекла је Турковићева, а преносе сарајевски медији.

Додала је како смо и даље сведоци негирања геноцида и слављења осуђених ратних злочинаца и како је то „главна препрека трајном миру”, као и нешто што води ка дестабилизацији целе регије блокирајући напредак ка ЕУ, који једнако жели већина људи у БиХ, па и у Србији.

Жељко Комшић је изјавио да пресуда генералу Младићу јасно говори да је „постојала намера за чињење низа најстрашнијих злочиначких дела у БиХ”, темељених на етничким разликама. Тиме је, каже он, утврђено да је из те намере „политичког и војног вођства Републике Српске произашло планирање, организовање и спровођење тог низа најтежих кривичних дела”.

„Када то све знамо, онда је јасно да је тадашње политичко и војно руководство Републике Српске имало за циљ стварање етнички очишћене БиХ, у којој би они на тај начин створили потпуно другачији амбијент за реализацију својих политичких циљева, с којима се, нажалост, суочавамо и данас у мирнодопским условима”, рекао је Комшић.

Ако знамо, додао је он, да је „војном и политичком врху Републике Српске пресуђено за удружени злочиначки подухват”, онда се, нагласио је, поставља и питање деловања садашњег политичког руководства РС, које „кроз негирање пресуда међународних судова” наставља потпуно исту матрицу.

„То јасно говори да Република Српска неће никад бити самостална нити независна држава, јер је тешко поверовати да ће било ко и било када признати нешто што је настало на удруженом злочиначком подухвату, који је у реализацији својих циљева починио и злочин геноцида”, навео је Комшић. Он поручује како је утврђивањем елемената удруженог злочиначког подухвата у пресуди Младићу „окончана идеја о неким мирним разлазима у БиХ”.

Грађани Сарајева прате изрициње пресуде на видео биму – Фото: Дарко Бандић/АП

ХРВАТСКА НЕЗАДОВОЉНА ШТО СЕ У ПРЕСУДИ НЕ НАВОДИ СРБИЈА

Влада Хрватске поздравила је данас пресуду суда у Хагу којом је Ратку Младићу потврђена казна доживотног затвора и сматра је примереном, али је истовремено изразила незадовољство што није утврђено учешће највиших функционера Србије у свеобухватном удруженом злочиначком подухвату.

„Овом пресудом Ратко Младић је коначно и правоснажно осуђен за неке од најтежих и најокрутнијих злочина почињених на тлу Босне и Херцеговине, између осталог, да је као учесник неколико удружених злочиначких подухвата починио геноцид, најокрутније злочине против човечности и повреде правила и обичаја ратовања, с циљем да трајно искорени Бошњаке и Хрвате с појединих подручја Босне и Херцеговине”, наводи се у саопштењу прес службе хрватске владе.

Влада Хрватске изразила „незадовољство што у овом правоснажно окончаном поступку није утврђено учешће и највиших дужносника Републике Србије у тзв. свеобухватном удруженом злочиначком подухвату који је резултирао почињењем најтежих кршења међународног хуманитарног права”, преноси Бета.

„Влада Републике Хрватске такође изражава жаљење и незадовољство што Ратко Младић није оптужен и осуђен за бројна злодела почињена током агресије на Републику Хрватску, где је започео свој крвави поход наставивши га у Босни и Херцеговини”, истиче се у саопштењу.

Такође се изражава нада да ће „пресуда донети барем делимичан мир и сатисфакцију жртвама злодела Ратка Младића и члановима њихових породица”.

Пресуда међународног суда у Хагу је ударна вест у свим важнијим хрватским медијима.

Јутарњи лист вест доноси на порталу под насловом „Коначна пресуда балканском крвнику: Ратку Младићу потврђена казна доживотног затвора!”, а слични су наслови и у другим медијима.

Вечерњи лист је такође посветио више текстова пресуди, а један од њих проблематизује дуготрајност поступка и долази под насловом „Прекасна правда доводи у питање поруку да се ратни злочин не исплати”.

Нова ТВ на порталу пише да је Ратку Младићу потврђена пресуда и да до краја живота остаје у затвору, а наслов је „Казна за сребреничког крвника”.

О доживотној казни за Младића извештава и Хрватска радиотелевизија.

ПРВЕ РЕАКЦИЈЕ ИЗ РУСИЈЕ

Пресуда генералу Ратку Младићу је исполитизована, пристрасна и неправедна, изјавила је чланица Одбора Думе за међународна питања Јелена Пањина.

„Међународни суд за бившу Југославију се у свом раду увек руководио политичким, а не правним критеријумима. Није случајно то да су 70 одсто оптужених и осуђених у том суду – Срби“, рекла је Пањина.

Она је додала да рад Хашког суда и Механизма који га је наследио покреће бројна питања.

„Не сме се дозволити да се механизми међународне правде користе као инструменти политичког обрачуна са лидерима који су за Запад непожељни“, рекла је Пањина.

Раније данас Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је на другом степену првостепену пресуду на доживотну робију против бившег команданта Војске Републике Српске.

Жалбено веће одбило је све жалбе одбране Ратка Младића, уз супротно мишљење председавају већа, судије Присце Матимбе Нијамбе.

Међу одбијеним су и жалбе на делове пресуде који говоре о геноциду у Сребреници, удруженом злочиначком подухвату, жалбе у вези са другим делима у Сребреници, „терорисањем“ Сарајева и узимањем припадника УН за таоце.

Младић је осуђен са образложењем да је „значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине“.

Осуђен је за 10 од 11 тачака оптужнице, а Жалбено веће одбило је жалбу Тужилаштва на ослобађање Младића од кривице по тачки један оптужнице, која га је теретила за геноцид у шест општина БиХ: Фочи, Кључу, Котор-Вароши, Приједору, Санском Мосту и Власеници.

РЕАКЦИЈА ПОРТПАРОЛА ЕУ

Портпарол ЕУ Петар Стано – Фото: Анадолија

Портпарол ЕУ Петер Стано очекује да сви политички актери у БиХ и на Западном Балкану, покажу пуну сарадњу са међународним судовима, да поштују њихове одлуке и признају њихову независност и непристрасност.

Додао је да порицање геноцида, ревизионизам и величање ратних злочинаца противрече најосновнијим европским вредностима.

„Данашња одлука прилика је да лидери у Босни и Херцеговини и региону, с обзиром на чињенице, предњаче у одавању почасти жртвама и промовишу окружење погодно за помирење како би превазишли наслеђе рата и изградили трајни мир“, наводи се у писаном саопштењу портпарола.

У саопштењу се оцењује да се правноснажном пресудом Младићу пред Међународним механизмом за кривичне судове приводи крају кључно суђење за ратне злочине у новијој историји Европе.

Додаје се да међународни и домаћи судови у БиХ и суседним земљама треба да наставе мисију пружања правде свим жртвама ратних злочина, злочина против човечности и геноцида и члановима њихових породица.


Извор: Политика, РТС, Спутњик, РТРС

Оставите коментар

Оставите коментар на Пресуда генералу Младићу и реакције

* Обавезна поља