ivan-ninic-jat-1328585176-98066Двојица нападача претукла су металним шипкама новинара Ивана Нинића (27) синоћ око 23.30 на улазу у стамбену зграду на Карабурми.

Истраживачки новинар и члан УНС-а Иван Нинић рекао је да су га нападачи брутално претукли и да је напад пријавио полицији.

“Док сам закључавао ауто на паркингу у повратку из града, видео сам двојицу младића од око двадесетак година како седе на степеништу код зграде. Имали су на себи тренерке и качкете, али сам им видео лица, јер сам кренуо ка улазу у зграду и прошао поред њих. Полицији сам описао како изгледају. Када сам их обишао, чуо сам да нешто шушка у жбуњу и тада сам видео да одатле ваде две металне шипке. Напали су ме и брутално ме ударали. Сада имам подлив испод ока, модрице на бутној кости и повреду десног рамена. Полицији сам дао све смернице и резимирао своје новинарске активности у последњих десет година, колико на дневном нивоу истражујем корупцију”, рекао је Нинић УНС-у.

Нинић је нагласио да је са групом пријатеља у марту ове године основао невладину организацију „Центар за владавину права“ која планира да покрене и свој сајт на којем ће се објављивати истраживачке приче.

“Сајт је регистрован и већ четири месеца се ради на припремама тема. Тренутно радимо две посебно занимљиве приче које могу много да утичу на политичку елиту у Србији. То је прича о кабинету председника Томислава Николића и прича о пребацивању државног новца за финансирање Социјалистичке партије Србије. До сада смо послали више од 100 захтева за приступ информацијама од јавног значаја и може се претпоставити да се неко због тога осетио угроженим. Полиција је за сада одрадила свој посао и ја очекујем да се пронађу и казне не само нападачи, већ и налогодавци, како бих знао ко ми шаље ову поруку”, каже Нинић.

Иван Нинић је аутор око 300 текстова и познатих истраживачких прича. Истраживачким новинарством бави се од средње школе. Радио је на порталу Пиштаљка, где је објавио око 90 текстова у периоду од 2009. до 2013. године, а као правни саветник учествовао је у писању овогодишњег Извештаја Савета за борбу против корупције о власничкој структури и контроли медија у Србији. Тренутно, како каже за УНС, учествује у писању извештаја Савета о оглашавању и маркетингу државних органа. Био је саветник у кабинету министра Саше Радуловића, а од марта ове године је извршни директор НВО „Центар за владавину права“. Предавач је у Новинарској школи УНС-а и адвокатски приправник. У периоду од 2008. до 2012. године био је политички ангажован у Српској радикалној странци.

Удружење новинара Србије шокирано је нападом на Нинића и тражи од надлежних да хитно пронађу и казне нападаче. УНС истиче да је напад на Нинића претња српском истраживачком новинарству.

Независно удружење новинара Србије је, такође, најоштрије осудило дивљачки напад на новинара Ивана Нинића и тражи од надлежних да идентификују и казне нападаче.

Повреник Родољуб Шабић је на свом налогу на Твитеру написао да је напад на Нинића „терор који захтева неодложну,најбржу могућу реакцију надлежних“.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Претучен истраживачки новинар Иван Нинић

* Обавезна поља