samit-bec(6)Берлински процес дао је снажну подршку европској перспективи Западног Балкана и подстицај регионалној сарадњи и помогао да шест земаља оствари значајан напредак у многим областима, а пре свега у међусобном повезивању, наводи се у Завршној декларацији са Самита о Западном Балкану одржаног 27. августа у Бечу.

У Завршној декларацији председавајућег, објављеној на интернет страни Министарства спољних послова Аустрије, подвлачи се да је Западни Балакан прешао дуг пут од насилног распада бивше Југославије посебно у областима политичке и економске стабилности и регионалне сарадње.

Истиче се да све земље региона чврсто верују у будућност у ЕУ и имају јасну европску перспективу, али и подсећа да напредак сваке земље појединачно зависи од индивидуалних резултата у испуњавању критеријума из Копенхагена.

Посебно поглавље посвећено је регионалној сарадњии и решавању билатералних спорова у којем се истиче да је упркос оствареном напретку потребно уложити додатне напоре за решавање преосталих нерешених питања.

Нужни кораци лидера ка трајном помирењу

Нужни су конкретни кораци политичких лидера са Западног Балкана ка трајном помирењу у региону, што је неопходно за јачање стабилности и стварање окружења које ће водити превазилажењу наслеђа прошлости, наводи се у завршној декларацији.

Сви учесници самита поздравили су споразуме Београда и Приштине и нагласили важност да се процес нормализације односа настави. Поздрављено је и потписивање споразума о граници БиХ и Црне Горе, док када је реч о спору око имена Македоније истичу да треба појачати напоре у трагању за компромисом.

Земље учеснице обавезале су се да ће појачати напоре за решавање међусобних спорова и да неће злоупотребљавати отворена питања у процесу приступања ЕУ, а једном годишње, на самиту, разматраће извештај о напретку оствареном на том плану.

Наставити започете реформе

У завршној декларацији владе Западног Балкана позивају се да наставе започете реформе посебно у владавини права, економији, јавној урпави, као и у борби против организованог криминала и коруопције, а посебно се говори и о борби против тероризма, екстремизма и радикализације уз истицање да су земље Западног Балкана кључни партнер ЕУ у суочавању са тим изазовима.

У Завршној декларацији са Бечког самита говори се и о економском напретку, саобраћајном и енегетском повезивању и пројкетима, улгањима, интеграцији тржишта и трговинским олакшицама, као и о сарадњи младих, сарадњи у обалсти образовања и науке и цивилног друштва.

Као додатак Завршној декларацији објављена су три анекса:

– Први је о саобраћајном и енергетском повезивању

– Други је Декларација о успостављању регионалног центра за сарадњу младих коју су потписали шесторица премијера

– Трећи изјава о регионалној сарадњи и решавању спорова са потписима западнобалканских министара спољних послова.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Декларација бечког самита

* Обавезна поља