povredjeni-srbinКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Здравствено стање петорице претучених Срба из Гојбуље, које је јуче претукла група Албанаца је стабилно, а после указане лекарске помоћи у Косовскомитровичком здравственом центру четворица су пуштена на кућно лечење, а један је задржан у болници на даљем праћењу.

Доктор Саша Димић, дежурни хирург у Косовскомитровичком здравственом центру потврдио је за „Политику” да су петорица Срба јуче око 14 часова примљени у ову здравствену установу, с контузијама и повредама главе и тела нанетим тупим предметом, а старости су од 36 до 42 године. По речима доктора, четворица Срба после указане помоћи на пријемном хируршком одељењу пуштени су кућама на даље лечење, а један Србин је задржан ради дијагностике и даљег праћења у болници, али је нагласио да нико од повређених Срба, који су навели да су их Албанци тукли мотикама и лопатама, није животно угрожен.

Повређени су Мирко Томашевић, Милан и Јован Јовановић, Александар Перић и Бранимир Зарковић, сви из Гојбуље, које је група Албанаца из суседног села Мироч око 12.30 часова напала у свом атару, где су отишли да беру јабуке. У Штабу Косовске полиције у Приштини, нико није одговарао на наше телефонске позиве, а незванично сазнајемо, из добро упућених извора, да је полиција по пријави сељана овог изолованог села, које се налази у потпуном окружењу Албанаца, отишла да обави увиђај.

У селу Гојбуља, које се налази с леве стране магистралног путног правца Приштина – Косовска Митровица, живи око стотинак Срба, који су свих ових четрнаест година одолевали нападима дојучерашњих комшија, који не презају да их свакодневно узнемиравају, да им узурпирају имовину, њиве, шуму, а Срби у овом селу одолевали су нападима Албанаца и 1999. и 2004. године, тако што су се самоорганизовали и држали ноћне страже.

У селу Мироч, које се међи са Гојбуљом, више нема ниједне српске породице, а у општини Вучитрн од 1999. године остало је тек нешто више од 4.000 Срба, од 11.000, колико их је било до рата. Срба у 38 села, колико броји Вучитрнска општина, сада има једино у Прилужју, једној од већих енклава на КиМ, затим у Гојбуљи, у селу Бањска и у Грацу, где је последњих година забележен све већи број исељавања српских породица, којима разноразне невладине организације посредују, а Срби добијају азил, углавном у неким од скандинавских земаља.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Претучени Срби стабилно

* Обавезна поља