putin-jedinstvenas rusijaМОСКВА – Председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће Русија и даље појачавати своје присуство на Арктику.

Истовремено је предлог да се тај регион стави под међународну контролу назвао „тоталном глупошћу“.

„Ићи ћемо путем појачавања нашег присуства на Арктику“ – рекао је Путин на састанку са представницима партијске базе Јединствене Русије, истакавши да Влада планира да подржи групу флоте ледоломаца, како обичних, тако и оних на нуклеарни погон. „Овај део света је веома богат минералним реурсима, у томе је његова вредност, такође је веома привлачан с тачке гледишта развоја транспортне инфраструктуре и саобраћаја“ – подвукао је шеф руске државе.

Путин је напоменуо да је Русија недавно на Новосибирским острвима обновила војну базу затворену пре 20 година. „Тамо се налази велики број руских војника који обнављају инфраструктуру и аеродром“ – рекао је Путин.

„Модерне технологије омогућавају да тамо изградимо прави војни градић, који ће истовремено вршити неколико функција. Тамо ће бити војници који неће радити само послове у својој области, тамо ће радити и метеоролози, кадрови Министарства за ванредне ситуације, и сви они треба да осигурају безбедност коришћења Северног морског пута“ – истакао је руски председник, додавши да ће Русија наставити са реализацијом програма очувања осетљиве природе Арктика.

Шеф руске државе назвао је „потпуном глупошћу“ и окарактерисао као антинародни предлог ТВ водитеља и професора Високе школе економије Сергеја Медведева о предаји Аркитка под међународну управу. „Говорити у овим околностима да тај регион треба да се стави под нечију управу је потпуна глупост. То је антинародни став, да не кажем – непатриотски“ – нагласио је Путин.

Он је додао да је такав став штетан и с економске тачке гледишта, јер је тај регион веома богат природним ресурсима. „Арктик је, без сумње, неодвојиви део Русије који се налази под нашим суверенитетом неколико векова. Тако ће остати и у свим будућим временима“ – истакао је Путин.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Нема међународне контроле над Арктиком!

* Обавезна поља