Srbija-Evropska-unija-283x237БЕОГРАД – Процес придруживања Европској унији држава Западног Балкана, укључујући Србију, трајаће још најмање деценију, будући да ће после пријема Хрватске, која је у јулу постала 28. чланица, настати дуготрајна пауза, оцењује се у анализи „Десет година самоће“, коју су сачинили стручњаци за ЕУ из Берлина.

Аутори студије су заменица директора Европске академије у Берлину Андреа Деспот, као и Душан Рељић и Гинтер Сојферт, научни сарадници истраживачке групе „Спољни односи ЕУ“ на Немачком институту за међународне односе и безбедност.

У анализи се наводи да, када је реч о могућностима да земље региона постану чланице Уније, ентузијазам у чланицама ЕУ није умањен након избијања кризе у еврозони, већ је такав био и раније. „У појединим земљама попут Немачке и Француске указано је на недовољну зрелост кандидата за чланство у ЕУ, као и на ограничену способност Уније да прими нове чланице. У тренутку када се неке државе ЕУ суочавају с претњом од државног банкрота и када међу грађанима Уније опада њен углед, доминира став да не би било одговорно да ЕУ натовари себи за врат проблематичне случајеве“, сматрају аутори.

Као једна од новости истиче се све чешћа разлика међу државама чланицама у ставовима у вези с додатним условима за земље које теже чланству. „У завршној фази приступних преговора, политика дубоког размишљања и условљавања постају од кључне важности, а праг за пријем нових чланица се подиже. На пример, Европска комисија је у октобру 2011. препоручила да се Србији додели статус кандидата, али је Немачка два месеца касније готово самостално издејствовала прописивање детаљних услова за Београд који су се односили на Косово“, указује се у студији.

Оцењујући перспективе за чланство Србије, аутори наводе да се Београду замера што од 2008. до 2010. у трећини случајева није позитивно одговорио на захтев Брисела да у међународним организација подржи ставове или мере за које се залагала Унија. „Те ситуације углавном су се односиле на критике ЕУ изречене на рачун Кине или Русије. После затварања хашког поглавља, 22 државе Уније које су признале Косово сада фактички условљавају пријем Србије одустајањем Београда од мишљења да му Косово припада по међународном праву“, истиче се у анализи.

Аутори поручују да само стратегија која подстиче процес придруживања може да осигура да Унија остане важан политички играч у региону, као и да је неопходно осмислити мере које државама кандидатима јасно показују економске и политичке користи од европске интеграције. „Нужно је јачање секторске интеграције како би земље кандидати у одабраним политичким областима могле да имају исти третман као чланице Уније, при чему би морале да се обавежу да ће у тим доменима прихватити правне тековине ЕУ“, један је од закључака студије.

Словеначки оптимизам

За разлику од стручњака из Берлина, професор Економског факултета у Љубљани Мојмир Мрак оценио је недавно да би Србија преговоре са ЕУ о приступању могла завршити у временском оквиру од пет година, као Словенија и Хрватска. Мрак је напоменуо да је „немогуће дати неку прецизну процену“, али је истакао да Србија има „једну велику предност за преговоре – добру администрацију“.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Придруживање најмање 10 година

* Обавезна поља