GavrilloprincipЗАГРЕБ – Гаврило Принцип и његови помоћници нису били терористи, већ храбри, посвећени и богати идеалима, али сиромашни искуством, казао је истакнути историчар Кристофер Кларк са Кембриџа на Међународном симпозијуму о Првом светском рату одржаном у Загребу.

Кларк каже и да данашње време све више личи на оно које је претходило Првом светском рату. Тада се говорило о „уморном диву“, а и данас постоји замор више великих сила и постоји пуно регионалних криза, рекао је он, оценивши да се тада радило о кризи које је вероватно била „најсложенији догађај нове историје“.

„Било је врло привлачно поједноставити ствари и пребацити кривицу само на једну државу, али проблем је када се данас тој теми приступа на исти начин“, нагласио је и додао да није било „добрих“ и „лоших“ момака, већ се радило о сукобу различитих интереса.

Хрватска министарка културе Андреа Златар Виолић рекла је да би се „с обзиром на историјска искуства у овој регији могло поставити неугодно питање о томе како то да је на овим просторима почео, а ратовима деведесетих и завршио век рата“.

Ипак, француска амбасадорка Мишел Бочоз је указала да симпозијум није само прилика да се, поводом стоте годишњице Првог светског рата, разумеју историјски оквири и спорови који су поделили нације, него и да се говори о помирењу које је основ изградње нове Европе.

Први светски рат уобличио је хрватску судбину као и судбину свих европских нација, а ово је јединствени тренутак да боље разумемо наш заједнички европски идентитет, поручила је.

На симпозијуму ће данас и сутра учествовати 25 стручњака из више земаља, објавила је агенција Хина.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Принцип није био терориста већ идеалиста

* Обавезна поља