IZBORI - DEBATA O INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA U BEOGRADUБЕОГРАД – Потпредседник СНС Зорана Михајловић изјавила је вечерас да ће приоритет рада нове владе бити економске реформе, реструктуирање 153 друштвених предузећа и „под хитно“ реформисање „Србијагаса“, штедња на свим нивоима, али и нове инвестиције и обезбеђење нових радних места.

У оквиру економских реформи прво ће бити донет пакет од 20 економских закона, а потом ће бити спроведено реструктуирање 153 друштвених предузећа, рекла је Михајловић за РТС и напоменула да ће нека од 153 предузећа бити ликвидирана, тако да ће део запослених у њима остати без посла.

Део њих ће добити отпремнине и мораће да се окрену приватном бизнису, а један део ће преузети држава да им нађе нове послове, најавила она. Напоменула је да у једном делу јавних предузећа има вишка људи, али да у другом делу јавног сектора има мањка људи и да је ту могуће наћи посао за део њих.

Реструктуирање тих предузећа је важно за стране инвеститоре да би она знала која су предузећа, од преосталих, здрава и могу да успешно послују, оценила је она.

Михајловић је нагласила да се „Србијагас“ мора „под хитно“ реформисати и решити проблем његових дугова и банкарских гаранција, напомињући да се то мора учинити најкасније до краја године, ма ко био на челу те компаније.

Она је додала да ће се магистрални гасовод „Јужни ток“ кроз Србију градити предвиђеном динамиком и нова влада ће обезбедити дрзазвне гаранције за оснивацки улог за предузеће „Јужни ток Србија“.

Говорећи о економским рефорама које треба да спроведе нова влада, Михајловић је прецизирала да ће међу 20 економских закона, бити измене закона о раду, закон о стечају о планирању и изградњи, измене и допуне закона о јавним набавкама. Указала је да ће комуникација са синдикатима о доносесњу измена закона о раду бити настављена, без обзира колико то буде трајало.

 

 

На питање да ли ће на снази остати солидарни порез, Михајловић је то потврдила, оцењујуићи да то није „стезање каиша“, већ покушај да се смањи јавна потрошња, што је само једна од мера која води ка штедњи у јавном сектору.

У коментару на писање неких медија да се спрема смањење пензија и плата за још 10 одсто, Михајловић је рекла да ова, техничка влада, о томе није разговарала и о томе уопште није било речи.

Члан Фискланог савета Владимир Вучковић рекао је да нова влада мора штедети широм јавног сектора, поготову у јавним набавкама, а затим и у платама у јавном сектору, поготово ако буде великих отпуштања.

Вучковић је рекао да је добро што ћемо имати јаку владу која ће моћи лакше да спроведе реформе јавног сектора, јер је претходна влада по том питању била „прилично пасивна“.

„Када постоји јака политика воља да се спроведу реформе, онда су и отпори мањи“, рекао је Вучковић и оценио да би „добро било да нови министар привреде буде стручњак, али са политичком подршком“.

Економски консултант из Брисела Владимир Круљ је оценио да нова влада, у циљу већег привлачења страних инвестиција, мора да смањи сувишно администрирање и фискално оптерећење привреде и побољша пословно окружење.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Приоритет нове владе су економске реформе

* Обавезна поља