TACI-VESTERVELEУ САД су одавно схватили да на Косову постоји само један човек  коме се може у потпуности поверити власт. Природно, то је Хашим Тачи. Остали „локални лидери“ могу да буду само статисти. У многим светски познатим музичким позориштима постоји група глумаца који учествују у масовним сценама опера и балета. Они ћуте, стоје или ходају по сцени, али тек када им диригент да знак. Од њих се ништа друго и не тражи. Истина, Хашим Тачи понекад уноси измене у „косовску оперу“. Још донедавно немом статисти поверава важну улогу. Али само уз један услов – нема никакве самосталности, никакве импровизације, никаквих наглих покрета, иначе ће га опет отерати у статисте. И то у најбољем случају, јер у лошем он ће једноставно отерати и име „нове звезде“, и публика ће је већ за недељу дана заборавити. Наравно, и клупа за резерве је код Хашима Тачија сада врло кратка. Јер на поље могу да се пуштају само они које је он лично „тренирао“. Није уопште важно да ли су „они“ бивши терористи, мафија или крупни наркодилери. Најважније је да ти „професионалци“ раде свој посао – помогли су САД-у да заувек  заузме Балкан. А посла имају баш још доста – и у Македонији, и у БиХ, и у Црној Гори. И свуда ће бити потребна „помоћ верног Хашима Тачија и његових статиста“.

Уосталом, недавно се испоставило да је он радио и ради не само под патронажом агенције ЦИА, већ и француских тајних служби. Екс-руководилац тајне службе Француске Пјер Сираму је изјавио да је Хашим Тачи радио као француски обавештајац. „Да, Хашим Тачи је радио у француској обавештајној. Његовом врбовању је присуствовао и официр обавештајне службе Департмана за питања Балкана Арно Данжин“, – саопштио је Сираму. По његовим речима Француска је желела да повећа свој утицај у државама у којима „није било никакве демократије“. Међу њима су били Косово и Србија. Тако произилази да су и Французи  били организовали рад са косовским терористима. И, очигледно врло намерно се Тачи појавио у Рамбујеу у зиму 1999. Он је већ тада био постављен као „дублер“ Ибрахима Ругове, а затим и прво лице на Косову.

taci-uck

Претварање бившег терористе у важног европског политичара коме је дата карт-бланш је ишло полако, али прецизно. Болесног Ругову су постепено удаљавали од власти, 2006.године он умире после тешке болести и постаје „косовски Ганди“ коме се све до данас клања већина Албанаца у региону. И Тачи жели да постане „највећи херој свог народа“. Он ништа не жали како би још једном показао колико је важан. Ето, ту скоро је „ослободио поверљивости“ писмо из  2014.године у коме је вођа ДАИШ-а обећао да ће и Тачија, и његову породицу уништити. Зашто се то писмо појавило тек сада? Вероватно само зато што су Брисел и Вашингтон то дозволили тек сада. То је под један. А под два – Тачи је нови председник Косова уместо Атифете Јахјага, чији мандат престаје почетком априла. Остале су само формалности да Тачи постане званичан председник. Он је према томе ишао дуго, али усредсређено. Маштање постаје стварност.


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Приштински политички карневал

* Обавезна поља