nova-autobuska-stanica-novi-sadНОВИ САД – Власнику АТП „Војводина” Илији Девићу јуче је одређен притвор од 30 дана, после саслушања у Тужилаштву за организовани криминал, изјавио је за „Политику” Миљко Радисављевић, специјални тужилац. Девићу је одређено задржавање због сумње да је извршио кривично дело злоупотребе положаја овлашћеног лица и пореске утаје у приватизованом предузећу АТП „Војводина”. Одлуку о задржавању Девића донео је судија за претходни поступак, казао је Радисављевић за „Политику”.

Случај Аутотранспортног предузећа (АТП) „Војводина” налазио се на списку 24 спорне приватизације чије је разрешење тражила Европска комисија (ЕК) у Бриселу, на основу извештаја Савета за борбу против корупције. У извештајимаЕК, АТП „Војводина” посебно се апострофира као једини случај приватизације у којем је оштећен инвеститор, сада ухапшени Девић, а не држава. Спор је око нове аутобуске станице у Новом Саду коју је Девић изградио, а град Нови Сад није испунио своју страну уговора. Сада се, међутим, као проблем појавила сумња да је Девић злоупотребио положај и утајио порез, али нису саопштени никакви прецизнији подаци о тим сумњама.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је почетком јануара ове године да је поред Девића, осумњичена и некадашња председница Управног одбора АТП Војводина из Новог Сада Светлана Миљушевић.

–Они се сумњиче да су у поступку приватизације у току 2005. и 2006. године за себе и два привредна друштва прибавили противправну имовинску корист од око 240 милиона динара – изјавио је тада Радисављевић.

Како сазнајемо, Илија Девић је јуче на саслушању одбио све наводе наредбе за спровођење истраге.

Он је на саслушању тврдио да је приватизација АТП „Војводине” једна од најбољих приватизација која је на списак Европског парламента дошла након непоштовања уговора са Новим Садом, због чега је пропала инвестиција од 30 милиона евра, а сам Девић тужио град.

–Када сам купио АТП вредност капитала је била два до три милиона евра. Инвестирао сам у изградњу сервиса „Евробус” („Сетра” и „Мерцедес”) и нову међумесну аутобуску станицу. После инвестиције, вредност капитала била је око 100 милиона евра. Једини сам привредник који је за предузеће у приватизацији гарантовао личном имовином – казао је Девић.

Девић је на јучерашњем саслушању испричао да су „они који су управљали прљавим новцем желели да му отму добро смишљени пројекат АТП Војводина”.

–На услузи су им били криминална полиција и тужилаштво из Новог Сада који су још од 2006. године проверавали пословање овог предузећа. Исти типолицајци су и сада радили на овом случају – навеоје Девић.

Онје испричао и да су га након конференције за новинаре Александра Вучића о завршетку истрага о 24 спорне приватизације, крајем децембра прошле године, позвали европски званичници у седиште Европског парламента у Стразбур, 14. јануара ове године.

–Рекли су да ће под будним оком надгледати цео случај и да ће им ови предмети одлично служити приликом отварања поглавља 23 и 24 у преговорима о приступању Србије ЕУ – казао је Девић.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Притвор власнику АТП „Војводина“

* Обавезна поља