Nebojsa DivljanБЕОГРАД – Највећи појединачни акционар Универзал банке Небојша Дивљан изјавио је да су кривци за пропаст те банке њено пословодство, највећи дужници који су и акционари, као и Народна банка Србије (НБС)

Дивљан је најавио је да ће, као власник 12 одсто акција банке, поднети тужбу за надокнаду штете против НБС, која је, како наводи, грубим немаром, односно неспровођењем адекватног надзора, оштетила акционаре.

Дивљан је, на конференцији за новинаре, нагласио да је НБС у случају Универзал банке требало да реагује још пре годину дана, преноси Фонет.

Према његовим речима, у мају 2013. године упутио је допис гувернеру НБС Јоргованки Табаковић којим је обавештава о озбиљним неправилностима и о томе УББ послује мимо закона.

Дивљан је рекао да је тада од Табаковић захтевао хитну ванредну контролу банке.

На захтев нисам добио никакав одговор и ћутање НБС сам схватио као подршку руководству банке, рекао је Дивљан.

Дивљан је нагласио да су највећи дужници банке Беохемија са 1,56 милијарди динара, Интеркомерц, Фармаком са милијарду динара, Лука Београд, фирме Ветеринарски завод, Зекстра и Оптика у власништву Драгана Ђурића.

Крајем 2013. године изложеност Универзал банке према овим групацијама, као и њиховим сателитским фирмама, износила је око 3,8 милијарди динара, плус 900 милиона динара робе, рекао је Дивљан.

Он је указао да је НБС имала „буразерски надзор“ над Универзал банком, а могла је да предупреди слом банке пре годину дана, када је УББ имала регулаторни капитал од 1,8 милијарди динара.

У то време посланик у Скупштини Србије Драган С. Томић је предложен за новог извршног директора УББ на седници Главног одбора банке, којој је присуствовао власник концерна Фармаком Мирослав Богићевић, рекао је Дивљан.

Томић је, чим је именован, добио сагласност НБС за рекордних седам дана, указао је Дивљан и додао да је првог радног дана одобрио кредит УББ од 100 милиона динара компанији из Шапца, која је регистрована на адреси Фармакома.

Дивљан је рекао да тужбом НБС неће дозволити да се УББ „угаси у мраку“, напомињући да ће бити исплаћени осигурани депозити до 50.000 евра, за шта је одређено 85 милиона евра.

Неосигураних депозита је у износу од 200 милиона евра, а међу њима је и новац неколико јавних предузећа и државних институција, рекао је Дивљан.

„Ја као инвеститор идем даље, негде добијем, негде изгубим“, закључио је Дивљан.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Дивљан – И НБС крива за пропаст Универзал Банке

* Обавезна поља