Официальный визит В.Путина в Китайскую Народную РеспубликуШАНГАЈ – Русија предлаже да се налазишта гаса, који ће се испоручивати у Кину, ослободе од пореза на рударство. Кина је спремна да укине увозне царине на руски гас. То је саопштио директор „Росњефти“ Игор Сечин.

Председник РФ Владимир Путин у Шангају дискутује са председником Кином Си Ђинпингом о условима гасног уговора између две земље.

Председник РФ Владимир Путин је предложио да се налазишта гаса, који ће се испоручивати у Кину, ослободе од пореза на рударство. Као одговор Кина је спремна да укине увозне царине на руски гас. То је после преговора лидера двеју држава у Шангају изјавио директор „Росњефти“ Игор Сечин, преносе РИА Новости.

„Ради се о налазиштима гаса, који ће бити извор испорука гаса на кинеско тржиште. То је врло разумна и сврсисходна понуда, која може постати основа за постизање компромиса. Компромис је увек могућ, ако су обе стане спремне да праве уступке“, рекао је Игор Сечин. Према његовим речима, кинеска страна је „спремна да укине увозне царине за руски гас и то је исто корак у сусрет компромису“.

Прес-секретар руског председника Дмиртриј Песков је изјавио да уговор о испоруци руског гаса у Кину може бити потписан у Шангају „апсолутно у било ком моменту“.

Нешто раније је председник руске владе Дмитриј Медведев у интервјуу ТВ каналу Bloomberg TV изјавио да ће цена руског гаса за Кину бити упоредива са европском ценом.

Други уговори

Паралелно са дискусијом поводом гасног уговора између две земље, у Шангају се дискутује и о другим документима, укључујући и уговоре у оквиру сарадње руских и кинеских компанија.

Тако је донета одлука да ће Русија повећати до 9,1 милион тона испоруку нафте за рафинерију у Тјанцзину. Очекује се да ће рафинерија почети са радом до краја 2019. године, саопштио је Игор Сечин. Испорука ће се обављати морским путем преко Козмина.

Осим тога, компанија „Новатек“ је потписала уговор са кинеском компанијом CNPC о испоруци 3 милиона течног природног гаса годишње.

Планирано је да се течни гас испоручује у оквиру пројекта „Јамал СПГ“. Уговор предвиђа развој Јужно-Тамбејског налазишта и изградњу фабрике капацитета 16,5 милиона тона гаса и милион тона гасног кондензата годишње.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Привредни уговори у Шангају

* Обавезна поља