skoplje-protest 03СКОПЉЕ – Скопље је данас практично блокиран град, због барикада које су шаторима подигли активисти опозиционог СДСМ-а испред зграде владе и због најaвљеног митинга подршке актуелној власти који вечерас организује ВМРП-ДПМНЕ Николе Груевског.

У очекивању вечерашњег митинга владајуће странке, неколико стотина грађана, учесника јучерашњег антивладинг протеста, кампује испред зграде владе, а са њима је на улици ноћ провео и лидер СДСМ-а Зоран Заев.

Они тврде да ће ту остати све док Груевски не поднесе оставку.

Груевски је, међутим, поручио да оставку неће дати јер то сматра кукавичким чином.

Уочи ових дугонајављиваних антивладиних и владиних протеста у Скопљу, Заев и Груевски су разменили низ оптужби.

Заев је у суботу Груевског оптужио да са Грцима тајно тргује са уставним именом Македоније, док је Груевски Заева назвао издајником, који, како је рекао, у сарадњи са онима који тој држави не мисле добро, штети њеним интересима.

Груевски је за Канал 5 изразио задовољство што је народ или, како је рекао, бар његов већи део препознао ту велику игру када неко манипулацијама, интригама, погрешним тумачењима и лажима жели остварење својих циљева.

Најпре је Заев оптужио Груевског да тргује уставним именом Републике Македоније.

Из аудио записа, који је на конференцији за новинаре као 33. „медијску бомбу” представио Заев, произилази да су у те преговоре поред Груевског укључени бивши шеф тајне службе и блиски рођак премијера Сашо Мијалков, као и бивши министар спољних послова Антонио Милошевски.

Груевски и Мијалков су тајне разговоре о уставном имену Македоније водили са грчким бизнисменом Емануелом Малезисом, познтим као Маноли, са којим је, иначе, преговарано о куповини рафинерерије ОКТА, рекао је Заев.

Не негирајући постојање тих снимака, Груевски је уверен да народ није насео.

„Дали су му (Заеву) сценарио, други написали и говоре које чита на прес конференцијама, али је народ издржао, ако се има у виду да је ова кризна ситуација тешка, али и да има стабилну владу која зна шта тереба да ради”, рекао је Груевски, пренела је агенција МИА.

У Грчкој се, каже Груевски, никада не би могло догодити да у јавности буду пуштени овакви разговори.

„Објављивање тих материјала је издајнички чин, без обзира ко му их једао. Али, тај ко му је дао те материјале сигурно нема добру намеру. И Заев то зна”, рекао је македонски премијер.

Груевски тврди да је истовремено захвалан Заеву за објављивање аудио записа о наводно тајним разговорима премијера и његових сарадника о уставном имену Македоније, јер ти снимци, како је рекао, без обзира на то колико су сечени и монтирани, јасно указују „да ми стриктно тражимо да нам идентитет буде потврђен и гарантован, не било како, не одлуком грчког парламента, већ резолуцијом УН”.

Груевски је указао и да се на снимку најмање пет-шест пута може чути да овој влади ни на памет није пало да било шта уради без организовања референдума на којем би у вези са именом државе народ имао посленђу реч.

Заев је са објављивањем „медијских бомби” почео још половином фебруара и све оне су биле с циљем да, како је тврдио, народ сазна „истину о Македонији”.

У оквиру тог пројекта, СДСМ је почетком маја објавио и снимак прислушкиваних разговора из којих је проистекло да је младића Мартина Нешкоског на смрт претукао полицајац на дужности и то на слављеничком митингу ВМРО-ДПМНЕ.

Заев је рекао да је Груевски ту чињеницу заједно са својим сарадницима прећутао како би сачувао власт и полицију.

То сазнање је револтирало део грађана Македоније који су исте вечери, 5. маја изашли на улице и протестовали против владе и полиције, а у сукобима који су том приликом избили повређен је велики број полиције, док је један број демонстраната приведен.

У Скопљу се са стрепњом очекује најављено обелодањивање наводне истине у вези са злочином „Монструм”, почињеним на језеру Смиљковац, крај Скопља када су петорица младића Македонаца убијена, а за то су шеторица Албанаца првостепено осуђени на доживотне робије.

Заев је најавио да ће истину о том догађају обелоданити у погодном тренутку с обзиром на то да је реч о веома осетљивој ствари.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Про-владини и анти-владини протести у Скопљу

* Обавезна поља