Превозилац „Ер Србија” (АС) је некада имао 35 авиона (од тога пет ДЦ 10-30 за обављање дуголинијског саобраћаја и 30 за средњелинијски саобраћај), запошљавао је 10.500 радника, превозио више од 4,5 милиона путника и више од 40.000 тона терета годишње. На тај начин остваривао је годишњи приход већи од 540 милиона америчких долара. Сада је дошао у ситуацију да се бори за опстанак због тога што је руковођење препуштено мањинском власнику (49 одсто) „Етихад ервејзу” (ЕА), на основу уговора који је Влада Србије 1. августа 2013. године потписала са овим превозиоцем из Емирата.

Иако су ваздухопловни стручњаци указивали на велики ризик који је Влада Србије преузела препуштањем руковођења српским националним превозиоцем, до промене става није дошло. Основни циљ ЕА био је максимално искоришћење могућности тржишта Србије. Резултат таквог става је закључење уговора о закупу авиона од ЕА за обављање саобраћаја по врло неповољним условима. Закуп једног авиона за обављање дуголинијског саобраћаја АБ 330 по цени од 500.000 евра месечно је врло висока цена у односу на цене на светском ваздухопловном тржишту. Овај авион је закупљен за обављање саобраћаја за Њујорк, са пет летова недељно, ради опслуживања једног милиона српских исељеника у САД и око три стотине хиљада у Канади.

Нажалост, АС је релативно кратко обављала интензивнији саобраћај са Њујорком са пет летова недељно. Сада има само два лета, што је економски и тржишно неприхватљиво.

Забрињава што је руководство АС препустило опслуживање дуголинијског саобраћаја страним превозиоцима и поред великог незадовољства бројне српске етнике.

Треба напоменути и да су исељеници у САД незадовољни лошим комерцијалним опслуживањем – од непостојања одговарајућег комерцијалног представништва АС до недостатка специјалних уговора са америчким превозиоцима ради организовања превоза од места у САД до аеродрома у Њујорку, што је била уобичајена пракса за путнике и самог превозиоца „Јат ервејз”. Слична је ситуација и са опслуживањем саобраћаја АС у Европи.

Стање у којем се налази „Ер Србија” је потврда да „Етихад ервејз” са проблемима које има не може успешно да руководи српским превозиоцем. Банкротство „Ер Берлина” и „Алиталије”, чији је сувласник био ЕА, изазвало је губитке код овог превозиоца од више милијарди долара. Посебно у последње време ЕА се суочава са проблемима на међународном ваздухопловном тржишту, што је дало повода „Емират ервејзу” да понуди спајање ова два превозиоца.

С обзиром на врло озбиљно стање у којем се налази ЕА, Влада Србије мора хитно да предузме мере, у првом реду оне које се односе на руковођење српским превозиоцем „Ер Србија”.

Аутор је ваздухопловни аналитичар


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Проблеми „Ер Србије“

* Обавезна поља