Кадровска комисија Филозофског факултета Универзитета у Београду није усвојила предлог Катедре за историју о покретању процедуре за избор једног ванредног професора Одељења за историју.

Тиме је бар успорена процедура којом, како тврди професор овог факултета Милош Ковић, намеравају да га избаце са посла. Ковић објашњава да је са катедре потекао предлог о расписивању конкурса за место ванредног професора, без помињања његовог имена и чак без достављања његове документације Кадровској комисији.

– Све остале катедре и одељења послале су за своје кандидате предлоге за избор одређене особе у одређено звање. Само за мене важе друга правила – каже Ковић. – Посебно је спорно што, уместо да буде покренута процедура за мој избор у више звање, редовног професора, они покрећу конкурс за ванредног, па бих ја онда, и ако прођем, био реизабран у звање које већ имам иако испуњавам услове за редовног професора. Формирали су непријатељску комисију која треба негативно да се изјасни о мени у реферату, а декан неће да искористи своје право и предложи независну комисију.

Он додаје да је цела суштина у томе да ће колеге, предвођене Николом Самарџићем, одуговлачити процедуре, а када истекне шест месеци, а он не буде изабран, аутоматски ће остати без посла. Каже да је тај сценарио већ примењиван на неистомишљенике.

Против прогона Ковића огласили су се и бројни интелектуалци. Протестно писмо које је предато ректору УБ проф. др Владану Ђокићу потписали су професори универзитета, научни радници, уметници… У писму се наводи да један број Ковићевих колега који су против њега поднели парничне пријаве, и који су у сукобу интереса, покушава да га протера са Одељења за историју овог факултета, тако што неће бити изабран за редовног професора.

Потписници упозоравају на дискриминацију проф. Ковића и траже од декана Данијела Синанија да заштити Ковићева права и да образује независну комисију која би непристрасно одлучивала о његовом избору у више звање. Међу потписницима су редитељ Емир Кустурица, академици Матија Бећковић, Часлав Оцић, Данило Баста, професори Слободан Антонић, Слободан Рељић, Бранислав Ристивојевић, Часлав Копривица… Подршку Ковићу, на онлајн петицији, потписало је више од 6.500 грађана.

Порука са скупа подршке професору Ковићу – Фото: Радомир Јовановић/Нови Стандард

Протестно писмо поводом прогона професора Ковића

На Филозофском факултету у Београду у току је прогон проф. др Милоша Ковића, који за циљ има његово протеривање са радног места професора опште историје новог века на Одељењу за историју. Неколико његових колега са Одељења, који су против њега претходно поднели осам кривичних и парничних судских тужби, покушавају да спрече његов избор у звање редовног професора, који би му дао неповредив статус стално запосленог, и за који он има све научне и педагошке услове. Тиме су се, на основу члана 40. Закона о општем управном поступку и члана 30. Кодекса професионалне етике на Универзитету у Београду, нашли у сукобу интереса. Уместо да се због тога изузму из процедуре, они покушавају да му наметну непријатељску комисију за избор у звање, која би га натерала да буде прво реизабран у привремено звање ванредног професора, потом и коначно протеран са факултета. Подсећамо да је на различите начине са Одељења за историју у последње три године одстрањено још троје професора историје.

Осим сукоба интереса, ово је пример дискриминације према Милошу Ковићу. Члан 34. Кодекса професионалне етике на Универзитету у Београду утврђује да сви чланови академске заједнице имају право на једнаке услове за напредовање. У односу на своје колеге, Милош Ковић је у потпуности дискриминисан.

Обавештени смо и да декан Филозофског факултета, проф. др Данијел Синани, уместо да на основу закона заштити законитост рада факултета, проф. др Милошу Ковићу неформално предлаже да прихвати непринципијелне и некадемске захтеве његових колега са Одељења за историју, у првом реду проф. др Николе Самарџића, који води овај прогон.

Захтевамо од проф. др Данијела Синанија, декана Филозофског факултета, да заштити права проф. др Милоша Ковића, и да на основу члана 128. Статута Филозофског факултета предложи непристрасну и компетентну комисију, која ће испитати научна и педагошка постигнућа Милоша Ковића и на основу њих предложити његов избор у одговарајуће звање.

Покретачи:

Проф. др Часлав Д. Копривица

Проф. Емир Кустурица, редитељ

Проф. др Слободан Антонић

Проф. др Слободан Владушић

Проф. др Срђан Шљукић

Проф. др Дарко Ђого, протојереј-ставрофор


Извор: Вечерње Новости/Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Професор Ковић добио прву битку

* Обавезна поља