Крим и Севастопољ су сада заувек са Русијом, јер је таква суверена, слободна и непоколебљива воља целог руског народа, изјавио је руски председник Владимир Путин након полагања цвећа на меморијал у Севастопољу посвећен окончању Грађанског рата 1917-1922.  Он је подсетио да меморијални комплекс служи као знак да Русија памти и воли све синове и кћерке који су јој одани, са које год стране барикаде су некада били, преноси Спутњик.

Наша земља је повратила историјско јединство. Та жива, нераскидива веза се посебно снажно осећа наравно овде, у Севастопољу, на Криму“, истакао је руски лидер и нагласио:

„Они су сада заувек са Русијом, то је суверена, слободна и непоколебљива воља целог нашег народа“!

Дан народног јединства установљен је у знак сећања на протеривање 1612. пољско-литванских снага које су окупирале Москву. Празнује се од 2005. године, уместо празника посвећеног бољшевичкој револуцији.

Путин у Севастопољу 04.11.2021 – Фото: ЕПА/Михаил Мецел/Кремлин

„Дан народног јединства директно је повезан са једним од драматичних, судбоносних периода у историји наше земље. Почетком 17. века она се налазила на ивици губитка свог суверенитета, могла је заувек да нестане са мапе Европе и света, али народ Русије није то дозволио. Придруживши се устанку Мињина и Пожарског, народ је заштитио родну земљу, ослободио се интервенциониста, окупатора и издајника, вратио снажну власт, ставио тачку на међусобне препирке, преузео одговорност за спасење земље и отворио пут за препород и јачање Русије, нагласио је Путин.

С тим у вези, Путин је подсетио да је прошло више од четири века, али да тај подвиг и даље задивљује својим моћним, патриотским поривом, чињеницом да су људи сами спознали да су судбина и будућност отаџбине изнад свега.

Слика Путина у левом углуЕПА/Михаил Мецел/Кремлин


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Крим и Севастопољ су заувек Русија!

* Обавезна поља