Широм Србије одржан је други дан протести против Вучићеве диктатуре и крађе избора. Најмасовније окупљање било је у Београду, али велики број грађана окупио се и у Новом Саду, Нишу, Сомбору, Крагујевцу, Бору и другим градовима.

На протесту у Београду поново је учествовало око 20.000 људи. Протест је почео полагањем цвећа и паљењем свећа за жртве ратова 1991-1999.

Протест је јуче покренула група младих са Фејсбука. У почетку је учествововало свега пар стотина људи, да би у наредних неколико сати у протестној шетњи учествовало преко 10.000 људи, претежно студената и ученика, незадовољних начином и методама којима Вучић одржава своју апсолутистичку владавину у Србији.

Протестна шетња је била потпуно спонтана, без организатора и вође, нико није имао никаквих страначких обележја, а једино што спаја његове учесника је незадовољство Вучићем.

Окупљање незадовољних изборним процесом почело је нешто  после 18 часова испред Дома Народне скупштине, а затим се колона у којој се налазило више хиљада људи упутила преко Теразија и Коларчеве улице до Трга републике, одкале крећу ка Македонској улици. Због неорганизације и „роварења“ од стране режима, маса се код зграде Владе поделила у две колоне, које су се поново састале тек код Народне скупштине.

Грађани су се опремили трубама, пиштаљкама, бубњевима и транспарентима, али ни данас, као ни јуче, нико нема страначких обележја. Демонстранти су током протестне шетње стали испред РТС изражавајући незадовољство уређивачком политиком Јавног сервиса.

Међу окупљенима је највише младих људи који су најавили шетњу централним градским улицама, због чега се очекује блокада и других централних саобраћајница.

 

После заустављања код зграде Владе Србије, један део окупљених се упутио ка Дому Народне скупштине, а други преко Савамале ка Зеленом венцу одакле ће се Теразијским тунелом придружити скупу испред парламента.

Грађани су се опремили трубама, пиштаљкама, бубњевима и транспарентима, али ни данас, као ни јуче, нема страначких обележја. На Тргу Политика окупљени су направили мали перформанс, пошто су засели на асфалт узвикујући пароле, да би онда у исто време сви скочили са земље.

Нови Сад – Формулисани захтеви протеста

У Новом Саду око 18 сати почела је протестна шетња око 1.000 махом младих људи који су се из Кампуса Новосадског универзитета улицама упутили ка центру града на Трг слободе.

Међу окупљенима нема страначких обележја, а у маси се могу чути повици „Не дамо Србију‘‘, „Слободна Србија‘‘ и позиви грађанима да изађу на улице и подрже протесте.

На самом почетку шетње један момак покушао је да спречи окупљене да крену ка центру града па је дошло до мање туче која је одмах прекинута интервенцијом грађана.

Полиција обезбеђује раскрнице на новосадским улицама и протестна шетња протиче без икаквих инцидената.

Током трајања протестне шетње прикључио се велики број грађана па је колона у једном тренутку бројала преко десет хиљада људи.

Новосадски протест, за разлику од београдског, има свог организатора и то је „Студентски покрет Нови Сад“ из ког су истакли да протестују против беде, преваре и лажи овог система.

Како наводе из тог покрета, власт младе деценијама лаже, а кад заврше факултете не остаје им ништа друго него да се пакују.

Овај протест је антиполитички и њиме желе да покажу незадовољство овим системом, навели су организатори.

Иначе, студенти Универзитета у Новом Саду који протестују у оквиру серије протеста под називом „Протести против диктатуре“ објавили су да су усагласили предлог захтева

Они су на Фејсбук страници „Против дикатуре“ навели да очекују да те захтеве подрже и студенти суботичког и београдског универзитета.

Студенти предлажу да протести трају до смене чланова РИК, „због непоштовања одлука Уставног суда“, затим разрешење Маје Гојковић, „због блокаде рада Народне скупштине“.

Они предлажу и захтев за смену директора РТС и уредника Информативног програма РТС, „због режимског извештавања и неравномерне заступљености кандидата“, као и смену чланова РЕМ, због нереаговања на више стотина прекршаја и пријава.

Као додатак, студенти из Новог Сада су навели да ће уколико се не испуне захтеви тражити ванредне парламентарне изборе и да ће протести трајати до испуњена захтева.

Ниш – Масовно и други дан

Неколико хиљада Нишлија, махом студената, окупило се и вечерас у центру града у знак протеста због победе Александра Вучића на председничким изборима и поручило да га не признају као председника.

Млади који су се организовали преко друштвених мрежа, носили су транспаренте „Нећу сендвич, хоћу промене“, „Нећу Цецу за министарку“, „Вучићу Шредеру“.

Учесница протеста Александра Недељковић поручила је да „студенти не пристају на диктатуру“ и да „неће из државе, него на улицу“.

„Уколико неко из дана у дан може да вређа нашу интелигенцију, ми можемо да будемо на улици и покажемо да постојимо“, рекла је Недељковић.

Студент Маријан Митровић рекао је да млади хоће шансу и хоће посао.

„Не желимо да посла за нас нема, а да га има за оне који имају партијску везу“, рекао је Митровић и додао да се протести шире Србијом, да су јуче били у три града, а већ данас у 17 градова.

Представник резервиста из Куршумлије Дејан Милошевић позвао је борце да се придруже студентима у Нишу.

Студентима су се обратили и поједини пензионери који су их подржали, и навели да не желе да њихова деца и унуци одлазе из земље.

Након протеста у центру града, организована је протестна шетња до Народног позоришта и Скупштине града Ниша.

Краљево: Прво испред седишта Српске напредне странке

Више стотина Краљевчана, међу којима је било највише младих људи, студената и средњошколаца незадовољних изборним резултатима на председничким изборима, окупило се данас око 18.00 на градском тргу у Краљеву на „Протесту против диктатуре“.

После гласног протеста испред седишта Српске напредне странке (СНС), уз звиждање и пиштаљке, они су наставили у поворци по краљевачким улицама.

Протест је прошао без инцидената, а на улицама нису биле приметне појачане полицијске снаге.

Хиљаду покислих Крагујевчана у протестној шетњи

Упркос изузетно јаком пљуску који је у време протеста погодио Крагујевац, око хиљаду Крагујевчана протестовало је на централном градском тргу.

Незадовољство изборним резултатима за председника државе изражавали су дувањем у пиштаљке и повицима „Вучићу, лопове, покрао си изборе“, „Вучићу, п..у“…

Протест и у Краљеву

Неколико стотина људи окупило се данас око 18 сати на Тргу српских ратника у Краљеву, незадовољних због изборних резултата. Међу окупљенима је највише младих људи, студената и средњошколаца, али и осталих Краљевчана који негодују због пободе Александра Вучића на председничким изборима.

На кратко су се зауставили испред седишта СНС у Краљеву, уз повике неговодовања и звиждук пиштаљкама, а да би након тога наставили шетњу и околним улицама.

Новопазарци на градском тргу

На првом „Протестном скупу против диктатуре“ у Новом Пазару окупило се педесетак, углавном младих и студената, који су дувајући у пиштаљке и шетњом централним градским улицама изразили незадовољство изборним резултатима.

Окупљени на скупу, организованим преко друштвене мреже Фејсбук, носили пароле „Студирамо, не купујемо дипломе“, „Ово је град мантија и ћевапа, а не сендвича“, „Покрали сте све у шес'“, „Само јако“, „Без страха“ и „Бирачко место злочина“, а праву атракцију представљао је и један златни ретривер који је носио паролу „Лајем да ме не покраду. А ти?“.

Они су, дувајући у пиштаљке и узвикујућу „лопови, лопови“, прошетали Пешачком зоном, централним градским улицама и Градским парком, након чега су се мирно разишли, не износећи никакве захтеве.

Међу окупљенима су били и глумац Рифат Рифатовић, као и народни посланик из Странке демократске акције (СДА) Санџака Енис Имамовић, који су на председничким изборима подржали кандидатуру Саше Јанковића за председника Србије.

Протестанти су најавили да ће се сутра опет окупити и прошетати Новим Пазаром.

Осим неколицине инспектора у цивилу, на улицама није било приметно веће присуство полиције.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на „Протест против диктатуре“ све масовнији широм Србије

* Обавезна поља