Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић говорећи о протестима у више градова широм Србије рекао је да су то „високополитички протести“.

Како каже, реч је о протестима који нису пријављени, а као организаторе помиње чланове опозиције.

„Сви заједно су организатори. Саша Јанковић, Вук Јеремић… Они се некад не појаве лично, али имате ситуацију да су ту људи из света политике. Стевановић у Крагујевцу, Локални фронт у Краљеву који је био део Јанковићевог штаба. У Београду су то били људи из покрета ‘Не да(ви)мо Београд… Све се види, они стоје у првим редовима, то нису тајни подаци, сами их објављују, поносе се тиме“, рекао је Стефановић за телевизију Пинк.

Стефановић је навео „да се на протесту појављују и Бранко Миљуш, Марко Живковић – син Зорана Живковића из Нове странке, Ђорђе Вукадиновић, као и лидер покрета Двери Бошко Обрадовић који се појавио са децом из средње школе у Чачку“.

„Они данас предводе те људе, они их на неки начин каналишу, ништа спорно није“, каже Стефановић за Пинк.

Према његовим речима, реч је протестима после „потпуно чисте и јасно изражене народне воље“ који нису пријављени и стога су незаконити, али то „није никакав проблем“.

Како каже, „каква је то диктатура када ви дозвољавате све протесте у земљи у којој су они пре само два дана доживели убедљив изборни пораз“.

„Морам да се извиним, јавило нам се много грађана који нису могли да се крећу. Морам да се извиним, немамо пријаву скупа, па ни трасу кретања. Заузму више саобраћајница па се блокира саобраћај на два, три сата. Немамо друга решења осим да зауставимо саобраћај“, додаје он.

На питање новинара телевизије Пинк да прокоментарише писање листа „Ало“ да је оганизатор протеста „Легијин човек“, као и писање „Информера“ о Сорошу, Стефановић наводи да „то не може да коментарише“ и да „медији имају право да пишу шта хоће“.

„Појављују се разни људи, не кажем да је реч о криминалном протесту, али да се ови људи појављују, да је ово високополитички скуп, а да су организатори чланови штабова опозиције, то јесте. Са друге стране само у три општине Вучић није победио, у свим осталим је убедљив. Људи то морају да знају“, наводи Стефановић за Пинк.

Такође, навео је да не мисли да постоји безбедносна угроженост.

„Докле год је мирно нека то раде. Имали смо једну ружну ситуацију писања графита на споменику ‘Играли се коњи врани’ испред Скупштине. То наши људи сада треба да чисте… Није ми било јасно ни уништавање ‘зида плача. Две године стоји ту, не разумем зашто. Требало би да се обрати пажња, неки људи носе алкохол, они који конзумирају могуда се окрену неким другим стварима… Да баце каменицу. Нема потребе за тим“, оцењује Стефановић.

Саша Јанковић подржао протест и упозорио на могуће провокације

Саша Јанковић је у писаној изјави поручио да у потпуности подржава мирне протесте. Позвао је људе на самоконтролу и сталоженост, упозоравајући их да су „планови вештачки изазваног насиља“ који би били приписани њему – као инспиратору, најопаснија манипулација власти која их спрема, и која се лако може отргнути контроли.

Широм Србије, у најмање 15 градова, у току су самоиницијативни протести грађана, већином младих, незадовољних неправдом и аутократским режимом који Србији прети диктатуром и поништава све цивилизацијске вредности, рекао је Јанковић.
ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Млади и данас протестују у неколико градова, више хиљада на улицама Бреограда.

„У потпуности разумем и подржавам мирне протесте. Сраман је начин на који младе људе, али и њихове родитеље и старије суграђане, приказују режимски медији, називајући их олошима, хулиганима, клошарима, страним плаћеницима и осталим уобичајеним увредама којима се служи пропаганда Александра Вучића. Управо због таквог односа према грађанима, протести се и дешавају. Србија је наша земља“, навео је.

Бивши омбудсман је позвао људе на мир и сталоженост, али и да снимају личним камерама виновнике евентуалних инцидената.

„Упозоравам да планови за вештачко изазивање насиља, које би као инспиратору било приписано мени, јесу најопаснија манипулација која се лако може отргнути контроли власти која их спрема. Позивам све људе који протестују на мир, сталоженост и самоконтролу. Такође, потребно је снимати личним камерама све виновнике евентуалних инцидената, ради истине и каснијег процесуирања“, закључио је у саопштењу Јанковић.

Зорана Михајловић – Незадовољни могу да протестују, али се изборна воља мора поштовати

Потпредседница Владе Србије и функционерка Српске напредне странке Зорана Михајловић, коментаришући протесте који се због резултата председничких избора одржавају у више градова у Србији, изјавила је да су избори одржани пре четири дана, да су грађани могли да гласају за кога желе и да мора да се поштује изборна воља грађана.

„Пре четири дана одржани су избори за председника са 11 кандидата. Грађани су могли да гласају за кога су желели“, рекла је Зорана Михајловић новинарима у Београду.

Она је рекла да изборна воља мора бити поштована, а да незадовољни грађани имају право да протестују.

„Имамо један део људи који протестује због тога што је 55 одсто грађана Србије гласало за Александра Вучића. Демократија јесте да мањина увек може да каже шта мисли, али и да поштује одлуку већине“, рекла је Михајловић.

Она је додала да је свака врста протеста право оних који су незадовољни док се не угрожава имовина, безбедност и „обичан живот“.

Према њеним речима ни домаћи ни страни посматрачи нису рекли да је било проблема на изборима.

„И победио је наш кандидат Александар Вучић и то са скоро два милиона гласова“, рекла је Зорана Михајловић.

Председнички кандидати о протестима

Бивши председнички кандидати Бошко Обрадовић, Љубиша Прелетачевић Бели, Саша Радуловић и Саша Јанковић подржали су протесте младих и студената који су се синоћ одржали у Београду, Новом Саду и Нишу. Подршци се придружила и Нова Србија Велимира Илића.

Бошко Обрадовић, лидер Двери, похвалио је на Твитеру учеснике протеста речима „Омладино свака част!“ и додао да учесници не смеју да дозволе никакве провокације „нити да протест преузму стране агентуре које праве обојене револуције.“

Љубиша Прелетачевић Бели је синоћ на свом Твитеру поручио: „Поздрав за достојанствени протест. Само полако, фино и мангупски“, а данас је на Фејсбуку написао да не може никоме да забрани да иде на протесте, али да се плаши да ће неко искористити омладину ради својих страначких интереса.

„Немојте ми наметати да ја треба испред те омладине да стојим. Ја сам своју мисију мисију одрадио, показао сам да може, а сада лепо спремајте локалне покрете и мењајте ствари из корена, не са врха“, написао је Бели.

Подршку је још синоћ изразио и другопласирани на председничким изборима, Саша Јанковић, који је на Твитеру написао: „Драги млади људи на београдским улицама, изразите слободно ваш протест због нефер избора; само ненасилно и не допустите провокације.То је ваше право!“.

И Саша Радуловић је подржао захтеве које млади износе на протесте:

Протесте је подржала и Демократска странка која је поручила да је охрабрују млади људи који се боре за владавину права, “не желе диктатуру и желе да живе у бољој држави”.

“Поздрављамо све оне који у име будућности и спремности да остану у својој земљи на мирним протестима изражавају своје незадовољство стањем у земљи из које су приморани да беже“, наводи се у саопштењу.

ДС је истакла да је право на окупљање основа сваког демократског друштва, а да су мирни протести његов испит зрелости.

Нова Србија Велимира Илића данас је саопштила да подржава протесте омладине која, како се наводи у саопштењу, препознаје неправду која је учињена у изборном процесу према свим кандидатима опозиције, као и према грађанима којима није омогућено да гласају.

„Ми старији смо се борили за демократију и нисмо успели да се изборимо. На вама је сада терет да се изборите да Србија буде земља у којој ћете остајати, запошљавати се на основу квалитета и правих, а не лажних диплома и партијских књижица једне странке“, поручила је Нова Србија младима.

Премијер Србије и новоизабрани председник, Александар Вучић, рекао је да су протести у реду док нису насилни и додао да свако може да буде срећан или несрећан због изборних резултата.

Коментар ЦЕОПОМ-а

Започети „Протести против диктатуре“ свакако нису спонтани како неки желе да их представе, али исто тако не би требало журити са негативним кфалификацијама њихових учесника.

Они јесу бесмислени са аспекта оспоравања конкретно остварених изборних резултата на терену изражених у броју гласова председничких кандидата, али свакако имају потпуно оправданост ако се посматра регуларност целокупног изборног процеса. Јер, избори нису само бројање гласова!

У том смислу ови избори били су испод граница регуларности, колико год оне растегљиве биле. Почев од чињенице да је Александар Вучић председничку кампању водио као премијер, отворено злоупотребљавајући ту своју позицију, па све до невиђене контроле медија која је ишла чак и до промене програмских шема најпраћенијих електронских медија, у складу са његовим потребама и плановима.

Отворене малверзације са бирачким списковима, притисак на бираче доласком на врата страначких представника СНС-а који Вас „анкетирају“ за кога ћете гласати, и остале малверзације само допуњују слику избора из времена социјалистичког једноумља.

Но, мора се узети у обзир и чињеница да су остали кандидати прихватили такву изборну утакмицу без озбиљнијих ЗВАНИЧНИХ примедби и приговора. С тога и они сносе одговорност за насталу ситуацију.

У сваком случају ЦЕОПОМ има разумевање за исказивање протеста младих и свих осталих понижених, преварених и издатих грађана од стране једног бестидног, анти-православног и пљачкашког режима.

ЦЕОПОМ се нада и верује да ће млади људи на улицама наћи довољно снаге да се одупру инспираторима из сенке који увек вребају овакве прилике за изазивање хаоса ради даљег разбијања Србије, али и провокаторима режима који ће покушати да екцесима помогну успостављању „меке“ диктатуре Александра Вучића, као значајног корака ка остварењу потпуно апсолутистичке власти.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Реакције на протесте са коментаром ЦЕОПОМ-а

* Обавезна поља