Испред Владе Србије данас су одржана два скупа, протест Војног и Полицијског синдиката, који траже побољшање положаја запослених у МУП и Војсци, а истовремено и скуп у организацији Удружења ратних војних инвалида свих ратова и Удружења бораца ратова од 1990-те Обреновца који сматрају да су протести Војног и Полицијског синдиката инструисани и нарушавају углед српског војника и полицајца.

На протесту испред Владе постављени су панои са фотографијама на којима су приказали тешке услове рада припадника полиције и војске, а председници Синдиката Војске Новица Антић и Синдиката полиције Вељко Мијаиловић на вратима зграде Владе оставили су предлог за састанак са премијером Србије Александром Вучићем како би му указали на тешку ситуацију у којој се налазе припадници безбедносних снага.

Они су најавили велике протесте за крај јануара.

„Дошли смо да докажемо и покажемо да одржавамо континуитет у протестима. Влада се оглушава о наше захтеве који су дефинисани још децембра прошле године. Дошли смо да упозоримо владу на обећања која су дата”, рекао је Мијаиловић који је негирао да су синдикати противници владе Србије и да нарушавају борбену готовост полиције и Војске.

Мијаиловић и Антић су изразили уверење да премијер Србије није упознат са правим стањем у полицији и Војсци, а Антић је казао да захтеви нису усмерени на то да се повећају плате, већ поштује закон.

Испред зграде Министарства иностраних послова Удружење ратних војних инвалида свих ратова општине Обреновац и Удружење бораца ратова од 1990.године општине Обреновац организовали су митинг на којем су критиковали синдикате и указали на напоре које Влада улаже у модернизацији Војске и полиције.

Саша Дујовић из Савеза борачких организација Србије рекао је, да су дошли „на позив војног синдиката који је организовао некакву изложбу, да виде због чега су незадовољни и чиме излазе пред Владу“:

„Кључ свега због чега смо овде је део саопштења војног синдиката у којем су ветеранске групе оптужене да су спремне на крвопролиће на улицама Беогарда.

Дошли смо да покажемо да смо бранили државу и не желимо никакво крвопролиће. С обзиром да се боре за своје дневнице, ми сматрамо да српски војник не сме да штрајкује, већ брани државу и да ово што сада раде јесте шарада инструисана с нечије стране и вређан српског војника”, казао је он.

Дујовић је истакао да се очигледно и смишљено иде на рушење угледа војника.

„Све оно што Влада ради, а ради на побољшању услова Војске и борбене готовости Србије има нашу подршку, јер иде у правцу бољег и сигурнијег зивота и одбране народа. Оно што ради војни синдикат урушава све то” нагласио је он.

Дујовић сматра да је деловање синдиката под нечијим упутствима, додајући НАТО-а, што није у корист војника.

Упитао је војни синдикат да ли би волео више да је премијер сео у Ф16 или у МИГ, те поручио да војска не може да штрајкује, и да ово што синдикат ради јесте један вид штрајка и озбиљног протеста, који представља урушавања борбене готовости Војске.

Учесници протеста испред зграде Министарства иностраних послова носили су паное са руским МИГ-овима које је Србија добила од Русије, као и друге опрема којом се модернизује српска војска.

За време трајања оба скупа као и након њиховог завршетка и разилажења учесника није било инцидената


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Протест војног и полицијског синдиката без инцидената

* Обавезна поља