Испред споменика цару Николају другом у улици Краља Милана у Београду окупило се више хиљада људи како би изразили протест против гласања Србије за избацивање Руске Федерације из Савета Уједињених нација за људска права.

На почетку скупа интониране су химне Србије и Русије. Окупљени су носили српске и руске застава, као и пароле подршке руској акцији у Украјини. Развијена је и велика застава Руске Федерације, а након поласка колоне ка амбасади Русије упаљене су бакље и димне бомбе.

Протест је организовала организација Народне патроле испред којег се обратио Дамјан Кнежевић. Он је истакао да је скуп последица жеље да се руском народу покаже да гласање Србије у Уједињеним нацијама не одражава ставове српског народа.

Поред Кнежевића на протесту су говорили Дејан Мировић, професор права на Универзитету у Косовској Митровици, и Миодраг Зарковић, новинар Хелмкаста.

„Нама је у интерсу да Русија победи у овом рату. Њихов слоган је ’своје не напуштамо’. Ми смо њихови, нама је у интересу да они победе. Ако не можемо да им помогнемо, хајде бар да им не одмажемо – рекао је Зарковић алудирајући на гласање представника Србије у УН.

Дејан Мировић је указао на погубне последице Бриселског и Вашингтонског споразума и упозорио да се власт спрема да уведе санкције Русији. Осим тога истакао је да је главни захтев протеста да Србија престане да се сврстава против Русије у Уједињеним нацијама, те да заузме неутралан став.

Списак захтева је предат у Председништву Србије, a затим је кренула шетња до руске амбасаде. Окупљени су дуго певали и махали заставама Србије и Русије.

Ово је трећи протест подршке Русији који се одржава у Београду, поред тога одржана су и два ауто конвоја са руским и српским заставама.

Насловна фотографија: Скуп „Не у моје име“ – Фото: Танјуг/М.Илић


Извор: Правда/Нови Стандард

Оставите коментар

Оставите коментар на Протест због гласања Србије против Русије у УН

* Обавезна поља