Оружане снаге Русије у току специјалне војне операције у Украјини делују храбро, компетентно, ефикасно и ефективно, користећи најсавременије врсте наоружања, изјавио је председник Русије Владимир Путин током посете космодрому „Восточни“ у Амурској области.

„Наши официри данас учествују у специјалној војној операцији у Донбасу у Украјини. Пружају помоћ народним републикама Донбаса. Делују храбро, компетентно, ефикасно и ефективно, користе најсавременије врсте наоружања са јединственим карактеристикама које немају аналоге у свету“, истакао је Путин.

„Тако ће и бити. Нема никакве сумње“, рекао је Путин током разговора са радницима космодрома, коментаришући жељу једног од њих да циљеви и задаци операције буду испуњени.

Према његовим речима, ова операција „има апсолутно јасне и племените циљеве“.

Путин је подсетио да је већ у првом говору о специјалној војној операцији одмах изнео њене циљеве.

„Помоћ људима у Донбасу, народу Донбаса који смо признали, били принуђени да то учинимо, јер су кијевске власти подстакнуте Западом одбиле да испоштују Минске споразуме чији је циљ било мирно решавање проблема Донбаса“, додао је председник.

Према његовим речима, Русија током специјалне војне операције у Украјини предузима мере за осигуравање сопствене безбедности.

„Оно што радимо је да помажемо људима, спасавамо људе с једне стране, а са друге стране, ми једноставно предузимамо мере да осигурамо безбедност саме Русије. Очигледно нисмо имали другог избора – ово је исправна одлука“, рекао је Путин.

Како је навео, сукоб са антируским снагама које су се гајиле у Украјини био је неизбежан, било је само питање времена.

„Украјина је почела да се претвара у антируско упориште, тамо су почели да узгајају клице национализма и неонацизма које су одавно постојале. Намерно су подстицали раст неонацизма и сукоб Русије са овим снагама био је неизбежан, они су само бирали време за напад“, нагласио је Путин.

Путин је подсетио да је председник Украјине Владимир Зеленски јавно изјавио да се Кијеву не допада ниједна тачка Минска 2, а „други званичници су изјављивали да је примена Минских споразума немогућа“.

„Они су од тога јавно одустали. Једноставно је немогуће било наставити да се даље трпи овај геноцид који је трајао осам година“, закључио је руски председник.

Не намеравамо да се самоизолујемо

Председник је изјавио да је Русија спремна да сарађује са свим партнерима који покажу такву жељу и да она не намерава да се затвара.

„Не намеравамо да се изолујемо. У савременом свету генерално је немогуће некога изоловати, а тако огромну земљу као што је Русија је дефинитивно немогуће. Стога ћемо радити са оним нашим партнерима који желе да сарађују“, прецизирао је Путин.

Путин је на космодром „Восточни“ допутовао заједно са белоруским председником Александром Лукашенком. Руски председник је на Дан космонаутике уручио државне награде космонаутима на космодрому „Восточни“. Свечана церемонија одржана је у згради космодрома.

Лукашенко и Путин – Фото: Михаил Климентијев/АФП-Профимедиа

Путин: Санкциони блицкриг је пропао

Председник Русије Владимир Путин рекао је да су Руси, Белоруси и Украјинци један народ, а дешавања у Украјини је назвао трагедијом. Он је поручио да ће се Москва и Минск супротставити покушајима Запада да изолују две земље.

„Не разликујемо посебно где престаје Белорусија, где почиње Русија. Колико год то данас звучало чудно, ми смо увек један народ – Украјина, Белорусија и Русија“, рекао је председник на конференцији за штампу са белоруским колегом Александром Лукашенком у Беловештенску, Амурска област Русије.

„Оно што се дешава у Украјини је трагедија, али Александар Григоријевич (Лукашенко) је исправно рекао: није било избора. Једноставно није било избора, само је било питање када ће то почети. И то је све“, нагласио је Путин. Председник Русије је поручио да ће се Москва и Минск супротставити покушајима Запада да изолује две земље.

„Уверен сам да је у садашњој ситуацији када су западне земље покренуле против Русије и Белорусије тотални санкциони рат важно продубљивати нашу интеграцију у оквиру Савезне државе. И даље ћемо се супротстављати покушајима да се успори развој наших држава или да се оне вештачки одсеку од глобалне економије“, рекао је Путин.

Путин је истакао да се блицкриг на који је Запад рачунао приликом увођења санкција Русији није догодио.

Истакао је да су покушаји изолације две земље апсолутно бескорисни.

„Русија и Белорусија су тесно повезане економски, традиционално, многим везама, нитима, укључујући и индустријску сарадњу. И од тих покушаја неће бити ништа“, нагласио је руски председник.

Председник Русије је говорио и о улози Белорусије у вези са преговорима Русије и Украјине, оценивши да је Белорусија добра платформа за те разговоре.

„Захваљујући Лукашенку било је могуће покренути преговоре“, рекао је Путин.

Према Путиновим речима, Русија се увек односила према Белорусима као према браћи за које је увек била спремна да подметне раме.

„Ништа се није променило“, нагласио је он.

Санкциони „блицкриг“ Запада против Русије није успео, финансијски систем и индустрија у земљи функционишу, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Тај ‘блицкриг’ на који су рачунали они који су непријатељски расположени према нама није се десио, то је очигледно. Наш финансијски систем и индустрија ритмично раде“, оценио је Путин, истакавши да руска економија функционише прилично стабилно и ефикасно.

Такође је додао да рачуна на то да ће на Западу превладати здрав разум када је реч о ситуацији око санкција.

„Чини ми се да би ипак требало да превлада здрав разум, ја заиста рачунам на то“, нагласио је руски лидер.

По његовим речима, руска економија ће се обавезно прилагодити новонасталој ситуацији у условима санкција. „То је неизбежно“, констатовао је председник Русије.

Путин: Операција може и брже, али не журимо

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да се специјална операција Русије у Украјини изводи „ритмично и мирно“, уз минимизирање губитака.

„Што се тиче самог тока операције, чујем питања, може ли брже? Може. То зависи од интензитета борбене операције, интензитет борбених дејстава, на жалост, повезан је са губицима“, рекао је шеф руске државе на конференцији за штампу са белоруским колегом Александром Лукашенком.

„Наш задатак је да се реализују, постигну сви циљеви, да се минимизирају губици. Ми ћемо радити ритмично, мирно, по плану који је првобитно предложио Генералштаб“, истакао је Путин.

Он се сложио са мишљењем да су САД спремне да ратују против Русије до последњег Украјинца.

Он је истакао да руски војници и официри, који учествују у операцији у Украјини, штите Русију.

Руски председник је саопштио да нема потребе да понавља оно што је више пута говорио.

„Акције у одређеним регионима Украјине су имале за циљ да се вежу снаге (за тај регион), изведе напад и уништи војна инфраструктура“, рекао је председник Русије.

„Пажљиво пратим дискусије које се одвијају у нашем друштву у иностранству. Ништа не треба да кријемо од јавности, већ треба објективно пратити борбена дејства“, изјавио је он.

Запад не разуме Русију

Запад не разуме да потешкоће само доводе до уједињавања руског народа, рекао је Владимир Путин.

„Оне (западне земље) веома су желеле да се све што се дешава одрази на унутрашње политичке процесе у Русији. Они увек погрешно процене, не схватајући да се руски народ у тешким условима увек уједињује. Они ће то видети. А код њих су проблеми неизбежни“, констатовао је руски лидер.

Путин је истакао да западне земље „и нема желе да створе проблеме, и стварају их“.

„Да, у појединим секторима (руске економије) неће бити лако, али изборићемо се са тим потешкоћама“, поручио је Путин.

„Као што знате, немам генералски чин, уопште војне чинове, али верно служим народу“, закључио је руски лидер на крају конференције за штампу.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Испунићемо све циљеве у Украјини (видео)

* Обавезна поља