Немачка канцеларка Ангела Меркел супротставила се демонстрантима који су покушали да прекину њен предизборни говор увредама и звиждуцима у Квендлинбургу.

Она је поручила им да њихови гневни узвици неће решити проблеме Немачке.

Усред узвика „Меркел, одлази“ и „Лажљивице, лажљивице“ којима су се демонстранти снажно успротивили њеној избегличкој политици, и то током читавог њеног 30-минутног обраћања, канцеларка је три пута правила дигресије у свом говору, преноси Ројтерс.

„Надам се да сте успели да схватите нешто од овога, иако неки од вас и даље вичу“, рекла је Меркел натмуреног израза лица пред крај свог говора, који је одржала пред 1.500 људи.

Како је истакла, неки мисле да се проблеми у Немачкој могу решити викањем.

„Али, ја не мислим тако, а мислим и да већина људи овде такође тако не мисли“, рекла је канцеларка, која настоји да освоји и четврти мандат и фаворит је на изборима који ће бити одржани 24. септембра.

Она је истакла да „неки људи ништа друго не знају сем да вичу и вриште“, али им је поручила да им „неће бити допуштено да друге наведу на погрешан пут“.

Меркел је у данашњем говору јасно ставила до знања да су избеглице добродошле у Немачку, иако је признала да не сме бити понављања превеликог прилива.

„Разноликост нас у Немачкој чини снажним и то желимо да одржимо“, закључила је канцеларка.

Неки од антимеркеловских слогана носили су натписе „Иди код муслимана“, „Губи се, Меркел“ и „Спасимо устав од Меркелове“, са ознаком крајње десничарске Алтернативе за Немачку (АфД), а на једном великом белом транспаренту с црвеним мрљама попут крви саркастично је писало „Хвала Меркел“.

Ово је било тек друго предизборно појављивљање канцеларке у некада комунистичкој источној Немачкој, где су осећања против странака посебно присутна.

Иако је конзервативна Хришћанско-демократска унија Ангеле Меркел у анкетама далеко испред Социјалдемократске партије (СПД) левог центра, неки конзервативни гласачи су гневни што је она отворила границе земље за више од милион избеглица од краја 2015.

Таква антимеркеловска осећања и нагли пораст броја избеглица из Сирије, Ирака и других немирних региона подстакли су успон крајње десничарске АфД, која би, према анкетама, могла да освоји до 10 одсто гласова на септембарским изборима, закључује британска агенција.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Протести на Меркелином предизборном митингу

* Обавезна поља