protest-studenataБЕОГРАД, НИШ – Студенти окупљени у асоцијацији „Студентски фронт” данас су организовали протестну шетњу централним улицама у Београду, незадовољни изменама Закона о високом образовању, а протестовали су и академци у Нишу.

Део београдских студената је са платоа испред Филозофског факултета прошетао до Скупштине Србије и потом су се вратили на плато где ће, према речима Марка Шовића из „Студентског фронта”, бити одржан збор и донета одлука о даљим активностима.

Студенти траже да број обавезних испитних рокова у школској 2014/2015. буде шест, уместо пет, као и да они који су уписани у прву годину студија школске 2010/2011, имају право да се финансирају из буџета годину дана по истеку редовног трајања студија, рекао је Шовић Танјугу.

Академци се противе и смањења квота за упис на мастер студије, рекао је Совић и навео да академци траже и да започне рад на новом Закону о високом образовању и да та асоцијација инсистира на закону који би подразумевао потпуно бесплатно високо образовање, финансирано из буџета.

Студентски фронт инсистира и на реформи система студентског представништва, које подразумева увођење студентских зборова, и делегатског система са представницима које делегира збор и који су смењиви у сваком тренутку, рекао је он.

Током протеста саобраћај је у центру Београда био отежан, а раније данас на популарном платоу протестовао је и део студената Филозофског факултета.

Они су од управе захтевали да се укине наплата пријављивања године студентима са више од 60 бодова, враћање буџетски финансиране продужене године за све студенте који су на буџету уписали четврту годину.

Чланови „Студентског фронта” су половином маја упали у зграду Ректората УБ и ту остали читаву ноћ, а сутрадан на конференцији саопштили да траже бесплатно школовање.

И у центру Ниша данас су протестовали академци, чије је неформално окупљање иницирао студент Економског факултета Михајло Павловић.

Нишки студенти такође траже да се не смањује број испитних рокова, као и регулисање апсловентског стажа на повољнији начин како не би губили право на мензу и студентски дом.

Студенти су незадовољни због одлуке о укидању апсолвентског стажа која погађа сада оне уписане 2010/11. године и наводе да их приликом измена и допуна Закона о високом шклоству нико није позвао да изнесу своје мишљење.

Вербић: Студенти треба да траже квалитетније програме

БЕОГРАД– Студенти у Београду и Нишу данас су протестовали због измена Закона о високом образовању, а министар просвете Срђан Вербић сматра да би данас, првог дана студентске школске године, више требало да обратимо пажњу на десетине хиљада бруцоша који желе да студирају, да науче много више него што сада знају и да нас, како је рекао, поведу тамо где ми сами не знамо како да стигнемо.

„Волео бих да студенти долазе за захтевима који се тичу студијских програма, да се боље користе потенцијали универзитета, да студирају на универзитету, а не само на свом факултету”, рекао је Вербић Танјугу поводом протеста студената.

Студенти, према његовим речима, треба да траже већу мобилност и да више слушају квалитетне предмете на другим местима, а не да причамо само о томе „како да поделимо овај мали буџетски колач који имамо”.

На Универзитету у Београду вечерас се одржавају избори за Студентски парламент, а министар Вербић сматра да не треба обраћати пажњу на оне представнике студента који имају лични интерес.

„Велики задатак студената вечерас је да на прави начин одаберу своје руководство, да размисле ко ће говорити у њихово име и да ли ће бити у њихово име”, рекао је Вербић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Протести студената у Београду и Нишу

* Обавезна поља