beograd-protestИспред Скупштине града одржан је трећи протест у организацији иницијативе „Не да(ви)мо Београд” због рушења у Савамали у ноћи 24. априла.

У позиву иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ на данашњи протест пише да „месец дана од првог протеста поново излазимо на улице да се супротставимо лажима, страху и насиљу.., да покажемо да не пристајемо на отимање наших градова, домова и живота. Идемо на улице јер су улице наше, наши су и градови и наша ће бити последња“.

„Са претходна два протеста смо успели да им не дозволимо да рушење Савамале у изборној ноћи, везивање и застрашивање људи који су се тамо нашли и изостанак реакције полиције скрајну као небитну тему, а о детаљима самог злочина безочно лажу. Сада морамо истрајати у захтевима за одговорност свих који су у то умешани“, указује се у позиву.

Покрет „ДиЕМ“ је у писму подршке указао да „ваше елите, баш као и већина осталих националних и наднационалних администрација, елита и бирократских структура, приближила се легитимизацијском ћорсокаку јер игнорише стварне потребе Београђана и Београђанки, као и осталих људи у Србији. Конкретно, нетраспарентност и већ од самог почетка уочљиве махинације у вези са читавим послом око ‘Београда на води’, не оставља вам простора за поверење у локалну али ни републичку владу“ – навео је Покрет за демократију у Европи.

Окупљени су након протеста прошетали централним градским улицама до зграде Владе Србије, јер како су поручили, „тамо седе одговорни” и гађали су зграду Владе ролнама тоалет папира.

Окупљени су поново затражили оставку и кривичну одговорност градоначелника Београда Синише Малог уз поруку да „злочин захтева одговорност”.

Затражили су и оставке и кривичну одговорност начелника комуналне полиције Николе Ристића, као и министра полиције Небојше Стефановића.

Организатори су поручили да неће прекинути са протестима и да „им ово неће проћи”.

Поручују и да „криминал не може да буде из добрих намера, а оставке су само први корак и оне се морају десити, јер Београд није мали”.

На протесту су учествовали и лидер Нове странке Зоран Живковић, члан Владе у сенци ДС-а Иван Стефановић, а лидер покрета Доста је било Саша Радуловић је на свом Твитер налогу саопштио да је и он био међу учесницима протеста. На протесту су пред политичара виђени и кошаркашки тренер Душан ИвковићДушица Жегарац, Лила Радоњић, Оља Бећковић, Даница Вучинић, Зоран Кесић, Драгољуб Петровић, Ђорђе Вукадиновић и бројне друге личности из јавног и културног живота.

beograd-protest-duda-ivkovic

Током шетње до Владе Србије поједини грађани истакли су транспаренте подршке пројекту Београда на води из својих станова, на шта су учесници протеста реаговали звиждуцима и узвицима „Вучићу, лопове”.

На протесту испред скупштине говорили су између осталог, редитељ Јанко Баљак, бивши судија Зоран Ивошевић, Драгољуб Бакић испред Академије архитектуре…

Ивошевић је рекао да је рушење у Савамали била „двочасовна суспензија владавине права”.

Он је рекао и да је важно да грађани добију одговор на питање ко је срушио објекте у Савамали.

„Зашто се њихов идентитет чува, ко им је наложио да то ураде, а полицији да се не меша у свој посао? Шта је урађено и да се рушење у Савамали разреши”, запитао је он.

Редитељ Баљак је рекао да Вучић види град „по мери тајкуна и шеика”.

Драгољуб Бакић рекао је да је рушење у Херцеговачкој брука и срамота, а да се пројекат Београд на води већ две године спроводи на силу и да је постао парадигма силе.

Он је додао да је изградња Београда на води у приобаљу Саве злоупотреба тог простора, који се не може повратити.

Окупљени су носили транспаренте „Не да(ви)мо Београд”, „Чији град? – наш град”, „Маске су пале, када ће влада?”, „Оставка”… и пред Владом су оставили транспарент „оставка”.

beograd-protest 1

СНС: Честитамо организаторима још једног циркуса

Српска напредна странка саопштила је да и данашњи, последњи у низу протеста иницијативе „Не да(ви)мо Београд” због рушења у Савамали у ноћи 24. априла, представља циркус, чији су организатори, како наводе из СНС, „познати преваранти”.

„Српска напредна странка честита организаторима још једног циркуса, познатим преварантима Пајтићу, Радуловићу, Живковићу и криминалцу Сандуловићу, што су и овај пут, као и прошли, успели да доведу хиљаду људи мање. Уверени да ће се тај тренд наставити, ми им честитамо и желимо много успеха”, наводи се у саопштењу СНС.

Испред Скупштине града данас је одржан трећи протест у организацији иницијативе „Не да(ви)мо Београд” због рушења у Савамали у ноћи 24. априла.

Окупљени су поново затражили оставку градоначелника Београда Синише Малог уз поруку да „злочин захтева одговорност”.

Окупљени су након протеста кренули у шетњу централним улицама ка згради Владе Србије.

Vucic-Savamala-rusenje-Savamale-620x350

СПС: Имитирање деведесетих због незадовољства изборима

Социјалистичка партија Србије саопштила је да је у Србији тренутно на сцени сукоб два стандарда, једног који је промовисао премијер Вучић и саопштио ко је одговоран за рушење у Савамали и другог који се заснива на нечијој фрустрацији и незадовољству због резултата избора и који се своди на пуко имитирање деведесетих.

„Једног, који је промовисао премијер Вучић, када је изашао пред јавност и отворено саопштио ко је одговоран за рушење у Савамали, и који подразумева и рад за даљи напредак Србије и пуну одговорност за сваку грешку која се током тог рада направи. Други принцип је онај који се заснива на нечијој фрустрацији и незадовољству због резултата избора и који се своди на пуко имитирање деведесетих.

При том су промотери тог стандарда заборавили да не живе више ни у време ратова, ни хипер инфлације, ни редова, прогона… већ у време највећег напретка Србије у последњих двадесетак година, у време убрзаног рада на даљем развитку земље и у време у којем нема никаквих.

Самим тим и њихов протест је обесмишљен и зато позивамо организаторе овог назови протеста око Савамале да престану са лицемерјем, и да прихвате чињеницу да је највећи део Србије гласао за стандарде које промовише премијер Вучић и да се сви окренемо развоју и напретку Србије, наводи се у саопштењу СПС.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Протести због Савамале све масовнији

* Обавезна поља