vanja vukicžБЕОГРАД – Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Вања Вукић најавио је да ће бити проверен рад начелника свих полицијских управа у Србији, па и начелника Полицијске управе Београд Стевана Бјелића, за кога медији наводе да ће ускоро бити смењен.

„Сектор унутрашње контроле професионално ради свој посао. Што се тиче смене начелника Бјелића и не само њега, већ свих руководилаца организационих јединица у МУП-у, о томе ће се расправљати у наредном периоду. Неке промене су већ почеле”, рекао је Вукић у интервјуу агенцији Бета.

Међу разлозима за смену Бјелић су, како преносе медији, и повећање броја кривичних дела у Београду, непотизам, сумњив начина стицања имовине.

У наредном периоду биће формирана комисија од представника Дирекције полиције, кабинета министра и других организационих јединица која ће контролисати рад начелника, казао је Вукић и додао да ће он лично са колегама из Дирекције обићи неке полицијске управе, међу којима и управу Београду, да види који су проблеми у функционисању.

„МУП је велики систем. Огроман број људи, то је жив организам и промене се дешавају свакодневно на различитим нивоима, само што се неке промене медијски пропрате а неке не”, казао је Вукић.

Он је рекао да очекује да ће до краја августа бити именован и начелник полицијске управе Нови Сад.

„Претпостављам да ће до краја овог месеца бити именован нови начелник Полицијске управе Нови Сад у договору министра (Ивице Дачића) и директора полиције (Милорада Вељовића)”.

На питање како је могуће да тај град три и по године нема начелника полицијске управе, Вукић је рекао да је у Новом Саду ситуација другачија него у Нишу, где такође дуго није било начелника полицијске управе.

„Постоји разлика између управа у Новом Саду и Нишу. У Нишу није постојао ни заменик начелника, ни начелници организационих јединица. У Новом Саду је ситуација другачија. У Новом Саду постоји заменик начелника Полицијске управе који обавља послове начелника”, рекао је Вукић.

Он је оценио да је ситуација у Новом Саду безбедна и да је тај град проглашен за један од најбезбеднијих у Европи.

Упитан када ће Нови Сад добити још 80 полицајаца, колико их недостаје у том граду, Вукић је рекао да МУП спроводи курсеве за поједине делове Србије, као што су Нови Пазар, Пријепоље, Београд.

„Спровели смо курс за нове полицајце за Полицијску управу Нови Сад и на тај начин ћемо једним делом попунити оне полицајце који недостају Новом Саду”, казао је Вукић.

На питање шта мисли о захтеву неких странака да се оснује полицијска управа Војводине, Вукић је казао да за тим нема потребе.

„Мислим да за тим нема потребе. Полицијске управе у Војводини функционишу како треба са мањим или већим проблемима који не угрожавају безбедност грађана”, казао је Вукић.

Он је подсетио да је почетком године разговарао са председником Скупштине Војводине Иштваном Пастором о безбедносној ситуацији у Војоводини, посебно о општини Темерин где је било етички мотивисаних туча.

„На том састанку смо се договорили око неких мера у Темерину. Увели смо појачане патроле у Темерину и од тог тренутка није забележен ниједан инцидент те врсте”, казао је вукић.

Коментаришући стање у Жандармерији после смене Братислава Дикића и постављења Миленка Божовића за новог команданта, Вукић је рекао да је стање у тој јединици редовно и да никада није ни било никаквих проблема.

Према његовим речима, Сектор унутрашње контроле још није завршио извештај о наводно криминалним активностима Жандармерије у Нишу.

„На крају ће Сектор унутрашње контроле предложити одређене мере које треба да се спроведу или не спроведу против припадника Жандармерије али тек онда када предмет буде завршен, односно када извештај буде комплетиран”, казао је Вукић.

На питање докле се стигло у случају одбеглог нарко боса Дарка Шарића, будући да су почетком године премијер и први потпредседник Владе рекли да очекују да ће Шарић бити ухапшен у првој половини ове године, Вукић је рекао да МУП ради на том случају.

„Такође, надамо се да ћемо врло брзо привести правди не само Дарка Шарића већ и све оне који су починили било које кривично дело на територији Србије. Ми се трудимо и у комуникацији смо са осталим службама и колегама из региона и Европе”, рекао је Вукић.

Оценивши да је стандард запослених у МУП-у веома низак, Вукић је рекао да се министар изборио да до краја године остане социјална помоћ од 10.000 динара коју примају припадници МУП-а.

„Нажалост, то је социјална помоћ јер је стандард запослених веома низак у односу на посао који обављају. Ми ћемо се трудити да тих 10.000 на неки начин уградимо у плату и тако побољшамо социјалних положај запослених у МУП”, казао је Вукић.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Провериће се рад свих начелника МУП-а

* Обавезна поља