Бvladika-atanasije-rakita-ustolicenje-foto-tanjug-1376222293-351163ОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ – Епископ Атанасије Ракита устоличен је данас, у присуству патријарха српског Иринеја и епископа Српске православне цркве, за владику бихаћко-петровачког.

Устоличење у Храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу, седишту бихаћо-петровачке епархије, почело је служењем Света архијерејске литургије, а присуствовали су му црквени великодоствојници, представници католичке и муслиманске вере, као и званичници из Србије, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Новоустоличени владика Атанасије поручио је у беседи да епарихију преузима у „добром поретку“, са многим обновљеним светињама, али и да још много тога треба да се поправи у епархији на просторима Западне Босне, чији су житељи претпрели тешка времена.

„Празнина још одзвања Западном Босном и изазива сећање на тешка времена… Много је порушеног, нарочито у људским душама и много још има да се поправи“, рекао је владика Атанасије.

Он је истакао и да је епархија бихаћко-петровачка велика, али да има свега 40.000 правосланих душа и то махом остарелих људи, који су се вратили из избеглиштва.

„Међутим, подсећам да је ова епархија већа него што се очима види. Убрајам у њу и све оне који су одавде отишли у далеку Аустралију, Америку, земље Западне Европе, као и оне упокојене, који су мир нашли код Бога“, казао је владика.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић, који је у име Републике Србије присуствовао услотоличењу, рекао је да је данашњи дан изузетно значајан, када се има у види да епархија бихаћко-петровачка припада делу БиХ који је био погођен ратним збивањима, који је мењао господаре током „тог несрећног рата“ и где су већином живели припадници српског народа.

Он је рекао да је наш народ после 18 година доживео да дође владика из престоног града, који је и поникао на тим посторима, а који добија епархију уређенију него што је била пре 18 година, када је ратни вихор прошао тим просторима.

„Ова епархија, претпостављам, и за њега прадставља једно велико искушење, велики изазов. Ово је простор где муслимани и православци живе заједно вековима. И данас је ситуација таква“, казао је Селаковић.

Према његовим речима, екомска ситуација у овом делу Балкана, па и у Србији, веома је тешка, а економским опоравком условљен је повратак наших људи на своја вековна огњишта.

„Људи би се вратили, али је потребан посао, економска и животна сигурност… Безбедност је овде на добром нивоу и доста је кућа које су обновљене, али су празне зато што људи не могу да се врате и живе од свог рада. То је изазов и за Србију, па и за БиХ и Републику Српску. На свим просторима где живе приапдници нашег спрског народа мора се радити на еконосмком јачају, јер ће наш народ само тако јачати и у сваком погледу“, поручио је Селаковић.

Изасланица председника Србије Станислава Пак рекла је да су пред владиком Атанасијем два велика изазова – обнова цркава на подрчцју епархије и окупљање српског напорда са тих простора.

„Верујем да ће то успешно радити, јер је 14 година успешно окупљао спрски наорд. Од духовника веома зависи да ли ће својим животним примером окупљати народ или га одвајати од цркве. Епископ Атанасије је са великим ентузијазмом преузео нову дужност и верујем да ће успети да у миру и толеранцији окупи Србе са ових простора“, рекла је Пак.

Према њеним речима, матица Србија са пуно љубави и пажње гледа према Србима из Босне и Херцегоивине, Републике Српске, Хрватске, Косова и Метохије… и први циљ државног руководства је да се Србија, пре свега, економски оснажи и да се подигне како би могла још снажније и још ефикасније да помногне свом народу где год он живео.

Пак је подсетила да је српски народ у Западној Босни пуно страдао, истичући да ту није реч само о страдању током деведесетих година, већ страдању као њиховој историјској констатни.

„Сви заједно морамо да пронађемо у себи снаге да превазиђемо прошлост, да нађемо заједничко са нашим комшијама, нашим пријатељима и да се окренемо будућности“, поручила је Пак.

Устоличењу су присуствовали и саветница председника Србије Јасмина Митровић Марић, потпредседник БиХ Светозар Пудерић, заменик председавајућег Савета министара БиХ Никола Шпирић, министар унутрашњих послова РС Радослав Јовичић, шеф Документационо-информативног центра „Веритас“ Саво Штрбац…

Епископ Атанасије Ракита обављао је до сада дужност епископа хвостанског, викарног епископа патријарха српског у Архиепископији београдско-карловачкој, пуних 14 година.

Владика Атанасије је други архиепископ на управљању бихаћко-петровачком епархијом која је установљена пре 22 године.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Устоличен владика Атанасије

* Обавезна поља