izbori-eureuters-3_ffСТРАЗБУР – Странке десног центра имаће 212 мандата у новом сазиву Европског парламента, пошто су добиле 28,2 одсто гласова, а на другом месту су социјалисти са 186 мандата,односно 24,8 одсто гласова, показују данас објављени прелиминарни резултати европских избора.

Либерали ће имати 70 мандата, зелени 55, а конзервативци 44 мандата.

Према прелиминарним резултатима, ултралевичарске партије имаће 43 мандата, независни кандидати 38, а ултрадесничарски националисти 36. Остали кандидати и они који први пут улазе у Европски парламент добили су 67 мандата, наводи се у прелиминарној пројекцији.

Према Ројтерсовој процени, евроскептичне политичке снаге имаће 141 мандат у новом сазиву Европског парламента.

Француски Национални фронт и британска Странка за независност остварили су добре резултате, а три велика блока из сфере политичког центра добили су мање мандата него на претходним изборима.

Овакав исход избора значи да ће странке које се залажу за смањење овлаштења ЕУ или њено укидање сада имати већи утицај у Европском парламенту.

Према званичним подацима, одзив гласача био је 43,1 одсто, што значи да је ово први пут да број грађана који су изашли на европске изборе није опао у односу на претходно гласање и да је остварено повећање за 0,1 одсто.

Снажна победа Француског Националног фронта и британске Независне странке и истовремено велики губитак места блока странака центра у Европском парламенту значи и већи утицај оних који желе да смање овлашћења ЕУ или да их потпуно укину, коментарише ББЦ.

Међутим, присталице ЕУ задовољне су да је излазност на изборе (43,1 одсто) била је незнатно већа и да први пут није пала.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Прве пројекције избора за ЕУ парламент

* Обавезна поља