IVICA DACICБЕОГРАД – Премијер Ивица Дачић изјавио је да је сваки покушај означавања Србије као кривца за Први светски рат покушај искривљавања и ревизије историје и да се тачно зна да је тај рат био израз експанзионизма које су имале Аустроугарска и Немачка.

Дачић је, одговарајући на питања новинара након церемоније обележавања 95 година од примирја у Првом светском рату, истакао да су још од времена после завршетка рата постојали они који су кривицу за његово избијање хтели да пребаце на Србију и помињући Сарајевски атентат.

„Сарајевски атентат је био последица експанзионистичке политике Аустроугарске и Немачке према БиХ, пре тога је претходиила анексија БиХ од Аустроугарске”, подсетио је Дачић.

Премијер Дачић је нагласио да је то искривљавање и ревизија историје и навео да би се то могло поредити са тим као када би неко сада оптужио Пољску да није била конструктивна и да је због тога избио Други светски рат.

„У суштини, тачно се зна да је Први светски рат био израз експанзионизма који су имале Аустроугарска и Немачка. Уосталом да је Србија била тако луда држава и Срби тако луд народ, зашто су одмах у рат пошле остале земље”, запитао је Дачић и истакао да је Србија у том рату изгубила трећину становништва.

На питање ко то ради, Дачић је одговорио да је јасно да то раде они који су криви за избијање Првог светског рата.

„У Сарајеву имате подизање споменика (престолонаследнику Аустроугарске) Францу Фердинанду – а када би у Београду започела, на пример изградња, споменика Гаврилу Принципу то би се тумачило како ми фаворизујемо оне који су тај атентат извршили”, рекао је Дачић.

Дачић: Србија на правој страни у оба светска рата

БЕОГРАД –Премијер Ивица Дачић изјавио је данас да се Србија у оба светска рата определила за исправну страну и да верује да јој је потребно да у миру одлучно ојачамо њено природно место, место које има у породици равноправних и уједињених европских народа.

Дачић је, после полагања венаца и одржане церемоније у оквиру обележавања 95. годишњице Дана примирја у Првом светском рату, рекао да је потребно да, сећајући се наших заједничких предака невино настрадалих у том рату, учинимо напор и ојачамо свест о потреби праштања и сталне афирмације живота у миру.

Премијер Дачић је истакао да је Србија изгубила трећину становништва и претрпела ненадокнадива материјална разрања и да се од тих последица није у потпутности опоравила ни до данашњег дана.

Дачић је подсетио да је Први светски рат почео нападом на једну краљевину на Балкану, Краљевину Србију и са пијететом говорио о српским победама на Церу и Колубари, херојском отпору 1915. године, повлачењу и голготи преко Албаније, а затим и васкрснућу српске војске и пробоју Солунског фронта све до коначног ослобођења земље 1918.

Он је рекао да се историја све ове године надограђивала и обогаћивала новим сазнањима, али и стереотипима који су у први план стављали бројне победе на бојном пољу и славне херојске команданте, али и запоставила огромне губитке и разарања.

Дачић је нагласио да је храброст борити се за слободу, да је то част и врлина, али да је према свим мерилима Србија превише дала у Првом светском рату.

Он је поручио да је обавеза свих нас да истрајемо на достојанственом сећању на Први светски рат.

Дачић је нагласио да је то обавеза свих, без обзира на националну припадност и веру, али и обавеза да потомцима оставимо уређеније, стабилније, демократичније и толерантније друштво, засновано на принципима разумевања, једнакости, сарадње и ненасиља.

На спомен коструницу палим ваојницима у Првом светском рату на Новом гробљу у Београду венце су положиле делегације Војске Србије, земаља савезница у Првом светском рату, али и противница Немачке и Аустрије, као и делегације града Београда и борачких удружења.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Први рат израз експанзионизма Аустоугарске и Немачке

* Обавезна поља