pupovacb92480БЕОГРАД — Веома је лоше што се погоршавају односи Загреба и Београда у овом тренутку, а посебно је лоше што се то чини због питања ратних злочина, каже Милорад Пуповац.

Председник Српског народног вијећа у Хрватској је додао да је лоше и што Хрватска и Србија немају развијене механизме да избегну овакве ситуације.

„У сваком случају, паљење заставе је недопустив чин, непоштовање како државе тако и њених грађана, једнако тако су забрињавајуће изјаве које су дошле од појединих чланове двеју влада, а којима се долива уље на ватру. Поздрављам мере које иду на смиривање, јер је то овог тренутка најпотребније“, рекао је Милорад Пуповац у изјави за Танјуг.

Пуповац је истакао да је то у интересу обе земље и поздравио најаву премијера Србије Александра Вучића да ће се чути са хрватским премијером Зораном Милановићем.

„Сматрам да је то најбољи начин да њих двојица међусобно размене поруке и договоре мере које ће убудуће онемогућавати овакве ексецне радње и поруке“, казао је Пуповац.

„Дакле, паљење заставе је недопустив чин, а изјаве министара не смеју бити доливање уља на ватру нити додатно погоршавање ситуације и премијери треба да преузму ствари у своје руке“, рекао је Милорад Пуповац.

Хрватско Министарство спољних и европских послова (МВЕП) упутило је раније данас оштар протест отправници послова амбасаде Србије у Хрватској Боси Продановић, а хрватски амбасадор у Србији Гордан Маркотић биће позван на консултације у Загреб, саопштено је данас из МВЕП-а поводом изјава Војислава Шешеља и његовог паљења хрватске заставе у Београду.

„Оптужени ратни злочинац Шешељ говором мржње, ратном реториком и симболиком, покушава да утиче на регион, а посебно на односе између Србије и Хрватске, палечхи хрватску заставу пред државном институцијом Републике Србије. Више јавно тужилаштво, према наводима српских медија, реаговало је покретањем казненог поступка, што сматрамо кораком у правцу смиривања настале ситуације“, наводи се у саопштењу Министарства које је пренела Хина.

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија неће повлачити свог амбасадора из Хрватске нити ће слати иједан лош сигнал Хрватској и додао да ће позвати премијера Хрватске Зорана Милановића да разговарају телефоном.

Миодраг Линта – Паљење заставе штети односима

БЕОГРАД — Председник Коалиција удружења избеглица Миодраг Линта осуђује паљење хрватске заставе од стране председника СРС Војислава Шешеља.

Он је навео да такав чин штети међународном угледу Србије и нормализацији односа са Хрватском.

Поштујемо територијални интегритет Хрватске и залажемо се за успостављање сталног дијалога између службеног Београда и Загреба с циљем решавања бројних проблема оштећених грађана и осталих отворених питања, наводи Линта у саопштењу.

Председник Коалиције удружења избеглица очекује од хрватских званичника да увек осуде манифестације усташтва и говора мржње у јавном животу, на спортским утакмицама и концертима народне музике.

Посебно истиче место Чавоглаве у коме се сваког 5. августа окупи преко 100.000 Хрвата који певањем усташких песама и скандирањем усташких поклича „За дом спремни“ и сличних отворено славе злочине над Србима и протеривање Срба.

Организатор окупљања у Чавоглавама јесте познати хрватски певач Марко Перковић Томпсон који у својим песмама говори језиком мржње и велича усташке злочине. Досад ниједан хрватски званичник није осудио дешавања у Чавоглавама иако је то прописима ЕУ строго забрањено, подсећа Линта.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Пуповац и Линта осудили паљење хрватске заставе

* Обавезна поља