seselj-palata-pravde-01-04-2015-1Лидер радикала Војислав Шешељ тврди да неће добровољно отићи у Хашки трибунал и да ће режим у Србији морати да га ухапси. Он се нада да ће његово евентуално хапшење и депортовање у Хаг довести до пада напредњачке владе.

„Ако падне влада, то неће дестабилизовати државу. Падали су и други режими у Србији. Од пре пет месеци, када сам се вратио у земљу, из петних жила се трудим да срушим режим Александра Вучића, на томе највише радим”, рекао је Војислав Шешељ у разговору за „Политику”.

Наташа Кандић тврди да је најбољи начин да и даље останете у Србији да Хашком трибуналу поднесете лекарске извештаје, јер су вас из Схевенингена пустили из хуманитарних разлога, да бисте се лечили.

Нећу доставити никакав лекарски налаз Хашком трибуналу и режиму у Србији. Члановима лекарског конзилијума забранио сам да дају било какве извештаје властима у Србији и Хашком трибуналу о мом здравственом стању. Судско веће у Хагу ниједном није могло званично да буде информисано о мом здравственом стању. И овога пута скренуо сам пажњу члановима мог лекарског конзилијума да не дају никакве извештаје. Они могу да кажу новинарима све што желе, али властима у Србији и званичницима Хашког трибунала ништа.

Жарко Пуховски из Загреба тврди да је пресуда против вас написана и да је казна мања од 12 година, колико сте провели у Схевенингену, што значи да бисте одмах били пуштени на слободу.

Не знам за ту пресуду. Они је пишу три године и никако да је напишу. Они не знају ништа да напишу.

А који би био мотив Александра Вучића да вас пошаље у Хаг?

Александар Вучић је лично надгледао врло поуздано тајно истраживање јавног мњења, по коме радикали имају више од 20 одсто упоришта у бирачком телу. Напредњаци су много пали, испод 35 одсто, а да не говорим о осталима.

Али ниједна агенција за истраживање јавног мњења није изнела такве податке.

Ја имам своје људе свуда и добио сам релевантне информације. Зар се нисте уверили све ове године и деценије да сам ја најбоље информисани човек у Србији?

Да ли је захтев Хашког трибунала, којим приморава Београд да вас ухапси, кажњавање Владе Србије зато што неће да уведе санкције Москви, што планира и заједничке војне вежбе са Русијом или због Вучићевог говора поводом годишњице НАТО агресије, који се није допао западним земљама?

Ниједан од та три разлога која сте навели. Александар Вучић стално покушава да себе стави у први план и то ради преко свих медија под својом контролом. Њему је циљ да ја што пре изађем из Србије како би се обрачунао са Српском радикалном странком, јер су се и Вучић и његови тутори са Запада уплашили снаге српских радикала. Он је свестан да му је истекао рок трајања и ја му ту не могу ни помоћи ни одмоћи.

А говор премијера Вучића пред Генералштабом?

Тек његов говор пред Генералштабом нема никакве везе са захтевом Хашког трибунала и мојим евентуалним хапшењем. Ако је његов говор у питању, што онда Хашки трибунал не тражи њега него тражи мене? Како мене траже због његовог говора?


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Шешељ о враћању у Хаг

* Обавезна поља