pupovacb92480БЕОГРАД — Председник Српског народног вијећа и посланик у Сабору Милорад Пуповац каже да долазе тешка времена за хрватско-српске односе, па и за Србе у Хрватској.

Коментаришући финале процеса по тужби Хрватске за геноциде које је заказано за 3. март, Пуповац је гостујући у вестима Б92 казао да долазе тешка времена за хрватско-српске односе, па и за Србе у Хрватској, а да ће све зависити од тога шта ће се у тих неколико дана говорити на суду и у јавности и колико ће ти говори послужити као медиј загађивања јавности.

Пуповац, такође, верује да нас искуство учи да ће бити једнострано, а да ће за Србе то још једном бити повод за присећање на страхоте које су искусили и ’41. и ’91.

Осврћући се на актуелно питање ћирилице, председник Српског народног вијећа казао је да је ситуација веома озбиљна, због тога што се води кампања у којој се „демонизира ћирилично писмо, у којој се стигматизирају Срби и у којој се обнављају ратна сећања и ратне реторике“. Он додаје да је то „кампања у којој настоје да се наруше уставне вредности које су у Хрватској грађене“.

Коментаришући однос са некадашњим партнером ХДЗ-ом, која је држала власт у Вуковару када је донет статут и када је уведена двојезичност, а чији представници предводе протесте за укидање ћирилице, Пуповац објашњава да је СНВ заједно са ХДЗ почео да „уљуђује Хрватску, ствара толерантно друштво, у којем се поштују права мањина и плурализам, као и да су почели да стварају европску Хрватску, коју су и увели у Европску унију“. Пуповац наводи да када је ХДЗ изгубио на изборима и када је промењено руководство, њихова порука је била да их је срамота што су били у коалицији с њима. „Ми се нисмо осећали слободно и комотно у тој коалицији“, била је њихова порука.

Пуповац, међутим, објашњава да је очигледно да је дошло до преокрета у политичком животу ХДЗ. „Повезали су се са круговима у политичком животу и са појединим круговима у Цркви, који иду ‘десније’ у разумевању ствари“, додаје он.

Коментаришући писање извесног хрватског аналитичара о томе да је лакше рећи – нећемо ћирилицу, него оно што је порука – да нећемо Србе у Вуковару, Пуповац истиче да је „рећи нећемо ћирилицу тешка порука сама по себи, која истовремено значи и нећемо Србе“. То, међутим, сматра он, има и још теже значење, односно изазивање „историјско-цивилизацијског сукоба између два хришћанска народа и две нације које су стварале једна другу“. Пуповац истиче да је то пре свега неевропска порука.

Говорећи о реакцији Брисела поводом читаве ситуације са ћирилчним натписима, Пуповац каже да није изненађен. „Брисел није ћутао, он се огласио пре неколико месеци на ову тему, рекавши да то није проблем Брисела, аргументујући да то не спада у питање вишејезичности. Очигледно је да је неко у Бриселу неспособан за виђење и за тумачење проблема“, сматра Пуповац.

За разлику од Брисела, Београд је, како каже, био прилично уздржан поводом ових проблема. „Београд нам више није главни град, сада нам је Брисел главни град. Београд је главни град матичне државе Срба у Хрватској“. Пуповац, такође, сматра да у оваквој ситуацији, Брисел треба први да реагује.

На питање да ли постоји конкретна последица Шимунићевог потеза, Пуповац је казао да то код њега лично изазива потребу да први реагује и захтева одговорност за, како наводи, “ величање усташтва и за вређање жртава геноцида“. Подсетимо, усташки поздрав капитена Динама изазвао је бурне реакције.

„Дужни смо да пошаљемо поруку да ово не сме бит разлог за страх, већ разлог за протест“, закључује он.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Пуповац о тешким временима за хрватске србе

* Обавезна поља