ALEKSANDAR VULIN, ZORANA MIHAJLOVIC, SRECKO MILACICКОСОВСКА МИТРОВИЦА – Србија никада неће одустати не само од свођења рачуна по питању својих објеката на Косову и Метохији, већ ни од ресурса, који могу бити само њене, поручила данас министарка енергетике, развоја и животне средине Зорана Михајловић која је са министром без портфеља задуженим за Косово и Метохију Александром Вулином посетила Косовску Митровицу. Михајловићева ће потом отићи и у Грачаницу.

Министарка енергетике је обраћајући се студентима Факултета техничких наука Универзитета Приштине измештеног у Косовској Митровици, рекла да Србија никада неће одустати не само од свођења рачуна по питању својих објеката на Косову и Метохији, већ ни од ресурса, који могу бити само њене.

Према њеним речима НИС је већ покренуо једну врсту разговора за све објекте које су припадали овој компанији, а којима она не може да располаже.

Михајловић је казала да ће се покренути питање и у вези ЕПС-а, како би се сачували његови објекти и власништво, те додала да се треба решити имовинско питање, јер се о томе још није разговарало.

Она је најавила да ће током децембра бити потписан споразум о међусобној сарадњи ЕПС и косовског пандана, што је део Бриселског споразума.

„Наш циљ да створимо једно предузеће које ће се бавити снабдевањем и дустрибуцијом електричне енергије, које ће бити довољно снажно да може да опстане и снабдева север Косова електричном енергијом а да не зависи од тога како ће се понашати косовска електропривреда“, поручила је Михајловић додајући да се тренутно воде разговори о детаљима.

Она је подсетила да је стратешки циљ Србије, по питању енергетике, да искористи свој положај и да постане транзитна рута за електричну енергију, нафту, течни и нафтни гас, јер је то сигурно начин да се енергетски, политички и пре свега економски обезбеди.

„На том циљу радимо већ годину и по дана”, казала је Михајловић додајући да су усвојени закони и подзаконски акти, укључујући закон о енергетској ефикасности, који до сада није постојао.

Према њеним речима Србија намерава да искористи ресурсе извора обновљиве енергије, али и фосилне, пре свега угаљ.

Михајловић је подсетила да се претходна влада обавезала да ће до 2018.Србија угасити око 40 одсто својих термо капацитета, али да се актуелна власт изборила против тога, јер сматра да свака земља мора да размисли о својој енергетској политици, да користи своје потенцијале и капацитете.

„Влада се одлучила да користи све, па тако и угаљ”, подвукла је она најавивши изградњу електране на угаљ.

Михајловић је истакла и да је направљен договор да до 2025.буде учињено све да термо капацитети буду побољшани са становишта заштите животне средине.

Косово и Метохија је богато угљем, подсетила је она истичући да ће се тај угаљ свакако користити у периоду који је пред нама.

„Постоје могућности и начин да почнемо да размишљамо другачије у вези енергетске безбедности јер је она једнака политичкој и националној безбедности“, казала је министарка која је на Факултету техничких наука одржала предавање на тему енергетике и енергетских ресурса на Косову и Метохији.

Михајловић је потписала у Косовској Митровици са ректором Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Срећком Милачићем протокол о сарадњи између Министарства и Универзитета.

Михајловић је, после потписивања, истакла да је циљ Протокола да студенти завршних година Универзитета могу и треба да буду ангажовани не само у јавним предузећима, већ и институцијама које се баве енергетиком или заштитом животне средине.

Она је, подсећајући да такав споразум Министарство има већ са универзитетом у Београду и Новом Саду, рекла да он предвиђа и да наставно особље може да буде ангажовано на пројектима, којих већ има и којих ће бити још више наредних месеци и годину дана.

„Ово је начин да се добро повежемо и добро радимо“, поручила је она.

Михајловић је истакла да ћемо српске корене на Косову имати само ако смо сложни и заједно.

„Ми јесмо заједно, а Влада је то показала. Ово је само почетак. Оно што ћете имати у Министарству јесу отворена врата да радимо и сарађујемо, да реализујемо заједничке идеје”, казала је она.

Влада Србије је испунила обећање дато у предизборној кампањи Србима на Косову и Метохији и Универзитету у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, рекао је ректор Милачић после потписивања Протокола.

„Ваш потпис ће грејати наду српског народа на овим просторима да нисмо сами, да нећете дати да нам корене почупају, затру, а то се неће догодити, све док је српског универзитета у Косовској Митровици и то је разлог што Универзитет подржава политику Владе“, истакао је он.

Милачић је додао да је Косово и Метохија енергетски најбогатије подручје Србије и „изуетан плен за птице грабљивице“.

„На жалост често се чује од људи који мало знају да Срби са Косова много коштају Србију. Ти људи не схватају или неће да схвате да је Косово и Метохија духовно, енергетски и у сваком другом смислу најзначајнији део Србије и да се Србија овде брани“, поручио је он.

Према његовим речима, Универзитет је установа са дугом традицијом, светионик образовања без којег Срби не могу битисати. Милачић је поручио министарки да нема ни бољег ни горег народа од српског ма где он био.

„Ми и поред свих патњи које су немерљиве верујемо да у крајњем зло не може победити. Зато мислимо да сте на праведном путу подршке оног највреднијег у нама, а то је дух овог народа, без којег се ништа не може остварити“, рекао је он.

Потписивању Протокола присуствовао је и министар Вулин.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Михајловићева у дискретној кампањи

* Обавезна поља