Путин је изјавио и да би Москва могла додатно да смањи број запослених америчке дипломатске мисије за 155 људи.

Говорећи на конференцији за медије након самита земаља-чланица БРИКС-а, Путин је рекао да од 455 руских дипломата у САД, 155 људи ради у УН. „Стриктно говорећи, они нису дипломате акредитоване у Стејт департменту“, рекао је он.

Русија задржава право да доноси одлуку о смањењу дипломатских мисија САД у Русији до пуног паритета, али за сада то неће радити, додао је Путин. Он је додао да ће се Русија жалити суду у вези са одузимањем њеног права да располаже својом имовином у Сједињеним Америчким Државама. Руски председник сматра да то нарушава имовинска права Русије.

„За почетак ћу дати налог Министарству спољних послова да се обрате суду, да видимо како функционише тај хваљени амерички правосудни систем“, рекао је Путин на конференцији за новинаре.

Председник је изјавио да је америчка страна одузела Русији могућност да користи имовину земље. „То је јасно кршење имовинских права Русије“, рекао је Путин.

„Што се тиче зграда — то је заиста нечувено. Ја као неко ко је завршио Правни факултет Универзитета у Петербургу могу да вам кажем да ће вам сваки правник рећи: право власништва састоји се од три елемента: права поседовања, употребе и располагања“, истакао је руски лидер.

Говорећи о смањењу дипломатских представништава Русије у САД, Путин је рекао да је то њихово (САД) право, али је урађено на груб начин.

О даљој сарадњи између Русије и Сједињених Америчких Држава, Путин је рекао да је тешко водити дијалог са људима који мешају Аустрију са Аустралијом. „Тешко је водити дијалог са људима који мешају Аустрију и Аустралију. Ту немате шта да радите. Очигледно да је такав ниво политичке културе одређеног дела америчког естаблишмента“, рекао је Путин.

Он је додао да је „амерички народ, Америка заиста сјајна земља и велика нација… таквих људи са толико ниским нивоом политичке културе“.

Санкције против Северне Кореје не раде

Председник Русије је уверен да санкције против Северне Кореје неће приморати ову земљу да одустане од нуклеарног програма. Одговарајући на питање како је могуће утицати на Пјонгјанг, шеф руске државе подсетио је на бившег ирачког председника Садама Хусеина.

„Земља је уништена, сам Садам Хусеин обешен. Слушајте, то сви знају, сви се сећају. И у Северној Кореји то добро знају и памте“, рекао је Путин.

„И ви мислите да ће Северна Кореја због усвајања неких санкција напустити политику коју води за стварање оружја за масовно уништење?“, упитао је Путин реторички. Према његовом мишљењу, „коришћење санкција у овом случају већ је бескорисно и неефикасно“.

Он је истакао да је повећавање војне хистерије око Северне Кореје бесмислено и доводи до застоја, а другачији начин за решавање овог проблема, осим преговора, довешће до планетарне катастрофе. Председник је уверен да ће Пјонгјанг напустити нуклеарни програм само ако се буде осећао безбедним.

„А шта може да обезбеди безбедност? Успостављање међународног права. Треба радити на дијалогу свих заинтересованих страна“, нагласио је руски лидер.


Извор: Б - 92

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Америка је сјајна, али политички некултурна

* Обавезна поља